Beheer

Security
Justitie onderzoekt hacken tachografen

Justitie onderzoekt hacken tachografen

De manipulatie is zo ingenieus dat deze moeilijk te ontdekken is bij reguliere controles.

© CC0 (pixabay),  KlausHausmann
30 augustus 2019

De manipulatie is zo ingenieus dat deze moeilijk te ontdekken is bij reguliere controles.

De opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-IOD) doet onderzoek naar een criminele organisatie die zich in Europa zou bezighouden met het stelselmatig knoeien met software in tachografen. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Ook in België loopt een onderzoek naar de bende.

De bende zou vanuit Polen opereren en samenwerken met bedrijven in Europa die tegen betaling gemanipuleerde tachografen in vrachtwagens inbouwen of laten inbouwen. Een tachograaf registreert de rijtijd en rijsnelheid van voertuigen. De ILT heeft tientallen vrachtwagens gecontroleerd op het gebruik van gemanipuleerde soft- en hardware. De Belgische en Nederlandse opsporingsinstanties wisselen informatie uit over hun bevindingen.

Ingenieus

Het Nederlandse onderzoek richt zich op de vermoedelijke Nederlandse dienstverleners van de bende. In juli zijn twee verdachte installateurs uit Zeeland en Noord-Holland aangehouden. De Belgische politie heeft twee verdachten opgepakt. Bij doorzoekingen van woningen en bedrijfspanden in Nederland zijn soft- en hardware in beslag genomen. Twee verdachte afnemers van vermoedelijk gemanipuleerde apparatuur uit Zeeland zijn onlangs gehoord.

De manipulaties met de soft- en hardware lijkt zo ingenieus te gebeuren dat de gegevensregistratie door de tachograaf nagenoeg zonder sporen kan worden uitgeschakeld. Fraude wordt daardoor bij reguliere controles moeilijker te ontdekken, aldus het OM.

Sjoemelen met rijtijden en snelheden kan transportbedrijven veel geld besparen. Tachografen moeten onder meer concurrentievervalsing en uitbuiting van chauffeurs voorkomen. Ook bevorderen ze de veiligheid.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.