Innovatie & Strategie

Juridische zaken
rechter hamer

Juridische zaken potentiële flessenhals voor groeiende ICT-sector

Mkb is in het nadeel op juridisch vlak

© CC0 - Pixabay
18 september 2018

In de aanloop naar mei 2018 was de GDPR/AVG-wetgeving de mooiste wake-upcall die advocaten en notarissen zich hadden kunnen wensen. Maar een kwartaal later lijkt het structureel afdichten van juridische risico’s nog steeds een sluitpost voor met name kleinere en middelgrote ICT-ondernemingen, de ruggengraat van de sector. Richard van Berkel beschrijft belangrijke risico's én oplossingen voor het ICT-mkb.

Het was eind 2017 en opeens was iedere ICT-eindbaas verdiept in contracten, leveringsvoorwaarden en bewerkersovereenkomsten. De AVG kwam eraan. Gouden tijden voor juridisch dienstverleners en een logisch moment om opdrachtgevers in de ICT te wijzen op hun specifieke ondernemersrisico’s.

Denk aan intellectuele-eigendomsbescherming, internationale samenwerkingsverbanden en ketenaansprakelijkheid. Een beperkte en niet-wetenschappelijk onderbouwde steekproef onder juridisch dienstverleners zoals advocaten- en notariskantoren leert dat die boodschap nog niet overal is doorgekomen. De hausse aan hulpvragen tot juni dit jaar heeft zich beperkt tot de GDPR/AVG-uitdaging, met name bewerkers- en verwerkersovereenkomsten, het actualiseren van privacyreglementen en leveringsvoorwaarden en het redigeren van relevante klantcontracten.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!