Loopbaan

Carriere
robotisering

Juist veel nieuwe banen voor ICT’ers door robotisering

'Over zeven jaar meer banen voor robots dan mensen.'

© Pixabay CC0 Public Domain
18 september 2018

'Over zeven jaar meer banen voor robots dan mensen.'

Nog zeven jaar en dan zullen robots meer taken uitvoeren dan mensen, voorspelt het World Economic Forum (WEF) in een nieuw rapport. Tegelijkertijd ontstaan er heel veel nieuwe banen, zeker voor ICT’ers.

Uit het nieuwe onderzoek ‘The Future of Jobs 2018’ van het World Economic Forum, blijkt dat tegen 2025 met name banen in de accountancy, industrie, klantbeheer en secretariaat zullen worden overgenomen door machines. Tegen die tijd is volgens de organisatie 52 procent van al het werk in handen van programmeerbare machines. Nu wordt nog zo'n 29 procent uitgevoerd door robots. De onderzoekers stellen dat het daarom enorm belangrijk is dat werknemers zichzelf blijven ontwikkelen, met name op de gebieden van creativiteit, kritisch denken en overtuigen.

Tegelijkertijd is het volgens WEF mogelijk dat door de snelle ontwikkelingen op ICT-gebied er in 2022 zo'n 133 miljoen nieuwe banen zullen ontstaan. Die komen dan in de plaats voor 75 miljoen banen die zullen verdwijnen.

Uit het rapport blijkt dat veel ICT’ers voorlopig op rozen zitten als het gaat om hun arbeidsmarktperspectieven. Volgens de studie komt er ook meer vraag naar banen waarbij 'menselijke vaardigheden' nodig zijn zoals verkoop, marketing en klantenservice. Onder de banen die steeds vaker zullen worden overgenomen door machines behoren die van HR-professionals, fabrieksmedewerkers, veel administratieve functies, maar ook ICT-beheerders en reparateurs en installatiemedewerkers van elektronica en telecommunicatieapparatuur.

Dit is een overzicht van de belangrijkste opkomende en verdwijnende functies:

Het WEF adviseert overheden om nu alvast in te spelen op deze voorspelling en werknemers in de risico-sectoren vroegtijdig om te scholen. Het heeft de belangrijkste opkomende en verdwijnende vaardigheden op een rijtje gezet:

Tot slot heeft WEF in het rapport het effect van robotisering en digitalisering voor verschillende branches in kaart gebracht. Uiteraard is de mate van adoptie van technologie in deze branche aanzienlijk hoger dan in andere sectoren. Data-analyse wordt al voor 93% toegepast en ook apps, cloud en machine learning zijn gemeengoed geworden.

Voor de ICT-sector valt op dat 55% van de ondervraagde managers in de ICT-sector verwacht dat er banen zullen verdwijnen door automatisering, terwijl 52% denkt dat er hierdoor (ook) banen bij zullen komen. De belangrijkste barrière voor het in gebruik nemen van nieuwe technologieën is het gebrek aan geschikt ICT-personeel, zowel in Nederland als daarbuiten.

De verwachting is dat in de ICT vooral administratieve en beheer taken zullen worden overgenomen door machines, maar ook het uitvoeren van complexe technische activiteiten zal steeds vaker geautomatiseerd worden. Communicatieve en interactieve taken zullen nog grotendeels door mensen worden uitgevoerd, zo verwachten de ondervraagde ICT-directeuren.

Verder valt op dat ICT’ers volgens hun managers ondanks de razendsnelle technologische ontwikkelingen relatief weinig hoeven worden omgeschoold, vergeleken met andere beroepsgroepen. Al denkt nog altijd 12% dat er meteen begonnen moet worden met omscholing van hun IT-personeel.

Tot slot stelden de samenstellers van het WEF-rapport ook een lijst samen van de belangrijkste opkomende en verdwijnende beroepen binnen de ICT-sector. De functies die de komende zeven jaar enorm zullen opkomen zijn onder meer die van data scientists, AI-specialisten, big data specialisten, softwareontwikkelaars, informatiebeveiligingsexperts en blockchain-specialisten. ICT-beheerders en installateurs in de telecom krijgen het juist zwaar de komende jaren, doordat steeds meer van hun taken worden geautomatiseerd.

2
Reacties
Lezer#4185 - 18 september 2018 15:28

Jep, sommigen weten nog niet het verschil tussen een beeldscherm en een computer, laat staan tussen een rekenmachine en een robot...

Ferry de Jong 18 september 2018 12:07

Ik vind de kop een beetje kort door de bocht. Bepaalde functies in de IT zullen verdwijnen en natuurlijk komen er banen bij. Maar deze nieuwe banen zullen van een geheel andere orde zijn en zullen voor een groot deel niet ingevuld kunnen worden door degenen die hun baan gaan verliezen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.