Loopbaan

Carriere
Yoda

Jonge hacker krijgt taakstraf bij IT-bedrijf

Stichting Halt wil scriptkiddies opvoeden door ze aan het werk te zetten bij IT-bedrijven.

Yoda © CC BY-SA 2.0 - Flickr tinyfroglet
2 februari 2018

Stichting Halt wil scriptkiddies opvoeden door ze aan het werk te zetten bij IT-bedrijven.

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland en de Stichting HALT werken samen met drie IT-bedrijven om jonge cybercriminelen een digitale heropvoeding te geven.

Het gaat nu nog om een proef met twee jongens van 14 en 15 jaar. De een had het netwerk van de school  platgelegd en de ander hackte een website ontvreemde daar een lijst met wachtwoorden. RTV Drenthe maakt hier melding van. De twee hebben als onderdeel van hun straf een programma moeten doorlopen met de naam Yoda, naar het wijze karakter uit Star Wars.

Het Yoda-programma confronteert de jongeren met hun strafbaar gedrag en laat de gevolgen zien van hun daden. Ze kregen ook inzicht in hoe ze hun talent en interesse op een goede manier kunnen inzetten.

Werkstraf tijdens vakantie

De twee kregen de opdracht een beveiligingsplan op te stellen en een sollicitatiebrief te schrijven. Vervolgens kregen zij ook een werkstraf bij een van de IT-bedrijven die zij tijdens hun vakantie moesten vervullen.

De betrokken zijn allemaal enthousiast over de aanpak. Het Openbaar Ministerie heeft al aangegeven dat ook in andere delen van het land het initiatief een vervolg krijgt.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.