Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Intel

Jobs: "OS X heeft dubbelleven geleid"

Al 5 jaar lang bestaat er een OS X dat draait op Intel.

7 juni 2005

OS X heeft de afgelopen vijf jaar een geheim dubbelleven geleid, vertelde Apple-CEO Steve Jobs gisteren bij zijn aankondiging dat Apple-computers vanaf volgend jaar op Intel-chips zullen zijn gebaseerd. Vanaf de eerste versie van OS X heeft Apple er al voor gezorgd dat het besturingssysteem op zowel Intel- als PowerPC-chips draaide. Desalniettemin zal de overgangsfase een jaar of twee duren, verwacht Jobs. Over een jaar verschijnen de eerste Intel-Macs.

Ontwikkelaars kunnen met het gereedschap Xcode 2.1 Mac-applicaties bouwen die zowel op het Intel- als het PowerPC-platform draaien. Softwareleveranciers kunnen hun applicaties volgens Jobs in enkele dagen of weken aanpassen voor het Intel-platform. Toekomstige versies van MS Office voor de Mac zullen voor beide platformen geschikt zijn, belooft Microsoft. Ook Adobe heeft een dergelijke belofte gedaan. Voor ‘onaangepaste’ applicaties introduceerde Jobs gisteren ook nog het gereedschap Rosetta, dat PowerPC-versies op Intel laat draaien.

De overstap was onafwendbaar, meent Jobs. Toekomstige versies van de PowerPC voldeden niet aan de verwachtingen die Apple heeft ten aanzien van de verhouding tussen prestaties en energieverbruik. Daardoor is 3GHz PowerMac die Jobs zijn gehoor twee jaar geleden beloofde er nog steeds niet. Verder is een laag energieverbruik belangrijk voor notebooks.

Apple zal het niet onmogelijk maken om Windows op een Intel-gebaseerde Mac te draaien, hoewel daarvoor van het bedrijf geen ondersteuning te verwachten valt. Maar over het omgekeerde is Apple resoluut: “We zullen het niet toestaan Mac OS X op iets anders dan een Apple Mac te draaien”, aldus senior vice president Phil Schiller. (Freek Blankena)

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!