Loopbaan

Carriere
Jan Polkerman

‘Je moet IT gebruiken zoals het bedoeld is’

De carrière van Jan Polkerman, CTO van de Belastingdienst.

Jan Polkerman © Anthony Donner, anthonydonner.com
9 april 2021

Jan Polkerman werkt al sinds de jaren tachtig – met een uitstap van tien jaar – bij de Belastingdienst. Toch werd die ene werkgever nooit saai: hij wisselde met regelmaat van functie binnen de organisatie. Zo was hij COBOL-ontwikkelaar, ICT-manager en werkte hij bij verschillende transactiediensten. Sinds januari 2020 heeft hij als CTO de leiding over het technische deel van de overheidsorganisatie.

Al die verschillende rollen waren een bewuste keuze, vertelt Polkerman. “Ik ben erg nieuwsgierig aangelegd.” Bovendien heeft het er waarschijnlijk toe geleid dat hij nu de rol van CTO mag vervullen bij de Belastingdienst. “Ik heb echt heel veel gezien, van systeemontwikkeling tot het installeren van systemen en het komen tot die systemen. Ik heb aan alle kanten van de tafel mogen zitten.”

Je bent nu ruim een jaar CTO. Hoe bevalt dat?

“Het is waanzinnig dat je je bij een grote organisatie met alle technologische stukken mag bemoeien. Ik mag praten over problemen in de breedte. En daarin geldt ook: kun je het simpeler maken? Kun je mensen ervan overtuigen dat het soms goed is om afscheid te nemen van oude technologie, ook als die het nog prima doet? IT is immers eindig. Ik ben ook niet van moderniseren om het moderniseren. Als het goed genoeg is, is het goed genoeg. Ik ben me er echt van bewust dat IT gruwelijk veel geld kost. Maar we moeten natuurlijk wel blijven investeren in ICT. Dat is voor de Belastingdienst bijzonder belangrijk.”

Je begon ooit veel lager op de ladder. Hoe ben je bij de Belastingdienst terechtgekomen?

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!