‘Je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt’

29 april 2010

Zijn opleiding – Information Engineering in Almere – is precies wat Mathijs Doornbos wilde. “In Nederland is er geen andere opleiding die hetzelfde in zich heeft. Waar je vaak ziet dat opleidingen een opdracht uitschrijven voor de hele klas en de resultaten in de prullenbak verdwijnen, zal dat hier nooit gebeuren. Je maakt je opdracht namelijk niet voor school maar voor een organisatie die er echt wat mee wil.”

De opleiding werkt namelijk met ‘Comakerships’, waarbij de studenten drie dagen in de week in groepjes werken aan een echte opdracht in het bedrijfsleven. De overige twee dagen volgen zij colleges en workshops die het Comakership ondersteunen.

“Je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt. Een website voor de bakker om de hoek volstaat vaak ook, maar ik vind het een uitdaging om klussen te zoeken die ik nog nooit heb gedaan, waarbij ik mijn grenzen verleg.”

Bij zijn vorige opdracht kon hij kiezen tussen drie verschillende werkgevers, waarvan twee op ongeveer een haf uur reizen van zijn huis en één in Ede, waarvoor hij zo’n drie uur per dag aan reistijd kwijt was. “Ik koos voor dat laatste, omdat de opdracht het interessantst was.”

Om zijn studentenleven te kunnen bekostigen, deed hij in het verlengde van zijn studie werkervaring op op het gebied van webontwikkeling. Na drie jaar te hebben gewerkt voor één baas, startte hij zijn eigen bedrijf – Doornbos I Engineering. Op die manier kon hij meerdere opdrachten tegelijk aannemen. “Het loopt lekker. Ik heb me nog nooit bezig hoeven houden met acquisitie. Het ontbreekt me alleen vaak aan tijd, zeker nu ik aan het afstuderen ben.”

Hoewel hij zijn bedrijf zo heeft opgezet dat hij er straks na zijn afstuderen mee doorkan, weet hij nog niet of hij dit ook echt wil. Allereerst gaat hij verder studeren – Information & Knowledge Management aan de VU in Amsterdam. Eerst een overbruggingsjaar, omdat hij van het hbo komt, daarna de eenjarige master zelf. “Ik heb er enorm veel zin in. Ik stap dan wel van de techniek af, maar daar ligt mijn hart toch niet echt. Bovendien ken ik mijn beperkingen.” Daarna wil hij graag projectleider worden, of adviseur. Hij hoopt zijn netwerk uit te kunnen breiden tijdens zijn master. “De opleiding is kleinschalig en er wordt intensief samengewerkt met het bedrijfsleven, dus als ik het goed doe, kan ik daar al interessante contacten aanknopen. Bang vanwege de economische crisis is hij niet. “De vraag naar IT’ers blijft groot, zeker in de relatief nieuwe niche waar onze opleiding zich op richt.”

Samen met Michael Frens (zie voor een interview met hem de AG van volgende week) doet hij zijn afstudeerstage bij Achmea IT. “Ik richt me met name op de organisatorische aspecten van maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen Achmea IT, Michael richt zich meer op het definiëren van doelstellingen in een meerjarenplan.” Hij koos niet alleen voor een gezamenlijk afstudeerproject omdat hij het gezellig vindt om met zijn studievriend samen te werken. “We kunnen goed samenwerken en vullen elkaar aan. Bovendien kunnen we door onze krachten te bundelen een ambitieuzere opdracht aannemen.”

Volgens Doornbos valt er voor Achmea IT nog heel wat winst te halen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). “Je kunt bijvoorbeeld denken aan duurzamer inkopen, het aanschaffen van energiezuinigere hardware en datacentra, maar ook aan het invoeren van het nieuwe werken, waarbij IT-middelen als videoconferencing en conferencecalls veelvuldig zullen worden ingezet. Allereerst doet Achmea dit voor het milieu, maar de kostenbesparingen en de gunstige invloed op je employability spelen ook een rol.”

De twee IT-talenten zitten in de MVO-stuurgroep van Achmea IT. “We mogen echt meedenken en bepalen. Het is niet zo dat ze hier alleen stagiairs hebben voor het halen van de koffie”, lacht hij. Op 4 juni leveren de twee vrienden hun onderzoeksrapport in, twee weken later volgt de verdediging.

De IT-talenten houden een blog bij.

Mathijs Doornbos
Leeftijd
: 22 jaar
Studie: Information Engineering in Almere
Afstudeerbedrijf: Achmea
Opdracht: Geef een implementeerbaar advies over het organiseren van het beheer omtrent de implementatie van het maatschappelijk verantwoord ondernemen-beleid en waarborg de continuïteit van dit beleid binnen de Achmea IT-organisatie.
Wil later worden: IT-projectleider, met de focus op de organisatorische kant en niet de technische.
Typisch Mathijs: Grappig, gedisciplineerde werker, nuchter en oplossingsgericht.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!