Overslaan en naar de inhoud gaan

JavaScript is populairste programmeertaal

Javascript is Java voorbijgestreefd als populairste programmeertaal onder ontwikkelaars. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van technisch recruiter HackerRank.

Voor het jaarlijkse HackerRank Developer Skills Report vroeg de organisatie in november ruim 70 duizend ontwikkelaars naar hun kennis van programmeertalen. 73 procent van de deelnemers kan overweg met JavaScript, tegenover 68 procent in 2017. Dankzij de kleine toename is JavaScript nu populairder dan Java, met 71 procent nummer twee.

De top vijf bestaat verder uit C (63 procent), Python (57 procent) en C++ (56 procent). Grootste stijger is Python (49 procent in 2017).

Populaire programmeertalen om te leren

Volgens de HackerRank-enquête zijn Go en Kotlin de populairste programmeertalen om dit jaar onder de knie te krijgen. 37 procent van de ondervraagde ontwikkelaars wil met Go aan de slag en 26 procent met Kotlin. Python, TypeScript en R zijn ook in trek. De interesse in Scala is juist afgenomen, merkt Infoworld op. Wilde een jaar geleden nog 27 procent van de ontwikkelaars deze programmeertaal leren, nu is dat nog maar 21 procent.

Development frameworks

De meestgebruikte development frameworks van 2018 zijn Google Angular (33,5 procent) en Spring van Java (26 procent). Met een minimaal verschil staat React JavaScript UI (25 procent) op de derde plek, gevolgd door Express (20 procent) en Microsoft ASP.Net (19 procent). De meeste ontwikkelaars (33 procent) willen dit jaar leren hoe React werkt.

Ontwikkelaars zien toekomst in IoT

HackerRank vroeg de tienduizenden ontwikkelaars niet alleen naar programmeertalen en development frameworks, maar ook naar technologieën waar ze binnen twee jaar veel van verwachten. 53 procent denkt dat het Internet of Things (IoT) de komende jaren aan adoptie wint. Ook edged deep learning (50 procent), cloud machine learning (41 procent) en computer vision (38 procent) gaan volgens de ontwikkelaars een rooskleurige toekomst tegemoet.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in