Development

Software-ontwikkeling
GitHub

Javascript-platform npm nu in handen van Microsofts GitHub

'Geen veranderingen merkbaar voor gebruikers.'

© GitHub
17 maart 2020

'Geen veranderingen merkbaar voor gebruikers.'

GitHub, dat tegenwoordig onder Microsoft valt, is de nieuwe eigenaar van npm. Npm is als pakketbeheerder een belangrijk onderdeel van de JavaScript-gemeenschap. Zo is het de standaard pakketbeheerder voor het framework Node.js. Daarnaast zit het bedrijf achter de npm Registry en npm CLI. Welk bedrag GitHub neer heeft moeten leggen voor npm, is onduidelijk.

De overname werd door GitHub-CEO Nat Friedman aangekondigd in een blogbericht. Daarin noemt hij npm een "kritiek onderdeel van de JavaScript-wereld". "Het werk dat het npm-team in de afgelopen tien jaar heeft neergezet en de bijdragen van honderdduizenden open source-ontwikkelaars en -onderhouders, hebben npm de thuisbasis gemaakt van ruim 1,3 miljoen packages met 75 miljard downloads per maand", aldus de topman. "Samen hebben ze van JavaScript het grootst ontwikkelaarsecosysteem ter wereld gemaakt."

De overname moet voor de gebruikers van npm geen merkbare veranderingen met zich meebrengen. Npm blijft volgens Friedman altijd beschikbaar en altijd gratis. Bovendien wil hij de infrastructuur en de ervaring op het platform verbeteren, door hierin te investeren. "Op de lange termijn gaan we GitHub en npm integreren om de beveiliging van de open source-softwarebevoorradingsketen te verbeteren", aldus Friedman. 

Npm-oprichter en -CEO Isaac Schlueter zegt in een eigen blogbericht dat de overname goede kansen met zich meebrengt om de ervaring van npm te verbeteren. Hij lijkt dan ook optimistisch over de overname. "We gaan dingen betrouwbaarder, gemakkelijker en verbonden maken voor iedereen in ons grote JavaScript-ecosysteem."

Betaalde versie

Npm heeft op dit moment ook al betalende klanten. Dat is hoe het bedrijf geld verdiende. Met de betalende versies - Pro, Teams en Enterprise - is het mogelijk om private registries te hosten. Die mogelijkheden blijven onder GitHub ook bestaan. De bedoeling is zelfs dat de private npm packages van betalende klanten later dit jaar ook verhuisd kunnen worden naar GitHub Packages. 

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.