Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Fukagu at Riken

Japanse supercomputer leidt opnieuw de wereld top 500

Een nieuwe top 5-notering.

Fukagu supercomputer © Riken
17 november 2020

Een nieuwe top 5-notering.

Voor de tweede keer op rij staat de Fugaku-supercomputer boven aan de ranglijst van top500.org, de halfjaarlijkse krachtmeting tussen de krachtigste supercomputers ter wereld.

In juni dit jaar bereikte deze supercomputer op basis van chips gebouwd onder de ARM-architectuur, wat onverwacht de toppositie. Tot dan toe was het jarenlang een Amerikaanse aangelegenheid, met tussendoor af en toe een Chinese uitschieter. Nu bevestigt Fugaku zijn superioriteit in deze benchmark

Dat heeft ook te maken met een afvlakking van de groei in prestaties, constateert de organisatie van de top 500. Deze editie kenmerkt zich door het laagste aantal nieuwe vermeldingen in de lijst sinds de benchmark startte in 1993. Overigens konden er wel twee nieuwe machines worden verwelkomd in de top 10.

Ook zijn de prestaties van de laagste vermelding in de top 500 licht toegenomen van 1,23 naar 1,32 petaflops. De rekenkracht van alle machines in de lijst tezamen steeg van 2,22 exaflop in juni naar 2,43 exaflops, een geringe stijging ten opzichte van eerdere edities. Dat geldt ook voor het aantal kernen in het totaal van de top 500-machines: van 145.363 in juni naar 145.465 nu.

De Fugaku staat opgesteld in het Japanse onderzoekscentrum RIKEN en is gebouwd door Fujitsu. De machine heeft het afgelopen half jaar een uitbreiding gekregen en bevat nu 7.630.848 ARM A64FX-cores een toename van 331.776 cores. Daarmee bereikt de supercomputer een topprestatie van 442 petaflops

Een nieuwe notering in de top 5

Op nummer twee en drie staat nog altijd de tweeling van IBM, de Summit - die staat opgesteld in het Oak Ridge National Laboratory in Tennessee - en de Sierra - die huist bij het Lawrence Livermore National Laboratory in Californië. De Summit heeft een top van 148,8 petaflops en de Siera 94,6 petaflops. Beide zijn gebaseerd op een combinatie van Power 9 CPU's en Nividia Tesla GPU's.

Vierde in de lijst is de Sunway TaihuLight, een Chinese krachtpatser met een topprestatie van 93 petaflops. Deze supercomputer is in gebruik bij het National Research Center of Parallel Computer Engineering & Technology (NRCPC) in Wuxi in China.

De hekkensluiter in de top vijf is de door Nvidia in huis ontwikkelde Selene, die in staat is tot 63,4 petaflops. Deze machine schoof twee plaatsen omhoog in de ranglijst na een upgrade.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.