Management

Branche
vuurwerk

Jaaroverzicht 2011

2011 was het jaar dat het economisch herstel toch niet doorzette.

© CC0 - Pixabay,  Stain_Marylight
7 december 2011

Na een goed begin tekende zich al in maart een zekere terughoudendheid af bij investeren in IT. En de eurocrisis deed de rest. Maar 2011 was vooral ook het jaar van de smartphone en de tablet – het jaar van de te jong overleden Steve Jobs.

Januari

6 Aan de innige alliantie tussen Microsoft en Windows komt na jaren een eind: Microsoft maakt bekend dat de desktopversie van Windows 8 ook op processors van ARM zal kunnen draaien.

7 De prijs voor de One Laptop Per Child-familie ligt nu op 165 dollar. De nieuwe XO-1.75 heeft een 8,9 inch aanraakscherm, een op ARM gebaseerde 1GHz Armada 610 processor van Marvell Technology en verbruikt slechts 2 watt, de helft van zijn voorganger.

10 Vasco Data Security maakt bekend dat het DigiNotar overneemt. Een overname waar het weinig plezier aan zal beleven.

11 Dirk Meyer, hoogste baas van chipfabrikant AMD, heeft zijn functie onverwacht neergelegd. De raad van commissarissen vindt dat het bedrijf sneller kan groeien en dat daarvoor nieuw leiderschap nodig is. Dirk Meyer wordt tijdelijk opgevolgd door financieel directeur Thomas Seifert.

12 Ballmer ontslaat Bob Muglia. Hij zou niet de juiste man zijn om de Servers- en Toolsdivisie van Microsoft het cloudtijdperk binnen te hevelen.

12 Google staakt de ondersteuning van de H.264-codec voor het afspelen van video in zijn browser Chrome, ten gunste van open-sourcealternatieven. Gebruik van een met patenten afgesloten codec past niet binnen Googles doelstelling om open innovatie te stimuleren, stelt Google.

12 KPN stopt met de exploitatie van openbare telefooncellen.

14 Ernst & Young constateert in zijn ICT Barometer dat het treurig gesteld is met het gebruik van open source bij de Nederlandse overheden. Dat leidt tot de conclusie dat het actieplan Nederland Open in Verbinding mislukt lijkt te zijn.

17 Apple-topman Steve Jobs gaat opnieuw met ziekteverlof. “Op mijn verzoek heeft de directieraad mij verlof op medische gronden toegestaan om mij in staat te stellen mij volledig op mijn gezondheid te richten. Ik blijf wel aan als CEO en blijf ook betrokken bij de belangrijke strategische beslissingen voor het bedrijf”, aldus Jobs.

20 Het Centrum voor Werk en Inkomen maakt bekend dat de werkloosheid onder ICT’ers weer onder de 10.000 is gezakt. Dat is de stand per ultimo 2010.

21 Google maakt bekend dat Larry Page (37) op 4 april de leiding overneemt van Eric Schmidt. Schmidt, sinds 2001 de CEO van Google, wordt dan ‘executive chairman’.

26 Het kraken van de OV-chipkaart is ‘kinderlijk eenvoudig’. Dat constateren het NOS-Journaal en computerblad PC-Active op basis van eigen onderzoek. Ze zagen kans wekenlang gratis in het openbaar vervoer te reizen met gemanipuleerde chipkaarten.

26 Overheidssubsidies op innovatie hebben niet goed uitgepakt. Het kabinet gaat de stimulering van innovatie daarom op andere leest schoeien, zei minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Verhagen wil via een apart fonds geld beschikbaar maken voor innovatie in de vorm van leningen en garantstellingen, geld dat dus na verloop van tijd terugkomt en aan andere projecten ten goede kan komen.

28 De banencarrousel draait niet, constateert Automatisering Gids uit een inventarisatie van de verloopcijfers bij Nederlandse IT-bedrijven. Maar weinig IT’ers maken eigener beweging de overstap naar een andere baan.

31 Android is volgens marktonderzoeksbureau Canalys in het vierde kwartaal van 2010 uitgegroeid tot het meest gebruikte besturingsSDHpsysteem voor smartphones, voor Nokia’s Symbian.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!