Apple

Jaaroverzicht 2010

17 december 2010

januari

4 .. Een stortvloed aan processors voor desktop-pc’s en notebooks luidt bij Intel de overstap naar chips van 32 nanometer in. De 17 nieuwe processors zijn verdeeld over de productfamilies Core i3, i5 en i7.

6 Western Digital toonde op de Consumer Electronics Show in Las Vegas een externe harde schijf die gegevens tienmaal zo snel kan wegschrijven. Dat komt doordat de schijf, genaamd My Book, gebruikmaakt van het USB 3.0-protocol.

8 Het Centrum voor Wiskunde & Informatica (CWI) is erin geslaagd een 768-bit RSA-sleutel te kraken, de gangbare beveiliging van bankpassen en andere gevoelige informatie. Een direct gevaar voor de banksystemen is er niet, zegt CWI-woordvoerder Herman te Riele.

11 Google maakt bekend dat het slachtoffer was van een poging tot bedrijfsspionage. De inbraak, die gepleegd werd via IE6, werd toegeschreven aan Chinese hackers. Later blijken ook andere bedrijven slachtoffer van een naar verluidt Chinese aanval geweest te zijn.

21 Mozilla geeft versie 3.6 van zijn browser Firefox vrij. Doordat meer tijd nodig bleek om ‘bugs’ op te lossen, is de introductie twee maanden vertraagd.

22 De computersystemen van acht politiekorpsen in Noord- en Oost-Nederland komen kreunend tot stilstand. Het kost weken voordat de politiemensen weer normale ICT-ondersteuning krijgen.

26 Cisco maakt zijn systeem voor videoconferencing TelePresence minder eenkennig. Door het protocol vrij te geven, kan TelePresence nu ook communiceren met soortgelijke systemen van concurrenten.

27 Apple onthult zijn – om met topman Steve Jobs te spreken – ‘revolutionaire’ iPad. De tabletcomputer werkt met hetzelfde besturingssysteem als de iPhone en is vanaf begin april in de Verenigde Staten te koop.

29 De 50 grootste IT-bedrijven hadden in Nederland eind vorig jaar ruim 80.000 fte’s in dienst. Dat is 3 procent minder dan eind 2008. Het verloop is door de economische crisis met 10,4 procent historisch laag.

29 Wereldwijd lijkt men zich te gaan realiseren dat cyberoorlogen een feit zijn. De AIVD waarschuwt in een brochure dat ook Nederlandse organisaties doelwit kunnen zijn van digitale spionage. E-spionnen hebben in Nederland vrij spel, aldus de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

februari

2 Ontwerpbureau Zinnebeeld start de actie ‘Help IE6 de wereld uit’. De browser is zwaar verouderd en onveilig, en het aanpassen van applicaties die ermee overweg kunnen, is dan ook zonde van het geld.

8 IBM heeft de jongste telg van de Power-processorfamilie geïntroduceerd: de Power7, die 32 threads tegelijk kan laten draaien. Het onderdeel is viermaal zo snel als de Power6. In de nieuwe chip zitten acht rekenkernen, de Power6 had er twee. De Power7 wordt de stuwende kracht achter de Blue Waters supercomputer, die volgend jaar klaar is.

8 Met drie jaar vertraging brengt Intel de Itanium 9300 op de markt. De quadcorechip is de eerste processor ter wereld met meer dan twee miljard transistors.

12 “Wij hebben gekozen voor Steenwijk voor de bouw van het groenste datacentrum van Europa. Een faciliteit die op een bijzondere manier gekoeld wordt, waar we onze eigen energie opwekken en waar restwarmte wordt geleverd aan afnemers in de buurt”, zegt Wessel Graatsma van Green Data Systems (GDS) uit Deventer. Het centrum moet een PUE van maximaal 1,2 krijgen.

12 Onder leiding van ICTRegie werken zo’n 35 vrouwen aan een compleet actieplan om meer vrouwen te interesseren voor een carrière in de ICT. De plannen worden aan eurocommissaris Neelie Kroes overhandigd tijdens het ICT-Deltacongres in Rotterdam, later dat jaar.

12 De plannen voor een elektronische overheid – het Nationaal Uitvoeringsprogramma dienstverlening en e-overheid – dreigen faliekant te mislukken, blijkt uit een vertrouwelijk bedoelde evaluatie.

15 HP kan de overname van 3COM afronden nu de Europese Commissie een verklaring van geen bezwaar heeft afgegeven.

15 Steve Ballmer kondigt Windows Phone 7 aan, Microsofts ultieme poging om een rol van betekenis te spelen op de markt van mobiele telefoons.

18 HP mag na 30 april niet langer als systeemintegrator voor netwerkapparatuur van Cisco optreden. De maatregel van Cisco wijst op groeiende rivaliteit tussen de fabrikanten, die steeds meer elkaars speelveld opzoeken.

19 Steve Jobs veegt in de Wall Street Journal de vloer aan met software van Adobe; het begin van een lange woordenstrijd. De “verouderde, energieverslindende en van bugs vergeven” Flash-software wordt nog steeds geweerd op het Apple-platform.

23 Beveiligingsbedrijf nCircle presenteert een index die prioriteiten toekent aan updates en patches van leveranciers als Apple, Adobe en Microsoft. Beheerders met tijdgebrek krijgen dankzij de Patch Priority Index enig houvast.

26 Het ‘datacentre-in-a-box’ wordt een nieuwe trend, zo blijkt uit onderzoek van Forrester. Het idee is aantrekkelijk, door een standaardzeecontainer van 40 voet lengte te nemen, deze vol te zetten met servers en te gebruiken als datacentrum. Google en Microsoft hebben de voordelen van de containers al ontdekt.

maart

1 Microsoft biedt het browserkeuzescherm aan in Europa. Daarmee voldoet het aan de fel bediscussieerde afspraak met de Europese Commissie om het gebruik van Internet Explorer niet te bevoordelen.

2 De 25e CeBIT-beurs opent zijn poorten in Hannover. Het evenement is kleiner, duurt een dag korter en is meer oplossingsgericht dan voorgaande edities. In twee jaar daalde het aantal exposanten van 5800 naar 4150.

3 Een investeringsfonds biedt 2 miljard voor Novell. Dat blijkt het begin van het einde voor het roemruchte bedrijf.

5 Terwijl de werkloosheid onder IT’ers nog oploopt, voorspelt ICT~Office alweer een tekort van 8600 tot 16.000 IT-professionals in 2015.

5 Heerenveen ziet af van de overstap op OpenOffice; een forse tegenvaller voor het stimu-leringsprogramma open source van de overheid. Ook Amsterdam schroeft de plannen terug.

5 Microsoft heeft besloten alle kaarten op de cloud te zetten, verklaart topman Steve Ballmer. Dat ondanks de uitdaging voor Microsofts traditionele verdienmodel: verkoop van software die ‘on site’ gebruikt wordt.

8 Twee maanden na de geslaagde kraak van een 768-bits RSA-sleutel blijkt ook de langere 1024-bitssleutel niet helemaal veilig meer.

 

.. vervolg jaaroverzicht

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!