Jaaroverzicht 2009 januari - mei

18 december 2009

januari

9 De eerste saneringsgolf in de Nederlandse IT-sector veroorzaakt door de kredietcrisis is een feit. Ordina schrapt honderden ondersteunende banen, ASML verlengt duizend contracten niet, Besi snijdt 200 banen weg. De beschikbaarheid van consultants loopt snel op.

9 Microsoft geeft de eerste publieke bètaversie van Windows 7 vrij. Het nieuwe besturingssysteem moet zijn matig verkopende voorganger Vista, die begin 2007 uitkwam, in de schaduw stellen.

13 SANS Institute en Mitre publiceren een lijst met 25 programmeerfouten die al sinds jaar en dag gemaakt worden. Twee van die fouten waren in 2008 goed voor 1,5 miljoen gecompromitteerde websites.

23 De Conficker-worm blijkt tien miljoen systemen te hebben geïnfecteerd. Wie achter Conficker zit en wat het doel ervan is, blijft een raadsel. Duidelijk is wel dat het een zeer geavanceerde worm is. Waarschijnlijk zijn de makers afgeschrikt door alle aandacht.

30 Instellingen die een supercomputer gebruiken, hebben een gigantisch rekenvermogen en als ze niet oppassen een dito elektriciteitsrekening. De nationale supercomputer Huygens van SARA verbruikt 585 kW, zo blijkt.

30 ASML start een megascholingsoperatie voor 1100 medewerkers, in het kader van de toegekende aanvraag werktijdverkorting. Om de crisis het hoofd te bieden sluit ASML de productiefaciliteiten vier weken en ontslaat het 800 flexwerkers in Veldhoven.

30 Ernst & Young vindt dat de groei van het beveiligingsbudget op het laagste niveau staat sinds 2002, terwijl het aantal aanvallen is verdubbeld. Oorzaak: het topmanagement begrijpt het niet.

februari

6 Met een achterstand van circa een jaar op Intel stapt ook AMD over op een spoorbreedte van 45 nanometer bij de fabricage van chips. De eerste zo vervaardigde processor is de Opteron HE.

6 Het aantal gepubliceerde zwakke plekken in software is met ruim 13 procent gestegen tot 7406 stuks, constateert X-Force. Maar er zijn er vast nog ‘veel en veel meer ontdekt’.

13 Er voltrekt zich een systeemcrisis in het beroep beheerder: hij moet zich specialiseren of de overstap maken naar een regierol, constateert directeur Ernst Fuld van de NGN.

13 Micro Focus spant zich in om het dit jaar vijftigjarige COBOL over te hevelen naar de cloud met zijn Enterprise Cloud Services.

20 Staatssecretaris Heemskerk vindt dat overheden meer werk moeten maken van open source.

26 Microsoft beschuldigt TomTom van inbreuk op zijn rechten. De kwestie wordt later buiten de rechtbank om geschikt.

27 Citrix maakt hulpsoftware voor opslag. Onder de naam Essentials komen er twee nieuwe modules van Citrix, bedoeld om gebruikt te worden met Hyper-V of XenServer.

27 De economische crisis wordt voor veel IT-bedrijven heel concreet als adviesbedrijven van de nood een deugd maken: ze sporen hun klanten aan te snijden in hun externe IT-kosten. Her en der worden contracten opengebroken en worden tarieven ter discussie gesteld. Meestal met een voor de IT-ondernemers ongunstige afloop, zo blijkt uit een inventarisatie door Automatisering Gids.

27 Op zijn Europese gebruikersconferentie presenteert VMware een besturingssysteem voor datacenters, VSphere genaamd. Ook ontvouwt de virtualisatiepionier het vCloud-initiatief, een open platform waar andere leveranciers met eigen producten voor cloud computing op kunnen aanhaken.

27 De jaarlijkse ICT-vakbeurs CeBIT in Hannover ontkomt niet aan de gevolgen van de kredietcrisis en daaropvolgende economische recessie. De CeBIT 2009 trekt zo’n 20 procent minder exposanten dan in 2008.

maart

9 Rijk en gemeenten hebben 67 miljoen euro bijeengesprokkeld voor herstart en afronding van de modernisering van de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA), die al anderhalf jaar stilligt.

13 Milieuaspecten spelen een ondergeschikte rol bij het investeren in opslagsystemen. Dat valt af te leiden uit onderzoek van Marqit onder 166 beheerders.

20 De standaardisatiegroep die ‘fibre channel over ethernet’ (FCoE) moet beschrijven, is bijna klaar met zijn werk. Dan zal er een einde komen aan de tweedeling tussen SAN’s en LAN’s.

20 Cisco maakt zijn debuut op de markt voor servers. Daarmee komt de netwerkgigant in het vaarwater van computerfabrikanten als HP, IBM, Dell en Sun. De aankondiging van Cisco is onderdeel van het Unified Computing System, een architectuur die de bouw van datacenters stukken eenvoudiger moet maken.

27 Cees Verhoeven betaalde zijn hele leven pensioenpremies maar kon niet op de afgesproken datum vervroegd met pensioen. Zijn pensioen werd een nachtmerrie doordat zijn werkgever Triple P onenigheid kreeg met het ICK Bedrijfstakpensioenfonds.

27 Ondanks de crisis blijken interne IT-afdelingen van gebruikersorgansiaties nog altijd heel veel vacatures te hebben. Tellingen door Automatisering Gids wijzen uit dat de 25 grootste interne IT-bedrijven bij elkaar genomen over de 900 vacatures hebben openstaan.

april

3 Getronics maakt bekend dat 1400 medewerkers hun baan verliezen. In Nederland gaat het om 700 vaste banen. Verder gaat het om tijdelijke contracten, contracten met zzp’ers en banen in het buitenland.

3 Onderzoekers tonen het bestaan aan van Ghostnet, een politiek afluisternet van de Chinese overheid. Ook Nederland is daar niet tegen bestand, stellen experts vast.

3 Dell presenteert in Londen een breed scala aan producten voor het datacenter. De introductie van de elfde generatie Dell-servers valt samen met de onthulling van een nieuwe generatie Intel-processors. De chipfabrikant besteedde in het ontwerp van de Xeon 5500-reeks veel aandacht aan energiebesparing.

10 Producent van snelle grafische werkstations en supercomputers SGI legt het loodje. De verkoop markeert een lijdensweg van zo’n 10 jaar. De firma Rackable Systems laat weten 25 miljoen dollar over te hebben voor SGI.

10 De Belastingdienst wijst bijna vijfhonderd extern ingehuurde IT-professionals de deur om een budgetoverschrijding van 50 tot 80 miljoen euro af te wenden. De dienst dreigde zijn budget voor softwareontwikkeling (220 miljoen euro) met meer dan een kwart te overschrijden.

10 Het ministerie van EZ maakt afspraken met de branches dat in 2014 minstens 80 procent van de facturen elektronisch wordt aangeleverd.

16 Acer kondigt aan dat het HP binnen enkele jaren wil inhalen als grootste leverancier van notebook-pc’s ter wereld. Tegelijk onthult de Taiwanese fabrikant een stortvloed aan nieuwe modellen van de merken Acer, eMachines, Gateway en Packard Bell.SClB

17 ICT~Office wil dat de overheid stopt met het oneigenlijk gebruik van de zogeheten Arvodi-inkoopvoorwaarden. In een interne, niet openbare toelichting op de Arvodi-voorwaarden staat dat de voorwaarden ongeschikt zijn voor de levering van ICT-diensten. De toelichting is echter niet openbaar en dat wil ICT~Office veranderen.

21 Oracle doet een bod van 7,4 miljard dollar op Sun Microsystems, nadat IBM als overnemende partij is afgehaakt. De Amerikaanse mededingingsautoriteit is al snel akkoord, maar de Europese Commissie weigert toestemming. Steen des aanstoots is de overname van de open-sourcedatabase MySQL door databasegrootmacht Oracle.SClB24 Computercriminaliteit blijkt in hoog tempo te verergeren. Het aantal spamberichten is met bijna 200 procent gestegen tot 350 miljard stuks en er zijn in 2008 ruim 1,6 miljoen nieuwe versies van malware gevonden.

24 Adviesbureau Research voor Beleid stelt de overheid voor dat organisaties die te maken krijgen met het lekken van gevoelige gegevens, dit verplicht melden. Een Europese richtlijn is in voorbereiding.

27 Microsoft maakt bekend dat Windows 7, dat eind 2009 zal verschijnen, een XP-modus krijgt. Klanten kunnen daarmee oude applicaties, die niet compatibel zijn met Windows 7, toch gebruiken.

mei

1 De ICT Barometer van Ernst & Young wijst uit dat nu ook ICT’ers met een vast dienstverband door de crisis worden getroffen. Tot dusver werd vooral de inzet van extern ICT-personeel geraakt. ICT-dienstverleners krijgen zware klappen doordat detacheringstrajecten worden beëindigd en projecten al dan niet tijdelijk worden uitgesteld.

1 Dienstverlener Logica schrapt 300 ondersteunende functies om de kosten te beperken. De werving van nieuw personeel is stopgezet. Deze reorganisatie brengt het totaal recent geschrapte banen bij Logica op 1500.

1 Het eerste botnet dat bestaat uit geïnfecteerde Mac-systemen is een feit. Besmetting verloopt via malware in iWork 09 en Photoshop CS4. Apple-gebruikers kunnen zich niet langer veilig wanen.

11 De Europese Commissie wil van de leveranciers garantie op de goede werking van consumentensoftware.

13 Intel krijgt een reusachtige boete van 1,06 miljard euro van eurocommissaris Neelie Kroes. Volgens haar heeft Intel pc-fabrikanten en winkels onder druk gezet om geen pc’s met AMD-chips te verkopen. Intel gaat op 23 juli hiertegen in beroep.

15 Na bijna 10 jaar afwezigheid maakt 3Com zijn rentree op de markt voor enterprise switches. Het Amerikaanse bedrijf maakt hiervoor gebruik van technologie van zijn Chinese dochter H3C, dat de switches al een paar jaar in eigen land levert.

17 UWV blijkt voor de inhuur van IT-mankracht een online marktplaats te hebben ingericht. zzp’ers kunnen daar nu gemakkelijk concurreren met partijen als Capgemini, Logica en Atos Origin. De toegenomen transparantie veroorzaakt een sterke druk op de tarieven. Andere overheidsdiensten overwegen het voorbeeld van UWV te volgen.

29 Centric-directeur Gerard Sanderink laat de klanten van het door Centric overgenomen Ordina BPO weten dat hij de dienstverlening anders wil aanpakken. Met klanten die zijn visie op outsourcing niet delen, wil hij ‘een goed gesprek’ voeren.

29 CA heeft een uitgebreide reeks softwarepakketten voor mainframes op de markt gebracht, waarmee het ‘logge ijzer’ een wat modernere uitstraling krijgt en vooral beter in de hand gehouden kan worden.

29 Brancheorganisatie ICT~Office veegt de vloer aan met het concept van het wetsvoorstel voor een nieuwe aanbestedingswet. De wet, die de goede marktwerking zou moeten bevorderen, blijkt door de ambtenaren te worden uitgewerkt als middel om eenzijdig de onderhandelingspositie van de overheid als inkoper te verstevigen.2009 zal vooral de boeken ingaan als het jaar dat de kredietcrisis de IT-branche in zijn greep kreeg. Maar het was ook het jaar van Windows 7, van Google en van SLps

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!