Loopbaan

Carriere
IT-onderwijs

ITvitae start nieuwe security-opleiding voor jongeren met autismeprofiel

Opleiding opgezet met beveiligingsbedrijven en SOBA. 

15 september 2020

Opleiding opgezet met beveiligingsbedrijven en SOBA. 

ITvitae is een nieuw traject begonnen om jongeren met een autismeprofiel op te leiden tot beveiligingstechnici. ITvitae zorgt daarbij voor een werkervaringsplaats en bemiddelt de geslaagde kandidaten naar duurzaam werk. Op die manier hoopt ITvitae niet alleen jongeren met een autismeprofiel aan een baan te helpen, maar ook bij te dragen aan een oplossing voor het tekort aan beveiligingstechnici met actuele hardware-technische en programmeerkennis.

De nieuwe opleiding ICT-Beveiligingstechnicus leidt studenten in zeven maanden op. Daarbij leren de jongeren hoe ze technische beveiligingsoplossingen moeten ontwikkelen, implementeren en beheren, maar ook hoe ze veiligheidsincidenten opsporen, firewalls inrichten en IT-infrastructuren testen. Bovendien leren de deelnemers hoe ze de bijbehorende apparatuur, zoals inbraakalarminstallaties en toegangscontroles, moeten installeren.

De opleiding richt zich specifiek op jongeren met een autismeprofiel. Het merendeel van de studenten van ITvitae is naar eigen zeggen eerder uitgevallen in het reguliere onderwijs, juist vanwege dat profiel of vanwege hoogbegaafdheid. Bij ITvitae krijgen ze alsnog de kans om een opleiding af te ronden, waarbij ze in kleine groepen gelijkgestemden werken aan hun specialisatie. Ook krijgen ze tijdens het gehele traject coaching. Om goed aan te sluiten op de vraag vanuit de markt, is de opleiding ICT-Beveiligingstechnicus ontwikkeld in samenwerking met beveiligingsbedrijven en security-opleider SOBA. 

Studenten moeten de opleiding wel zelf financieren. Omdat ITvitae een private sociale onderneming is, is financiering door DUO niet mogelijk. Wel zijn er diverse andere opties. Kandidaten met een UWV gerelateerde uitkering kunnen bijvoorbeeld (een deel van) het traject door het UWV laten financieren. Geïnteresseerden die een andere uitkering hebben, wordt geadviseerd bij hun gemeente te informeren naar mogelijkheden. Kandidaten die onvoldoende eigen middelen hebben, kunnen een aanvraag doen voor een renteloze lening vanuit het ITvitae Studiefonds. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.