Beheer

IT beheer
ITIL

ITIL: van versie 0 naar 4

Hoogtepunten, overschattingen en tekortkomingen van ITIL

25 november 2019

Het acroniem ITIL, dat staat voor Information Technology Infrastructure Library, doet eind jaren negentig van de vorige eeuw zijn entree in Nederland. Het betreft een bibliotheek ten dienste van het inrichten en beheren van de informatie- en communicatietechnologie (ICT) in bedrijven en instellingen. Vanaf dat moment is ITIL als ITIL 1 niet meer weg te denken, als het over het beheren van informatiesystemen gaat. Op een verdere uitwerking als ITIL 2 volgt in 2007  ITIL 3 en in 2019  ITIL 4. Dat er ook een ITIL 0 voor ITIL 1 verschenen was – zij het niet onder die naam – verkreeg geen algemene bekendheid, maar was wel een feit. In deze ITIL-tour tot nut van anderen, beginnend met ITIL 0 en eindigend bij ITIL 4, belicht Maarten Looijen een aantal hoogtepunten maar ook overschattingen en tekortkomingen. Alles tot nut van anderen.

ITIL 0

In de jaren tachtig van de vorige eeuw vindt er in Nederland onderzoek plaats naar hoe het beheer van informatietechnologie en informatiesystemen in een aantal computercentra van wetenschappelijke instellingen en bedrijven gedaan wordt, waaronder de TU Delft, het ministerie van Defensie en Philips, en hoe dat gelet op de aanzienlijk toenemende investeringen en belangen zou moeten plaatsvinden.

In 1988 wordt het onderzoek afgesloten met de verdediging van het proefschrift ‘Management en Organisatie van Automatiseringsmiddelen’ aan de TU Eindhoven. Er worden zeven overkoepelende taakgebieden en bijbehorende verantwoordelijkheden onderkend, waaronder kwaliteitsbewaking, begroting, performancemanagement, changemanagement, problemmanagement, security en advisering. Er worden tientallen gedetailleerde taken en taakvelden aangereikt met bijbehorende verantwoordelijkheden. Alles bedoeld om het vaak onoverzichtelijke en individuele verloop van het beheer van de almaar toenemende toepassing van informatie- en communicatietechnologie kwalitatief en verantwoord te laten verlopen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!