Loopbaan

Carriere
autonomie

IT’ers zijn kampioen in autonomie

‘IT-vak is behoorlijk zelfstandig uit te voeren’.

© Shutterstock
21 augustus 2018

‘IT-vak is behoorlijk zelfstandig uit te voeren’.

Maar liefst driekwart van de IT’ers in ons land is tevreden over de mate van autonomie in het werk. Hiermee is het de meest tevreden beroepsgroep als het om dit aspect gaat.

Dat blijkt uit onderzoek van Effectory, dat werd uitgevoerd onder ruim 23.000 medewerkers. Slechts een kwart van de ondervraagde IT’ers wil meer autonomie dan nu het geval is. Dat is veel minder dan het landelijk gemiddelde: maar liefst 52% van de Nederlandse werknemers mist autonomie in zijn of haar baan.

Gelukkiger en trouwer

“Autonomie is de mate waarin medewerkers de vrijheid hebben om zelf beslissingen te nemen over de inhoud en planning van hun werk. Die vrijheid zorgt ervoor dat ze hun werk kunnen invullen op een manier die goed bij hen past. Medewerkers die zich autonoom voelen zijn gelukkiger, lossen problemen gemakkelijker op, werken productiever en blijven langer in dienst bij hun werkgever”, licht Suzanne Mancini van Effectory toe.

 

Volgens haar is IT een vak wat je ‘behoorlijk zelfstandig’ uit kunt voeren. “Het is kennisintensief en het opleidingsniveau is relatief hoog, dus je kunt de manier van invulling van werkzaamheden goed aan medewerkers zelf overlaten.”

Aangezien het tekort aan goed opgeleide IT’ers groot is, komt het goed van pas dat de mate van autonomie zo hoog is in het vak, benadrukt Mancini. “Op die manier hou je het werk leuk en interessant.” Zij denkt niet dat werkgevers meer vrijheid zijn gaan bieden aan hun personeel om talent aan zich te verbinden. “IT is altijd al heel erg autonoom werk geweest. Wel merken we dat werkgevers die IT’ers zoeken allerlei extraatjes van stal halen om personeel te lokken en aan zich te blijven verbinden.”

Vrijheid essentieel voor bevlogenheid

In Nederland wordt volop geëxperimenteerd met zelforganiseren. Ook wordt er in ons land behoorlijk informeel samengewerkt, vertelt Baran Metin, data-analist bij Effectory. “En toch ervaart de meerderheid van de medewerkers verrassend genoeg niet voldoende vrijheid om hun functie zelfstandig in te vullen. Dat is zonde. Binnen de vastgestelde kaders is een zekere mate van vrijheid essentieel om je eigenaar te voelen van je baan.” Volgens hem is 79% van de autonome medewerkers bevlogen, wat ver boven het landelijk gemiddelde van 56% ligt. Metin: “Autonome medewerkers ervaren meer rolduidelijkheid en ze functioneren stukken beter.”

Persoonlijke verschillen in organisaties en branches

Uit het onderzoek van Effectory blijkt dat mannen (56%) vaker autonomie ervaren dan vrouwen (44%). Ook is er een groot verschil tussen grote organisaties (vanaf 500 medewerkers) en kleine organisaties (tot 100 medewerkers). Bij grote werkgevers voelt 34% van de medewerkers zich autonoom, bij kleine werkgevers is dat 79%.

Qua branches scoort de IT dus het beste: 75,4% van de medewerkers is tevreden over de mate van autonomie. Hierna volgen industriële organisaties (75%), importorganisaties (71%), energiebedrijven (69%) en onderzoeksinstellingen (67%).

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.