Loopbaan

Carriere
Keuze maken over carrière

IT’ers voorspellen: management verdwijnt, securityexperts worden schaarser

Mbo'ers nog weinig op waarde geschat.

29 juli 2022

Mbo'ers nog weinig op waarde geschat.

Het tekort aan IT’ers is groot: volgens detacheerder Yacht zijn er per werkzoekende IT’er nu 4,6 vacatures. Toch betekent dit niet dat de behoefte aan alle IT-functies de komende jaren zo groot blijft. IT’ers verwachten zelf dat de vraag naar zeker managementfuncties de komende vijf jaar af gaat nemen, zo blijkt uit de 23e editie van de jaarlijkse Salary Survey van AG Connect en Berenschot onder zo’n 400 IT’ers.

De komende vijf jaar kunnen we vooral een (groter) tekort aan experts binnen security verwachten, zo geeft 78% van de respondenten in het onderzoek aan. Maar ook binnen de domeinen ontwikkeling (57%) en data science (51%) gaan de tekorten de komende vijf jaar toenemen, verwachten de respondenten.

Daarmee verandert er niet direct veel aan het beeld op de arbeidsmarkt. Ook nu al is er vooral veel vraag naar securityspecialisten, developers en experts binnen data science, blijkt uit cijfers van Randstad, het UWV en Hello Professionals.  

Niet iedereen is gewild

Opvallend is dat ondanks de enorme krappe arbeidsmarkt er nog altijd weinig interesse is in bepaalde groepen. Dat geldt zeker voor mbo’ers: maar liefst 39% van de respondenten denkt dat het aannemen van mbo-geschoolde IT’ers weinig toegevoegde waarde heeft voor het team of de organisatie. 16% denkt zelfs dat zij helemaal geen waarde toevoegen, terwijl slechts een kwart (26%) wel veel waarde ziet in deze mensen.

Ter vergelijking: maar liefst 65% ziet heel veel waarde in de toevoeging van hbo-geschoolde mensen. Net iets meer dan één op de vijf denkt zelfs dat dit heel veel toegevoegde waarde heeft voor het team of de organisatie. En ook over universitair geschoolde IT’ers zijn respondenten positief: 38% ziet in hen veel waarde en 27% zelfs heel veel waarde.

Dat mbo’ers als minder waardevol worden ingeschat, is niet terecht, vindt Lilian Smits van IT-omscholer Make IT Work. Volgens haar zijn er namelijk ook mbo’ers die het hbo werk- en denkniveau halen. “We zien dat juist deze mensen heel gemotiveerd zijn om te leren. De cursisten die met een mbo 4-vooropleiding aan onze (hbo-)opleiding zijn begonnen en bij een werkgever aan de slag zijn, doen het prima!”

Ook IT-opleiders Vijfhart IT-Opleidingen en Skillsoft Global Knowledge vinden het niet terecht dat mbo’ers lager worden ingeschat. “Het is een achterhaald verhaal dat alleen hbo- of wo-studenten waardevol zijn. Onze ervaring is dat mbo’ers met veel praktijkervaring een bedrijf binnen stappen. Ervaring en kennis gaan hand-in-hand en de wereld van de IT ontwikkelt zich zo snel dat, ongeacht het niveau van je studie, je je vaak als IT-professional nog regelmatig in de studiebanken bevindt”, zegt een woordvoerder van Skillsoft Global Knowledge bijvoorbeeld.

Benjamin van Gelder van Vijfhart IT-opleidingen voegt toe: “Wij denken dat iedereen die geïnteresseerd is in een succesvolle carrière in de IT het vak kan leren.”

Positiever over zij-instromers

Over andere groepen zijn de respondenten wel wat positiever geworden. Zo denkt 35% van de respondenten nu dat zij-instromers veel toegevoegde waarde kunnen bieden, terwijl dat vorig jaar nog 28% was. Goed nieuws, vindt onder meer Saskia Verstege, managing director van TechGrounds. “Juist zij-instromers zijn van enorme toegevoegde waarde omdat ze al ervaring en (sector-)kennis meenemen. Daarom zitten steeds meer werkgevers juist te wachten op talent met al relevante werkervaring. Dit merken wij bij de 75 werkgevers die onze TechGrounders al in dienst hebben genomen.”

Ook Skillsoft Global Knowledge is niet verbaasd dat zij-instromers meer op waarde worden geschat. “Een zij-instromer kiest bewust voor een nieuw pad en wil hierin investeren. Wij hebben hier goede ervaringen mee.”

Verder worden ook autodidacten – mensen die zelf, zonder begeleiding door een educatieve organisatie of opleiding kennis hebben verkregen – veelal op waarde geschat. 45% denkt dat zij veel toegevoegde waarde kunnen bieden voor een team. En ook over 50-plussers zijn respondenten nu positiever: 51% ziet veel toegevoegde waarde in deze groep, tegenover 39% in 2021.

Management minder in trek

Overigens zijn er ook beroepen waar IT’ers in de toekomst minder werk in verwachten. Zeker management moet het ontgelden: 42% van de respondenten denkt dat er in de komende vijf jaar minder vraag komt naar managementfuncties. Daarnaast denkt 26% dat de vraag naar mensen binnen beleid en kaderstelling af gaat nemen.

Toch is het niet zo dat IT’ers vrezen voor hun eigen baan. Het merendeel van de respondenten geeft aan zich geen zorgen te maken over het verdwijnen van hun functie (67%), de flexibilisering van de arbeidsmarkt (66%) of een vacaturestop (64%).

Update 25 januari 2023: er bleek een rekenfout in de cijfers over de verwachte tekorten en overschotten te zijn geslopen. De cijfers zijn aangepast naar de daadwerkelijke procentuele aantallen. De conclusie van het onderzoek is hierdoor niet gewijzigd. 

Nieuwsgierig naar meer resultaten van de jaarlijkse Salary Survey van AG Connect en Berenschot? Je kunt hier meer lezen over de resultaten van Salary Survey van 2022.

1
Reacties
RBx 29 juli 2022 14:13

Iedere vacature die door een eindklant wordt uitgezet gaat minimaal langs 5-25 bureau's middels partners en onder aannemers en zzp bemiddelaars. Daarnaast hebben de meeste recruiters altijd spook vacatures, van die algemene vacatures om naar cv's van potentiële IT-ers te vissen voor toekomstige vacatures. ook zijn tegenwoordig veel ervaren IT-ers ZZP-er, volgens mij verdwijnen die van de markt en mijn ervaring is dat bij veel organisaties eerst een vacature wordt uitgezet en na een maand of 2 een freelance klus.

Ook zie ik best wel vaak vacatures die niet vervuld kunnen worden bijvoorbeeld: Eis: 5 jaar ervaring in een technologie die 2 jaar oud is. Of een timmerman die thans ook letterkundige is, de 2800 meter in 12 minuten kan lopen, zijn/haar werk 8 uur per dag ondersteboven kan doen met een HBO / WO opleiding en voor 50% minder loon wilt werken dan de markt. Vergelijk het maar met een vacature voor een professionele Journalist met 10+ jaarervaring die ook senior programmeur is en voor 1600 Euro per maand wilt werken bij een volledige werkweek.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.