Loopbaan

Personal Tech
mobieltje

IT'ers over hun mobieltje

Van gadgetfreaks tot smartphoneweigeraars.

mobiel werken © Pixabay
20 september 2019

Van gadgetfreaks tot smartphoneweigeraars.

De ene IT'er reist speciaal af naar het buitenland om als een van de eersten een nieuw model iPhone te bemachtigen, de ander weigert pertinent een smartphone aan te schaffen. Vier IT'ers vertellen over de haat- liefdeverhouding met hun mobieltje.

CV
Derek Tigges (40) studeerde International Business & Management aan de HES in Amsterdam. Hij werkte onder meer bij Microsoft en Google. Sinds november 2018 werkt hij bij het Italiaanse bedrijf Codemotion. Hij reist regelmatig voor zijn werk tussen Amsterdam en Berlijn.

Derek Tigges foto De Beeldredaktie / Erik van 't Woud

De software reset steeds naar Italiaans

Derek heeft twee smartphones: een iPhone 5S voor privégebruik en een nieuwe Huawei van de zaak. Die iPhone kreeg hij op een bijzondere manier. “Ik had al een tijdje een iPhone 5S, maar doordat die maar 16 GB opslagruimte had, werkte die niet meer naar behoren. En juist op dat moment viel er een dikke envelop bij ons op de mat met daarin een iPhone 5S met 64 GB. Een wonder, want die telefoon was niet voor mij bedoeld. Na lang over en weer bellen en mailen bleek dat een refurbishedbedrijf een fout had gemaakt, maar met geen mogelijkheid kon achterhalen voor wie die telefoon nou precies bedoeld was. Dus toen heb ik hem maar ‘geleend’, haha.”

Toen hij bij zijn huidige werkgever kwam werken, kreeg hij een nieuwe Huawei, die draait op Android. “Leuk speelgoed en ook leuk om te vergelijken met de iPhone, maarr ... ik werk voor een Italiaans bedrijf en zowel mijn laptop als mijn telefoon zijn Italiaans. De software is onvermurwbaar en reset zichzelf steeds naar Italiaans. Ik heb een Italiaanse provider, een Italiaans telefoonnummer en ik krijg iedere dag sms'jes in het Italiaans met aanbiedingen en 'Benvenuto in Olanda'. Het is om gek van te worden!”
Bijkomend probleem is dat als hij mensen belt, ze vaak niet opnemen, omdat ze een Italiaans nummer zien. Of mensen bellen niet terug, omdat ze niet naar het buitenland kunnen bellen. Het resultaat is dat hij dus ook zakelijk gewoon met zijn ouderwetse Nederlandse iPhone belt.
Vroeger liep hij altijd voorop met zijn smartphonemodellen, maar tegenwoordig vindt hij dit minder belangrijk. “Ik merk bij het toestel van Huawei dat het geavanceerde functionaliteiten heeft en dat ik er mooiere foto’s mee kan maken. Bovendien doe ik twee dagen met een volle batterij, terwijl de iPhone na een paar uur alweer aan de lader moet. Maar ik ben behoorlijk merktrouw, dus ik denk niet dat ik Apple snel de rug zal toekeren.”
Zijn volgende toestel zal waarschijnlijk wel geschikt voor 5G moeten zijn, omdat zijn bedrijf behoorlijk internationale ambities heeft, ook richting Azië.

CV
Bas Meijerink (38) is Excelprogrammeur en sinds begin 2018 eigenaar van Studio Excel. Hij deed de studie Elektrotechniek aan de Universiteit Twente, en aan de Universiteit van São Paulo volgde hij de minor Business Administration. Hij werkte onder meer bij Vialis en Thales en had een aantal eigen bedrijfjes.

Ik weiger een smartphone te nemen

Bas Meijerink foto: De Beeldredaktie/ Erik van 't Woud

Bas is momenteel verknocht aan zijn retrotoestel van Nokia en weigert pertinent een smartphone te nemen. “Ik word soms raar aangekeken door klanten, en mijn vrienden begrijpen het echt niet. Maar ik zit al acht uur per dag achter een computerscherm. Als ik vrij ben, wil ik niet weer met mijn gezicht voor een schermpje hangen en berichten typen.”

Soms is het weleens onhandig. Zo moest hij zijn vriendin smeken om in een appgroepje met zijn vrienden te gaan, om zaken af te stemmen over een surfvakantie naar Portugal. En soms belt een vriend van de middelbare school hem op om te vertellen welke nieuwtjes hij allemaal mist in de whatsappgroep met zijn oud-klasgenoten. “Of dan vertelt hij me wanneer er is afgesproken, zodat ik er ook bij kan zijn. Zo leer je je echte vrienden kennen, want veel anderen zouden die moeite niet nemen”, lacht hij.

Het voordeel van zijn Nokia 8110 – de zogenaamde bananentelefoon, inclusief klepje; “je weet wel, zoals Neo ook had in The Matrix”  – is dat ie lekker goedkoop is. “Ik heb er €90 voor betaald. Ik ben nu aan het verbouwen en dan geeft het niet dat er krassen op komen van de schroeven in mijn broekzak. Over een halfjaartje koop ik denk ik een BlackBerry. Dat lijkt me ook wel wat.”
Hij baalt er wel van dat hij geen Google Maps kan gebruiken op zijn telefoon. En zijn vriendin heeft een speciale sms-bundel moeten aanschaffen, zodat ze met hem kan sms'en. “Een vriend van me zei pas: ‘Ik krijg alleen nog sms'jes van jou en van de bank’. Mooi toch? Ik lig tenminste niet met vierkante oogjes nog naar een schermpje te turen in bed. Ik ga gewoon slapen.”

CV

Remco Verdonk (40) studeerde Bedrijfskundige Informatica aan Saxion Hogeschool IJsselland en heeft sindsdien verschillende bedrijven opgericht. Hij is onder meer co-founder bij Braintoss, eigenaar van Catch-IT Internet Diensten & ICT Trainingen en trainer bij Email Handyman.

Ik ben wat verstandiger geworden

Remko Verdonk foto: De Beeldredaktie/ Erik van 't Woud

Remco is iemand die altijd de allernieuwste gadgets heeft gehad en dat gold ook voor smartphones. Maar met zijn laatste telefoon, een iPhone 6S, deed hij juist bewust lang. “Ik denk dat ik wel vier of vijf jaar gedaan heb met dat toestel. Dit omdat ik de laatste jaren functionaliteiten ontwikkeld zag worden die ‘leuk’ zijn, maar voor mij niet echt fundamenteel bijdragen aan het gebruikersgemak.”

Hij is een echte gadgetfreak; zijn hele huis zit vol met domotica. Het totale uitgavenpatroon aan gadgets liep op een gegeven moment wel de spuigaten uit. “Ik ben inmiddels iets verstandiger geworden. Ik ga bijvoorbeeld niet meer naar Oberhausen om de allernieuwste iPhone als eerste in handen te hebben.”

Vorig jaar koos hij na zijn iPhone 6 toch weer heel bewust voor het laatste model iPhone XS. “Omdat ie stof- en waterdicht is. En ik blijf een grote Applefan. Ik kijk niet naar het kostenplaatje. Tuurlijk betaal je ook voor het merk, maar de kwaliteit is gewoon goed, en door iOS kun je jaren vooruit met oudere toestellen, terwijl je op Android na twee jaar wel zo’n beetje klaar bent.” Verder heeft hij als ondernemer wat fiscale voordelen bij het aanschaffen van een smartphone.

Gemiddeld zit hij ruim 2,5 uur op zijn telefoon. “Ik probeer te minderen. Zo heb ik alle notificatiemeldingen uitstaan en kijk ik alleen op momenten dat het me uitkomt. En als ik ’s avonds naar bed ga, blijf ik ervanaf, al pak ik wel iedere ochtend als eerste als de wekker is gegaan mijn telefoon.”

Behoefte aan een model dat geschikt is voor 5G heeft hij niet. “Als consument heb je meer dan genoeg aan 4G.”

CV

Marjan Crabtree (47) studeerde Informatica aan de Hogeschool West-Brabant in Etten-Leur en werkte daarna bij verschillende werkgevers als programmeur/softwareontwikkelaar. Sinds begin 2014 heeft ze een eigen bedrijf, The ICT Girl geheten, waarbij ze zich richt op onlinebusinessarchitectuur.

De prijs? Ik blijf een Nederlander

Marjan Crabtree foto: De Beeldredaktie/ Erik van 't Woud

Marjan kocht haar eerste smartphone in 2010, een Huawei. Dat kwam in die tijd nog niet veel voor in Nederland. “Ik wist wat ik wilde qua functionaliteit. Dan kun je voor de duurste merken gaan, maar ik blijf een Nederlander, hè? Bovendien heb ik drie kinderen die niet altijd even voorzichtig met mobieltjes omgaan.”

Daarna had ze verschillende Samsungs, maar ze vond de toestellen steeds duurder worden en tegelijkertijd kost de eigen schil die Samsung om Android legt veel opslag- en geheugenruimte. Sinds een jaar heeft ze een OnePlus 6. “Die kost ongeveer €500 maar is qua functionaliteit vergelijkbaar met high-end modellen. Ik vind ‘m fantastisch en hij is niet mainstream. Het fijne is dat het een lekker groot scherm heeft en ik dus veel kan doen. Mijn mobiel is mijn zakcomputer, waardoor ik mijn kantoor altijd bij me heb. Mail, sociale media, maar als het moet ook onlinemeetings en websitebeheer; het kan er allemaal op.”

Ze heeft een los abonnement van een tientje per maand. Haar toestel heeft een dubbele sim, dus ze kan werk en privé goed scheiden. Bovendien gaat de batterij lang mee. Marjan wisselt ongeveer eens per twee jaar van toestel en koopt nooit een smartphone bij een abonnement. Ze gaat pas op zoek naar een ander toestel als haar huidige telefoon het niet meer goed doet. Ze heeft een paar keer gehad dat haar vorige mobieltje het opeens niet meer deed. “Ik dacht dat ik gek werd.”

Geschikt voor 5G hoeft haar volgende toestel niet te zijn. “Ik heb pas sinds een paar maanden 4G aangezet. Ik had het tot die tijd niet gemist.”

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (augustusnummer 2019). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
1
Reacties
Lezer#5519 Remmelzwaal 20 september 2019 16:31

Voor WhatsApp gebruik ik een Android emulator op m'n laptop, gekoppeld aan mijn telefoonnummer. Nadeel is dat je mensen moet uitleggen dat ik niet dag en nacht 'kan' reageren op WA berichten en ook niet via WA wil bellen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.