Loopbaan

Carriere
flexwerken

IT’ers nauwelijks te porren voor flexibel contract

Aantal Nederlandse IT’ers met flexibel contract ligt ver onder het landelijk gemiddelde.

14 maart 2017

Aantal Nederlandse IT’ers met flexibel contract ligt ver onder het landelijk gemiddelde.

Nog altijd het overgrote deel van de IT’ers in ons land heeft een vast contract: 87 procent van de beroepsgroep heeft een vast dienstverband tegen 13 procent flexibel. Over alle beroepsgroepen samen ligt het aandeel flexibele arbeidsrelaties dubbel zo hoog (26 procent).

Bovendien hebben IT-professionals met een flexibele contractvorm relatief vaak een tijdelijk contract met uitzicht op een vast dienstverband (34 procent) of een tijdelijk contract voor minimaal een jaar (13 procent). Oproepkrachten komen maar weinig voor binnen de ICT-beroepsgroep. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die UWV heeft opgenomen in de ICT Factsheet Arbeidsmarkt, die afgelopen vrijdag verscheen.

De afgelopen drie jaar kwamen er 49.000 IT-professionals bij in ons land. Eind 2016 bestond de beroepsgroep ICT uit 287.000 werknemers en 50.000 zelfstandigen, waarvan 45.000 zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel). Tussen 2013 en 2016 steeg het aantal IT’ers in loondienst met 16 procent (+40.000). Het aantal zelfstandigen in de IT nam in dezelfde periode toe met 22 procent (+9000).

Ontwikkelaars zijn hot

De forse toename van het aantal IT’ers in ons land kwam met name door de snelle uitbreiding van het aantal software- en applicatieontwikkelaars in ons land. Vanaf 2013 kwamen er zo’n 40.000 werkzame personen bij, wat neerkomt op een toename van deze beroepsgroep van maar liefst 23 procent. Ook de groep gebruikersondersteuners ICT nam in omvang toe en wel met 9000 (+ 26 procent), terwijl het aantal data- en netwerkspecialisten de afgelopen drie jaar juist kromp met 2000 (-3 procent).

Meer vacatures

De afgelopen twee jaar ontstonden er gemiddeld ieder kwartaal zo’n 13.000 nieuwe ICT-vacatures. Dat zijn er 4000 per kwartaal meer dan in 2012. Dit komt neer op een stijging van maar liefst 45 procent. In totaal ontstonden er in 2015 bijna 54.000 ICT-vacatures. Dat is ongeveer 6,5 procent van het totale aantal vacatures in ons land.

De top10 veel voorkomende ICT-vacatures op werk.nl, de website voor werkzoekenden van UWV zag er in 2016 als volgt uit:

1)     Systeemontwikkelaar

2)     Programmeur scripttalen

3)     Programmeur .NET

4)     Tester ICT

5)     Programmeur Java

6)     Servicedeskmedewerker ICT

7)     Webdeveloper

8)     Systeembeheerder

9)     Adviseur ICT

10)  Specialist technische infrastructuur ICT

Hoe ziet de beroepsgroep eruit?

Naast dat er relatief veel IT’ers met een vast contract zijn, is de beroepsgroep:

* hoofdzakelijk man (87 procent)
* jong (27 procent is tussen de 25 tot 35 jaar, nog eens 27 procent tussen de 35 en 45 jaar en 26 procent tussen de 45 en 55 jaar – allen hoger dan het landelijk gemiddelde)
* hoogopgeleid (83 procent heeft een baan op hoger/wetenschappelijk niveau en 61 procent heeft een hbo- of universitair diploma behaald)

UWV noemt de ICT ‘zeer kansrijk voor werkzoekenden’. Geen enkele beroepsgroep kent zoveel vacatures die moeilijk te vervullen zijn als de ICT. Maar liefst 48 procent van de ICT-vacatures is moeilijk vervulbaar. Vooral programmeurs voor specifieke talen (bijvoorbeeld Java en .NET) zijn moeilijk te vinden. Ook is het lastig om vacatures voor securityspecialisten, systeemanalisten, systeemontwikkelaars, webdevelopers en testers te vervullen.

Regionale verschillen

Hoewel er in heel Nederland spanning is op de arbeidsmarkt voor ICT’ers, zijn er regio’s waar de krapte nog sterker is. Zo blijft het aanbod het verst achter bij de vraag naar IT-pofessionals  in Zuidoost- en Noordoost-Brabant en in de regio’s in en rondom Utrecht en Amsterdam.

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
1
Reacties
Erik 14 maart 2017 13:22

Gho, dus waar mensen een keuze hebben, gaan ze niet voor een flexibel contract?

In alle andere beroepsgroepen zitten mensen ook niet op een flex contract te wachten, maar daar zijn ze blij als ze uberhaupt een baan hebben. De beroepsgroepen waar krapte heerst op de arbeidsmarkt, hebben de werknemers nog wat te kiezen en dat is dus zeker niet een flex contract.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.