Loopbaan

Carriere
Kennis

IT’ers met autisme: ‘Waar iedereen ophoudt, gaan zij door’

Mensen met autisme kunnen aanwinst zijn voor IT, maar komen wel met uitdagingen.

15 januari 2021

Naar schatting heeft één op de honderd Nederlanders een vorm van autisme. Voor hen kan het lastig zijn om een studie af te ronden of om een baan te vinden. Voor de IT kunnen ze juist een aanwinst zijn, vanwege de specifieke talenten die ze hebben. Maar werkgevers moeten dan wel bereid zijn wat aanpassingen te doen.

Het onderwijssysteem en een plek bemachtigen op de arbeidsmarkt kan lastig zijn voor mensen met autisme. “Vaak zijn ze bovengemiddeld goed in bètavakken, maar bijvoorbeeld slecht in groepsopdrachten. Dan kun je niet afstuderen”, legt Frans de Bie, directeur van ITvitae, uit. ITvitae biedt IT-onderwijs voor autistische en hoogbegaafde jongeren die niet meekwamen in het reguliere onderwijs. “Vaak hebben ze ook iets met overprikkeling, zoals een te druk lokaal waarin te veel gebeurt.”

Het gebrek aan een diploma creëert ook direct afstand tot de arbeidsmarkt, weet Sjoerd van der Maaden, oprichter en directeur van robotic process automation- (RPA) en testspecialist Specialisterren. “Er wordt veel naar harde kwalificaties gekeken. Deze mensen zoeken daarom ander soort werk. Vaak krijgen ze een baan waar ze qua kennis en kunde voor overgekwalificeerd zijn. Maar als zij een baan krijgen waar ze wel voor gekwalificeerd zijn en die in lijn met hun ambities ligt, dan zie je heel veel persoonlijke groei.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!