Loopbaan

Carriere
IT'er moet zelf studie aanhalig maken

IT'er zelf aan knoppen bij volgen van opleidingen

Werkgevers vinden dat IT'er zelf ambitie moet laten zien als hij zich wil bijscholen.

© CC0 - Pixabay varunkul01
17 november 2017

Werkgevers vinden dat IT'er zelf ambitie moet laten zien als hij zich wil bijscholen.

IT´ers die een opleiding willen volgen, zullen dat zelf aanhalig moeten maken bij hun werkgever. Werkgevers zien het belang van het opleiden van IT' ers wel in, maar vinden dat de IT´er zelf de ambitie moeten laten zien. Dat bleek tijdens de derde sessie van Scherpschutters, een bijeenkomst georganiseerd door AG Connect.

Uit de resultaten van de Salary Survey die AG Connect jaarlijks uitvoert in samenwerking met Berenschot blijkt dat IT’ers vinden dat ze moeten bijblijven. "Maar wanneer doe je dat dan?", vroeg vakredacteur Ester Schop van AG Connect zich tijdens de sessie af. "IT’ers lopen tegen beperkende factor tijd aan." Ook het scholingsbudget van IT'ers blijkt bovengemiddeld hoog. En, zo zei Schop: "IT’ers verwachten van werkgever dat zij zich actief gaan bemoeien met het bijblijven door de IT’er." 

Uit de zaal bleek echter dat werkgevers de verantwoordelijkheid bij de IT'er leggen. Jan Hendriks van Incentro: "Wij vinden opleiden de verantwoordelijkheid van IT'er, zij zullen daar zelf dus aan moeten bijdragen. Wij zoeken geen mensen die de ambitie niet hebben om bij te blijven. Uiteraard helpen we werknemers wel bij het vinden van de juiste opleiding."

Assessments

Global Knowledge merkt dat de verantwoordelijkheid tot opleiden vooral bij de IT'er zelf ligt. Maar, zei directeur Piet Hompus van de opleider, "we worden steeds vaker gevraagd door organisaties om eerst een ontwikkelingsplan te maken. Wij testen medewerkers en bekijken welke vaardigheden zij het beste kunnen bijscholen."

Overigens vindt Hompus dat IT-bedrijven de vijver waarin ze werven kunnen vergroten. Bedrijven zoeken vooral een HBO-ict'er, maar WO'ers en MBO’ers worden vaak over het hoofd gezien en niet interessant gevonden. "Eigenlijk zoeken bedrijven een superman." Volgens Hompus zouden bedrijven vaker moeten kijken of ze door bijscholing aan de juiste mensen kunnen komen.

Meer AG Connect

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Een traject dat professionals omschoolt tot ICT'ers is Make IT Work van de Hogeschool van Amsterdam. Make IT Work schoolde meer dan 100 professionals om naar een baan in de automatisering en wil het project uitbreiden naar andere steden. Baukje Vetter van de HvA liet weten dat de HvA in gesprek is met andere hogescholen buiten Amsterdam. Incentro is een van de bedrijven die meedeed aan het traject. Hendriks: "Het was een uitdaging om binnen tien minuten tijdens de speeddate te bepalen of je de juiste kandidaat hebt gevonden." Het bedrijf is erg tevreden over de zeven kandidaten die ze inmiddels via het project geworven hebben. 

Trainen in technische vaardigheden

Ook Calco IT werft mensen buiten de sector en schoolt deze om tot IT'er. "We kijken naar vaardigheden die belangrijk zijn voor IT'er en trainen deze mensen daarna in technische vaardigheden", aldus Mirjam Heek, trainer bij Calco. Het bedrijf zet daarbij veel coaching. "Een-op-een begeleiding is belangrijk in dit traject", aldus Heek.

Hoewel IT-bedrijven steeds vaker buiten de gebruikelijke groep kijken, vergeten ze nog steeds een groep, besloot Paul Mbikayi, directeur van de Refugee Talent Hub de sessie. "Bedrijven vissen in dezelfde vijver qua IT’ers. Vluchtelingen zijn de snelst groeiende groep van inwoners in Nederland. Maar bij werven wordt niet snel aan deze groep gedacht," zei hij.

Mbikayi zegt een database van 1000 vluchtelingen te hebben die graag aan de slag willen in de ICT. Accenture leerde onder andere groep versneld programmeren. Hoewel vaak het niet spreken van de taal als belangrijkste drempel wordt gezien, is dit volgens de directeur niet het geval. "Vluchtelingen missen vooral het netwerk", denkt hij. Volgens hem is het een kwestie van leiderschap om mensen aan te nemen die in eerste instantie niet in het plaatje passen.

Uitkomsten van de andere sessies

AG Connect organiseerde meerdere sessies over het werven en behouden van ICT'ers. Tijdens de eerste sessie (over werving van IT'ers) bleek dat bedrijven niet aan dikke salarissen voor IT'ers willen. Techbedrijven als ASML willen IT'er vooral aan zich binden door fijne werkomgeving te bieden. IT'ers die tijdens het tweede evenement (over het behouden van IT-professionals) aanwezig waren, gaven aan dat ze de HR-medewerker op werkvloer willen zien'.

Lees meer over
1
Reacties
Peter 17 november 2017 13:02

Wat mij telkens weer opvalt is dat de huidige generatie ICTers vaak te dom zijn om zelf hun schoenen te strikken. Hun narrow minded opleiding en levenservaring is zo minimaal dat je het project minitieus, zelfs tot op de vierkant millimeter, zelf moet uitwerken.

Als ik dat toch moet doen, dan kan ik bijna zelf de code schrijven.

Tegenwoordig spreek ik liever ICTers in Pakistan en India aan dan te worstelen met de lange tenen van de ICTers in NL.

Ik werk nog steeds volgens de ooit geleerde SDM methode en eigenlijk zou die werkingswijze verplicht moeten zijn als voorfase bij elk ICT project.

Waar is de tijd gebleven dat ik, als 17 jarige, in 16 van de 17 verplichte vakken op de HBS, een ruime voldoende moest halen voordat ik naar de T.U. kon?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.