Loopbaan

Carriere
geld

IT’er plukt amper vruchten van krappe arbeidsmarkt

Door hoge inflatie en slechts lichte salarisgroei gaan IT’ers er nauwelijks op vooruit.

30 april 2019

Door hoge inflatie en slechts lichte salarisgroei gaan IT’ers er nauwelijks op vooruit.

IT’ers zijn al jaren hot. Maar dit vertaalt zich niet in fors hogere salarissen. Dat blijkt uit de eerste analyse van de 20e editie van het jaarlijkse salarisonderzoek van Berenschot en AG Connect en een terugblik op de salarisontwikkeling in de afgelopen tien jaar.

Werkgevers zijn nog altijd niet bereid om massaal diep in de buidel te tasten om IT’ers aan te trekken en te behouden. Uiteraard zijn er uitzonderingen, zoals in vakgebieden waar de schaarste wel heel groot is, zoals bij softwareontwikkelaars, security-experts en data scientists, maar over het algemeen krijgen IT’ers er niet veel meer bij dan andere professionals. Tel daar de hoge inflatie bij op, en we kunnen concluderen dat IT’ers er qua koopkracht niet of nauwelijks op vooruit gaan.

Koopkracht net boven nullijn

Op 13 juni aanstaande worden alle resultaten van de Salary Survey 2019 gepubliceerd in AG Connect – en voorafgaande op 12 juni gepresenteerd aan geïnteresseerde HR-managers op het kantoor van Berenschot. Uit de eerste resultaten die al binnen zijn, blijkt dat de koopkracht van de gemiddelde IT’er rond de nullijn schommelt. Dit komt ook daar de hoge inflatie. Op dit moment is de inflatie in Nederland een van de hoogste in de eurozone. In de periode waarover het onderzoek ging bedroeg de gemiddelde inflatie 1,85%, maar inmiddels is die al opgelopen tot 2,1%.

Het is het tweede jaar op rij dat IT-professionals er qua koopkracht niet of nauwelijks op vooruit gaan. In 2012 en 2013 - op het eind van de economische crisis - ging de IT’er er gemiddeld zelfs op achteruit qua koopkracht.

De afgelopen tien jaar zag de koopkrachtontwikkeling voor IT’ers er als volgt uit:

Figuur: AG Connect

Welk percentage er bij 2018 exact komt te staan maken wij in juni bekend. Maar duidelijk is al wel dat het niet zal gaan om een enorme toename in koopkracht.

5
Reacties
Rbx 11 augustus 2019 00:06

Vreemd. Ik ben 41 en heb in de laatste 3 jaren mijn tarief met zo een 15 - 20€ zien stijgen ik heb altijd te veel werk maar doe meestal opdrachten van 4-12 maanden.

PS: argumenten waarom je niet geselecteerd bent als feedback van detacheerders moet je niet serieus nemen. Hun sturen meestal meer man en de gene waar hun de hoogste marge op kunnen pakken heeft altijd de voorkeur.

R. Civile 09 mei 2019 23:28

Er is overigens ook nog iets anders in de maak. Dat heet namelijk individuele aansprakelijkheid waar de tal van recruiters en IT dienstenleveranciers en 99% van de IT'ers weinig van blijken te weten.

Digitaal utomatiseren, dat is namellijk het vak van een IT'er, functioneert alleen bij de gratie van de exact vooraf gedefinieerde (voor)waarde, in elk aspect van de digitale automatisering. Dat betekend dus ook dat alle aspecten, voorspelbaar, ook nog eens meetbaar, aantoonbaar zijn.

Ook de ketenconsequenties van het handelen van een professional, of een dienstverlener die een professional ter beschikking stelt. Al meer dan vijftien jaar waarschuwen wij dat er een moment komt dat een stakeholder, client, dit weet en af gaat dwingen dat de professional exact gaat worden en gaat opleveren wat is overeengekomen.

Doet de betreffende dienstverlener of professional dit niet? Dan zal de afnemer de gang naar de rechter maken sneller dan iedereen, in de hype en idiotie van dit moment, beseffen wil.

Karel 04 mei 2019 22:27

Inderdaad weer zo'n leugen artikel over schaarste van IT-ers. Aan de lonen en de uurtarieven te zien is er geen schaarste. Als er zo'n schaarste is, waarom worden de ouderen met ervaring dan niet ingehuurd? Ouder dan 40 betekent in de IT dat je uitgerangeerd bent.

Markus 01 mei 2019 12:55

Wij merken (in het Noorden) weinig van die 'heel grote schaarste' aan ontwikkelaars: De aanvragen die er zijn hebben absurd specifieke profielen en knieperige tarieven - als je al door de aanbestedingsmuren en maanden durende beslistrajecten heen komt. Misschien interessant om uit te zoeken waar die zogenaamde schaarste precies zit?

Sander 30 april 2019 12:27

Uurtarieven zijn nog steeds lager dan 10 jaar geleden, ondanks de ‘goed draaiende economie’. De klap van de crisis dreunt nog overal na.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.