Loopbaan

Carriere
leasewagen

IT’er bovengemiddeld gesteld op leasewagen

Reiskostencompensatie of leaseauto gemeengoed voor IT’er.

© Ford
9 mei 2019

Reiskostencompensatie of leaseauto gemeengoed voor IT’er.

Bijna 9 op de 10 IT’ers die deelnamen aan het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot hebben bij hun werkgever een mobiliteitsregeling. De meest aangeboden regeling is de auto van de zaak. Maar liefst 38% van de respondenten rijdt in een leasebak.

Dat is aanzienlijk meer dan onder andere beroepsgroepen, weet Hans van der Spek, senior managing consultant manager van het Kenniscentrum HCM bij Berenschot. “Enerzijds komt dat doordat de IT’ers die voor een IT-dienstverlener werkzaam zijn de auto nodig hebben om naar de opdrachtgevers te gaan, anderzijds omdat deze groep relatief veel waarde hecht aan een leasewagen.”

Dure leasebakken

Van de IT’ers met een leasewagen rijdt de grootste groep in een auto met een cataloguswaarde van 30.000-40.000 euro. De cataloguswaarden van 30.000 tot 35.000 en die van 35.000 tot 40.000 zijn even vaak aangevinkt (beide 19%). Maar de contracten zijn groot: zo’n 2% van de IT’ers met een leasebak rijdt in een auto van minder dan 17.500 euro, maar een net zo grote groep rijdt rond in een leasewagen ter waarde van meer dan 60.000 euro.

Meer dan de helft van de IT’ers met een leasewagen (54%) hoeft de werkgever geen privébijdrage te betalen voor de auto. 46 % doet dat dus wel “In de praktijk zien we vaak dat een bijdrage betaald wordt om in een net iets grotere of luxere auto te kunnen rijden”, aldus van der Spek. Gevraagd welke arbeidsvoorwaarden IT’ers missen, is de leasewagen een van de meest genoemde antwoorden. Maar liefst 48 IT’ers noemde de auto van de zaak als eerste.

Daarnaast krijgt 34% van de IT’ers een tegemoetkoming in de reiskosten. Verder krijgt 11% een OV- of NS jaar- of trajectkaart en ontvangt 4% een mobiliteitsbudget. Slechts 13% IT’ers heeft geen enkele mobiliteitsregeling.

Toch nog concessies

Overigens heeft 4% van de ondervraagde IT’ers de afgelopen 12 maanden concessies moeten doen op het gebied van mobiliteitsbudget of auto van de zaak. Hiermee is dit de meest genoemde maatregel als er arbeidsvoorwaardelijk ingeleverd moest worden. In sommige gevallen was er opeens geen vrije keuze meer met betrekking tot de leaseauto, in andere gevallen moest de auto van de zaak worden ingeleverd of werd het privégebruik van de leaseauto beperkt.

Dit jaar deden er 2688 IT’ers aan het salarisonderzoek mee, waarvan er 1756 de vragenlijst volledig hebben ingevuld. Het gaat om ongeveer evenveel IT’ers in loondienst bij een IT-bedrijf als IT’ers werkzaam bij een niet-IT-bedrijf en nog eens 174 zzp’ers of directeuren/eigenaren van hun eigen bedrijf.

Salary Survey Evenement

Op 13  juni worden de belangrijkste uitkomsten van de 20e editie van de Salary Survey 2019 bekendgemaakt op een evenement voor HR-professionals op het kantoor van Berenschot in Utrecht. De volgende dag verschijnt de special in AG Connect. Aanmelden voor het evenement kan hier.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.