Loopbaan

Carriere
digitalisering

IT’er: ‘Baan verdwijnt niet, maar wordt anders door IT’

Beheerders vrezen het meest voor baanverlies en verandering van werkinhoud.

© CC0 - Pixabay Geralt
31 mei 2019

Beheerders vrezen het meest voor baanverlies en verandering van werkinhoud.

Automatisering en robotisering worden vaak gezien als grote bedreigingen voor het takenpakket van medewerkers en steeds vaker ook voor het voortbestaan van hun baan. Maar IT’ers liggen hier nauwelijks wakker van.

De meeste IT’ers denken dat er hooguit een klein deel van hun taken zal veranderen door de opkomst van nieuwe technologieën. Slechts 4% van de IT’ers verwacht dat hun werk volledig zal veranderen.

Dat blijkt uit de Salary Survey 2019, het salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot, dat dit jaar voor de 20e keer werd gehouden. Alle uitkomsten worden op 13 juni bekendgemaakt.

Impact over 3 jaar

Wij vroegen IT’ers in loondienst welke impact zij binnen nu en 3 jaar verwachten op de inhoud van jouw huidige functie als gevolg van technologische ontwikkelingen.

Dit zijn de antwoorden, uitgesplitst naar IT- en niet-IT-bedrijf:

“Net als andere beroepsgroepen verwachten IT’ers niet zo zeer dat hun functie compleet zal verdwijnen, maar gaat 8 op 10 er wel vanuit dat er taken in meer of mindere mate gaan veranderen”, licht Hans van der Spek, senior consultant en manager van het Kenniscentrum HCM van Berenschot, toe.

Freelancers liggen vooral wakker van leeftijd

Wij hebben zzp’ers die actief zijn in de ICT ook gevraagd of zij zich zorgen maken over de technologische ontwikkelingen/verdere automatisering. Slechts 9% maakt zich hier veel zorgen over. De meerderheid (55%) van de zelfstandigen maakt zich hier af en toe zorgen over en ruim een derde maakt zich hier totaal geen zorgen over. Zzp’ers maken zich overigens het meest zorgen over hun leeftijd en de concurrentie van (nieuwe) jonge concurrenten. Twee derde van de zzp’ers in de ICT maakt zich hier wel eens of zelfs regelmatig zorgen over.

“Het is voor deze groep nog uitdagender dan voor mensen in loondienst om ook in de toekomst aangesloten te blijven bij de arbeidsmarkt en daar waar niet iedereen er voldoende in slaagt om tijd en geld te investeren in opleiding of een oudedagvoorziening dreigt er met een toename van de flexibele schil in de toekomst een maatschappelijk probleem te ontstaan”, aldus van der Spek.

IT’ers in loondienst maken zich veel minder vaak zorgen over technologische ontwikkelingen/verdere automatisering dan freelancers, blijkt uit de Salary Survey. Maar liefst 47% van de IT’ers met een vast contract maakt zich hier nooit zorgen over, 42% maakt zich weinig zorgen. Slechts 8% maakt zich veel zorgen over de impact van technologische ontwikkelingen op hun werk en 3% weet niet wat ervan te verwachten.

Vol vertrouwen

Tot slot verwacht 6% van de IT’ers in loondienst dat er een reële kans is dat hun baan uiteindelijk zal verdwijnen door verdere automatisering.  Zo’n 18% denkt dat hij of zij misschien wel eens zijn baan zou kunnen verliezen door technologische ontwikkelingen, maar de overgrote meerderheid (77%) denkt dat dit er niet in zit of dat de kans uiterst klein is.

Overigens denken IT’ers die voor een IT-bedrijf werken nog net iets vaker 100% zeker te weten dat verdere automatisering er niet voor zorgt dat hun baan zal verdwijnen dan IT’ers op de loonlijst van niet-IT-bedrijven.

Denk je dat jouw baan op termijn zal verdwijnen als gevolg van technologische ontwikkelingen?

Salary Survey Event

De resultaten van het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot worden op vrijdag 14 juni gepubliceerd in de salarisspecial van AG Connect. Op donderdag 13 mei worden de belangrijkste uitkomsten gepresenteerd aan geïnteresseerde HR-professionals en recruiters. Zij kunnen zich hier aanmelden voor het evenement.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.