Loopbaan

Carriere
ICT-vacatures

IT-vacatures in Amsterdam lastigst te vervullen

Top 10 van moeilijk vervulbare vacatures bestaat vooral uit IT-functies.

17 januari 2018

Top 10 van moeilijk vervulbare vacatures bestaat vooral uit IT-functies.

De moeilijkste vacature in Amsterdam om binnen twee maanden te vervullen, is die voor de functie van applicatieontwikkelaar: ruim twee derde van deze openstaande functies blijft langer dan zestig dagen online openstaan.

Dat blijkt uit gegevens van vacaturesite Indeed, die onderzoek heeft gedaan naar de werkgelegenheid in onze hoofdstad. Een recente prognose van het UWV laat zien dat de werkgelegenheid in ons land toeneemt en zeker in Amsterdam. Uit de data van Indeed blijkt dat bepaalde vacatures in de hoofdstad nog moeilijk te vervullen zijn. Dat gaat met name over technische en IT-functies.

Ruim een kwart (27,4 procent) van de vacatures in Amsterdam is moeilijk te vervullen en staat na zestig dagen nog steeds open. Opvallend is dat de top 10 van moeilijk vervulbare vacatures in Amsterdam vooral uit technische/IT-functies bestaat.

Lang openstaande vacatures

Het zijn specifiek de vacatures voor applicatieontwikkelaars die in Amsterdam het langst onvervuld blijven. Verder zijn vacatures voor de functie van servicetechnicus en voor functies op het gebied van zoekmachineoptimalisatie (SEO) moeilijk te vervullen. Android-developers staan ook nog in de top 10 van moeilijkst vervulbare vacatures. Zo ziet de top 10 van moeilijk vervulbare vacatures in Amsterdam op Indeed eruit:

Moeilijkst vervulbare vacatures op functietitel

1. application developer (67,9%)

2. servicetechnicus (66,3%)

3. SEO-consultant (66,3%)

4. SEO-specialist (64,9%)

5. verpleegkundige niveau 4 (62,4%)

6. supermarktmanager (62,1%)

7. verzorgende ig niveau 3 (60,9%)

8. servicemonteur (58,3%)

9. senior business consultant (56,3%)

10. Android-developer (56,2%)

Meer kliks op IT-vacatures

In de afgelopen drie jaar is het aantal kliks per ICT-vacature in Amsterdam verdubbeld van 2 naar 4 procent. Ondanks dat het aantal werkzoekenden met een technische achtergrond op zoek naar een baan in Amsterdam is toegenomen, blijkt de arbeidsmarkt toch nog te krap te zijn. Want tegelijkertijd blijven vacatures voor technische functies vaak lang openstaan. Sander Poos, Managing Director Benelux bij Indeed noemt dit opvallend. “Dit kan erop wijzen dat het vacatureaanbod in Amsterdam niet voldoende aansluit op de vraag van werkzoekenden, of dat werkzoekenden kritischer zijn geworden.”

Verder is de zogenaamde ‘candidate journey’ (weten hoe kandidaten naar banen zoeken) een essentieel onderdeel bij het aantrekken van geschikte kandidaten. “Als je dit weet, geeft dat genoeg munitie om een aansprekende vacaturetekst op te stellen, waarmee je jouw organisatie kunt onderscheiden van concurrerende bedrijven. Een goed voorbeeld is het achterhalen welke zoekopdrachten kandidaten invoeren, wat helpt om specifieke functietitels op te stellen en dus ook een betere match te creëren”, stelt Poos.

Meer kliks vanuit het buitenland

Volgens de data van Indeed komen de kliks op functies in Amsterdam niet alleen uit Nederland. De geanalyseerde gegevens laten zien dat de Amsterdamse vacatures met name werkzoekenden in het Verenigd Koninkrijk aantrekken. Maar liefst 18,5% van alle internationale kliks op vacatures in Amsterdam komt uit het Verenigd Koninkrijk.

De Brexit is hier mogelijk een verklaring voor. Diverse bedrijven hebben naar aanleiding hiervan al de keuze gemaakt om hun vestigingsplaats van Londen naar Amsterdam te verhuizen. Ook de gemeente Amsterdam is actief bezig om Britten naar Amsterdam te laten verhuizen. Op de tweede plaats van alle internationale kliks staat Duitsland (9,5%), gevolgd door de Verenigde Staten (6,4%), België (6,2%) en Frankrijk (6,1%).

4
Reacties
Klaas 09 februari 2018 17:58

Ik ben beschikbaar voor servicetechnicus (nr 2 in de lijst).
Kom maar op met het project.

Jos 20 januari 2018 16:32

Laatst nog een grote campagne van de overheid gezien, ze zoeken ict'ers, ze krijgen er maar geen. Dus ik kijk op hun pagina, vul mijn postcode in met een straal van 100km, klik op "WO-Master Niveau", ik ben immers universitair opgeleid, alle ICT-functie's: nul vacatures. Dan maar HBO erbij nemen, nog steeds nul vacatures, dan om te testen alle opleidingsniveau's. Nul vacatures. Nu blijkt de overheid vrijwel uitsluitend nieuwe ICT-kantoren in Amsterdam en Den Haag te openen of te onderhouden. Prachtige steden en aardige mensen daar, maar om te verhuizen zijn de lonen in de randstad echt veel te laag, dan blijf ik toch maar liever over de grens in Duitsland of Belgie werken. Groeten uit Maastricht.

Jochem 18 januari 2018 10:53

Wat Chris zegt. Ik ken genoeg ontwikkelaars die wel een andere baan zouden willen; maar nog niet dood gevonden willen worden in de randstad

Chris 17 januari 2018 12:08

Misschien een idee voor de bedrijven die ontwikkelaars vragen om ook eens een vestiging buiten Amsterdam te openen? Er is potentieel genoeg in andere gebieden van Nederland. Near-shoring naar Drenthe, Groningen of Brabant levert volgens mij ook loyale medewerkers op. Ikzelf reageer niet op banen in Amsterdam omdat ik reistijd wil beperken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.