Loopbaan

Carriere
cybersecurity

‘IT-studenten leren te weinig over cybersecurity'

De ontwikkelingen in cybersecurity zijn niet bij te houden voor IT-opleidingen, waardoor het niveau van het onderwijs ontoereikend is.

12 december 2016

De ontwikkelingen in cybersecurity zijn niet bij te houden voor IT-opleidingen, waardoor het niveau van het onderwijs ontoereikend is.

Dat bleek tijdens een debat op IT Masters 2016 in Den Haag, een evenement waar bijna afgestudeerde IT-studenten en potentiële werkgevers met elkaar in contact werden gebracht. Zowel docenten, specialisten zoals Ronald Prins van Fox-IT als de aanwezige studenten waren het erover eens dat het niveau van het onderwijs over ICT-veiligheid niet toereikend is.

“Er bestaat absoluut een tekort aan docenten op het gebied van cybersecurity,” zei Jan van den Berg, professor Cyber Security aan de TU Delft. Volgens hem zijn de ontwikkelingen zo snel gegaan, dat de kennis bij docenten onvoldoende is ontwikkeld. Het is de bedoeling dat er op korte termijn een derde studie op het gebied van IT-beveiliging wordt aangeboden aan de TU Delft, maar voldoende gekwalificeerde docenten vinden is volgens hem een grote uitdaging. "Aan het animo onder studenten ligt het niet. Het onderwerp leeft echt onder jongeren."

Wat willen IT-studenten?

Uit een online peiling die werd gehouden onder de 200 IT-studenten die IT Masters 2016 bezochten blijkt dat:

  • 39 procent het liefst voor een bedrijf in Nederland wil werken
  • 30 procent een eigen bedrijf wil starten
  • 16 procent ambieert om zijn carrière vorm te geven in het buitenland
  • 15 procent nog geen idee heeft

Van diezelfde groep IT-studenten wil 61 procent het liefst voor een grote onderneming werken en kiest 39 procent voor een start-up.

Steve Jobs is de grootste IT-held van de studenten (27 procent), gevolgd door Bill Gates (22 procent) en Linus Torvalds (15 procent). De rest koos voor een aantal andere belangrijke IT-persoonlijkheden, die allen buiten de top3 eindigden.

98 Procent van de bijna afgestudeerde informatici vindt dat hij allround is opgeleid, 2 procent noemt zich een specialist.

82 Procent wil graag een robot die het huishouden voor hem doen en slechts 5 procent van de IT-studenten is bang straks zijn of haar baan te verliezen aan een robot.

Geen tijd voor privéleven

Ronald Prins, medeoprichter en CTO van Fox-IT uit Delft, merkt dat afgestudeerde ICT'ers vaak weinig hebben geleerd over cybersecurity op de universiteit. "Hun expertise is vaker een gevolg van hun eigen talent en enthousiasme.” Volgens hem moet talent op het gebied van beveiliging het vooral in zich hebben: "Je moet creatief zijn, maar ook online streetwise zijn. Je moet het te gek vinden om een kat-en-muis-spel te spelen en het niet erg vinden om dat ook 's nachts en in de weekenden vol te houden. Je hebt geen privéleven als je een goede cybersecurity-specialist wilt worden." Prins merkt dan ook vaak dat er geswitcht wordt van functie zodra er een partner in het spel komt, laat staan kinderen.

Bovendien merkt hij op dat het bedrijfsleven ook een eigen verantwoordelijkheid heeft in het opleiden van talent. "Je kunt niet van opleidingsinstituten verwachten dat ze alle 'need to know' informatie overdragen. Daarvoor gebeurt er te veel op dit vlak en is de informatie na een paar maanden al achterhaald. Het is aan de opleidingen om een goede, brede basis te leggen, en aan de werkgevers om IT-talenten verder om en bij te scholen." En dat moet wat hem betreft permanent gebeuren.

Derde wereldoorlog

De 200 IT-studenten die het evenement bezochten waren het erover eens dat er te weinig docenten zijn met kennis van cybersecurity en hebben zelf ook het idee dat ze regelmatig achter de feiten aanlopen, bleek uit een digitale stemming. Bovendien maakt de meerderheid zich ernstig zorgen om cybersecurity in ons land. Maar liefst 63 procent denkt dat de derde wereldoorlog een digitale oorlog wordt. Prins denkt dat de gevolgen van een grootscheepse cyberaanval enorm kunnen zijn: de elektriciteit valt uit, de snelwegen gaan dicht, je kunt niet meer pinnen, winkels zullen uiteindelijk hun deuren moeten sluiten, et cetera. "Om die reden zou ik mensen willen adviseren om rekening te houden met een noodplan: haal preventief ongeveer 1000 euro aan cash in huis, regel voldoende drinkwater en leg een noodvoorraad voedsel aan en haal voldoende zaklampen en batterijen of kaarsen in huis."

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
1
Reacties
Chris 12 december 2016 20:04

Het pleidooi van Prins doet met denken aan wat er met Y2K gebeurde. Tikkeltje overdreven wellicht. Dat de capaciteit en het niveau van IT-beveiligingsopleidingen omhoog moet, lijkt evident. Het zou de vakbroeders sieren als ze er zelf voldoende werk van maken. Aan de studenten zal het niet liggen. Goed verhaal.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.