Loopbaan

Carriere
studeren

IT-studenten gepaaid met auto en jacuzzi

Werkgever haalt alles uit de kast om IT-stagiair binnen te hengelen.

29 augustus 2018

Werkgever haalt alles uit de kast om IT-stagiair binnen te hengelen.

ICT-studenten zijn gewild, en dat blijkt niet alleen uit de gemiddelde stagevergoeding. Sommige werkgevers bieden een vergoeding van 1000 euro per maand, maar ook leasewagens worden beschikbaar gesteld of stagiaires kunnen beschikken over een jacuzzi op hun werkplek.

Dat blijkt uit de Stagemonitor van Studentenbureau, een bedrijf dat in stages bemiddelt, waarover de Telegraaf bericht. Volgens Elle van der Heijden van Studentenbureau levert dit heel wat keuzestress op voor IT-studenten op hbo- en wo-niveau die op het punt staan stage te gaan lopen.

Forse vergoedingen

De vergoeding voor ICT-studenten liep in 2017 al op met 8%, dit jaar komt daar nog eens 12% bij.  Logistiek en techniek, eveneens sectoren waar sprake is van personeelstekort, kunnen die toename volgens van der Heijden amper bijbenen. De gemiddelde maandelijkse vergoeding voor een ICT-stagiair ligt dit jaar op €382, tegen een gemiddelde van €317 voor alle studierichtingen. Maar er zitten dus ook bedrijven bij die inmiddels al duizend euro per maand bieden.

Dat werkgevers alles uit de kast halen om talent al op vroege leeftijd aan zich te verbinden, komt doordat in vrijwel alle sectoren de roep om hoogopgeleide ICT’ers aanzwelt. Van alle ICT-vacatures is inmiddels al zo’n 70% moeilijk vervulbaar, bleek vorige week uit cijfers van UWV. Dat leidt volgens de Telegraaf tot wildwesttaferelen, dat verschillende ICT-opleidingen langsging die de stagiairs moeten leveren.

Overigens bleek uit datzelfde onderzoek van UWV dat werkgevers vaak mopperen over het gebrek aan vakkennis van sollicitanten op ICT-vacatures. Maar dat weerhoudt werkgevers blijkbaar niet om fors in te zetten op het strikken van ICT-stagiaires. “Ik heb vier keer zo veel stageopdrachten als stagiairs”, zegt Marcel Meesters, afstudeercoördinator bij de ICT-opleiding van de Brabantse hogeschool Fontys. “Bedrijven die te lang wachten met werven, vissen achter het net. Je moet hier al jaren bekend zijn bij studenten, bijvoorbeeld door opdrachtgever te zijn bij andere vakken of door gastcolleges te geven, zodat studenten ze al kennen als die aan hun stage toe zijn.”

Sommige werkgevers op zwarte lijst

Ook Ilja Clabbers, manager van de ICT-opleiding bij Windesheim in Zwolle, doet het liefst zaken met bedrijven die ook in de eerste leerjaren met studenten willen werken. “Er is meer vraag naar ICT-stagiairs, dus wij kunnen ook meer eisen stellen. Bedrijven die stagiairs gebruiken als goedkope arbeidskrachten, komen bij ons op een zwarte lijst.”

Dat geldt overigens ook voor de Hogeschool van Amsterdam, constateerde AG Connect eerder al. Opleidingsdirecteur Kees Rijsenbrij vertelde ons vorig jaar al te merken dat bedrijven soms te veel noten op hun zang hebben. “Dan eisen ze bijvoorbeeld als wederdienst voor de software of docenten die ze beschikbaar stellen dat onze studenten bij hen stage komen lopen. Dat kunnen we natuurlijk nooit beloven. Dit blijft de keuze van de student zelf, wij kunne zoiets niet afdwingen.” Hij denkt wel dat als je je als bedrijf op een goede manier profileert onder IT-studenten het uiteindelijk altijd goodwill oplevert. Ze zullen dan eerder geneigd zijn om aan jouw bedrijf te denken voor een stage of baan dan een bedrijf dat zich niet actief heeft opgesteld in het onderwijs.”

Er wordt volgens de hogescholen en universiteiten steeds vaker op een vervelende manier getrokken aan IT-studenten. Rijsenbrij: “Die bedrijven weten dat als ze onze studenten een contract aanbieden voordat het diploma is behaald, we ze op de zwarte lijst plaatsen.” Ook bij De Haagsche Hogeschool worden IT-studenten weer vaker vroegtijdig uit de schoolbanken geplukt. Dat gebeurt bij de reguliere ICT-opleidingen vaker dan bij Technische Bedrijfskunde. “Bedrijven hebben deze studie nog niet zo goed op hun netvlies staan. Mijn neefje van 20, derdejaars student Business IT & Management in Zoetermeer, heeft wel al een paar keer heel mooie aanbiedingen gekregen. Ik druk hem steeds op het hart er niet op in te gaan”, vertelde docente Maltie Koeldiep aan het begin van vorig studiejaar.

In leasebak naar school

Rijsenbrij: “Je ziet het misgaan als een student opeens in een leasebak naar school komt. Sommige studenten proberen dan door te gaan in het duale project, maar de succesratio is klein. Meestal wordt de opleiding niet afgemaakt, omdat het een te grote belasting is in combinatie met werken. Een klus voor je werkgever, die je studie betaalt, wordt vaak belangrijker gevonden dan een tentamen op maandagochtend.”

Clabbers van Windesheim in Zwolle vertelt in de Telegraaf dat haar IT-opleiding jaarlijks een stagemarkt organiseert. “Dan staan hier gewoon tachtig bedrijven op zoek naar jongeren, en die pakken echt groot uit. Bij andere opleidingen is de markt niet groter dan pakweg dertig kraampjes.” Volgens Meesters van Fontys gaan zijn studenten, net als werknemers in de sector, uiteindelijk voor het bedrijf met interessantste opdrachten en de prettigste sfeer. “Een start-up waar je veel vrijheid hebt, en een hippere werkomgeving, wint het vaak van het grootbedrijf.” Toch blijven werkgevers het met geld proberen.

Lease-auto, bar of jacuzzi?

Ook in ’hipheid’ proberen bedrijven elkaar af te troeven. Een tafeltennis- of voetbaltafel is niet genoeg meer. Zo stond er onlangs in een stagevacature dat voor behaalde targets een jacuzzi of een bar geregeld kan worden als beloning.

Werkgevers die bij Windesheim ICT’ers willen werven zitten vaak ver bij de Zwolse hogeschool vandaan. Maar ook dat is op te lossen, vertelt Clabbers: “Studenten die opzien tegen de reistijd naar Amsterdam of Utrecht, krijgen een lease-auto aangeboden. En niet alleen stagebedrijven uit de Randstad bieden dat aan, bovenop een vergoeding van €400 à €500, ik ben dit ook tegengekomen in een vacature in Veenendaal”, vertelt zij in het dagblad.

De bedrijven hopen de stagiairs na hun afstuderen zo aan zich te binden. Maar liefst 61% van alle ICT-studenten krijgt na de stage een baan aangeboden, blijkt uit de cijfers van Studentenbureau. Volgens Meesters zeggen lang niet alle studenten hier ja op. “Ze verkeren in de luxepositie dat veel bedrijven aan ze trekken. Veel van hen nemen eerst een sabbatical om zich te oriënteren.”

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
2
Reacties
Egbert van Weely 06 september 2018 11:12

Marktwerking? vraag en Aanbod?

itisme 29 augustus 2018 17:40

Op zich klinkt dit grappig, maar er is nog wat anders gaande bij bedrijven die aan het reorganiseren zijn.
Ze zitten nu in een proces om de kosten te drukken, vaak wordt er dan gesneden in niet core business processen bijv. facilitair/ondersteunende diensten e.d.. Het vaste personeel vloeit men af en om te zorgen dat het werk toch gedaan kan worden "gebruikt" men goedkope stagiares voor bepaalde functies Met name bij zorg en overheden zie en hoor ik dit nu vaak. M.i. geen goede ontwikkeling, maar ik snap hun keuze wel. Het is ook vaak een ander budgettair potje in de organisatie zelf en het werk moet nu eenmaal geschieden. Het ontbreken van ondernemersschap in dergelijke organisaties en bedrijfscultuur zorgt mede voor dit soort noodgrepen. Het is dus zeker niet alleen gedreven door schaarste in de markt, want er zitten nog steeds voldoende ICTers thuis of op de reservebank bij hun werkgever die nog steeds "marktwaardig" zijn.

Het trieste is dat werkgevers dus nu ook stagaires werven om goedkope arbeidskrachten te hebben voor hun organisatie problematiek. Voor stagiares mogelijk interessant voor andere werkzoekende niet goed.

De hele verschuiving op de arbeidsmarkt, denk bijv. aan toenname ZZPers, freelancers of kleine startups die de krenten uit de pap vissen zie ik veelal in de zorg, de gevestigde orde daar zit met een zakelijkheid vs menselijk dilemma wat veroorzaakt is door onze overheid. Ze doen vanuit menselijkheid dan ook vaak onbetaalde diensten. Dit alles is hoe dan ook niet goed voor de lange termijn vwb bedrijfsontwikkelingen. Dit draagt dan ook vaak niet bij aan koersvastigheid van organisaties, maar leidt tot zwabberen en rondjes draaien.
Nederland wijkt hier in behoorlijk af tov andere landen, met name die buiten EU.

Ook onze eigen overheid is hier dus debet aan, maar ja dat wil men niet horen.
Men had het enkele jaren geleden over adhocratie, maar m.i. zorgen ze zelf nog steeds voor veel nutteloze bureaucratie. Eigen zakken vullen door allerlei (belasting)maatregelen bij te stellen, zodat ze hun eigen ding kunnen blijven doen, staat nog steeds voorop bij velen. Komende maand zie je dat bijv. met BPM en kort daarna zal er wel iets komen met heffing op zonne energie en electriciteit of batterijen.
1 ding is een feit...de BVB komt nooit iets te kort want dan gaan ze geld halen bij hun klanten, iets wat ik als ondernemer niet eens zou willen. De klant moet zelf kunnen beslissen of hij met mij zaken wil doen. Helaas heb je die keuze bij bvb niet, achter de schermen werken die HEEL NAUW samen, 1x grote familie die voor elkaar zorgt.
(bvb= banken, verzekeraars en belasting).

Laat elke instantie maar eens hun eigen broek ophouden en aantonen wat hun werkelijk toegevoegde waarde is, dat moet ik toch ook als ondernemer en m.i. beslist de klant of hij vindt dat ik het goed doe, niets mis mee. Toch?
Daarnaast is er ook nog de bureaucratie van de EU, die weinig toegevoegde waarde biedt voor ondernemers, maar wel de nodige overlast en extra overhead kosten genereert, zonder dat men zich geneert.

Ik dwaal behoorlijk af van het onderwerp, maar dit is dus weer een vd vele bewegingen die mede het gevolg is van onze regering, naast het natuurlijk te kort aan werkende massa in Nederland (%bevolking) door veel ouderen die nu met pensioen gaan (vergrijzing). De overheid heeft daarom enkele jaren geleden de pensioenleeftijd verhoogt en buitenlanders aangetrokken om dit gat op te vullen, alleen vertellen ze dit niet op deze wijze. Nee ze zeggen gewoon...mensen worden ouder....ipv wij moeten mensen hebben die het werk kunnen verzetten en daarom passen wij aow leeftijd aan....maar ja zo kan ik nog wel ff door blijven klagen. Belangrijker is de vraag: Hoe los je dit op?
Een gezamenlijk draagvlak ja, maar ja hoe creeer je die en waarvoor....Wat de ene goed vindt, vindt de andere slecht. Kortom: Als het niet gaat zoals het moet, moet het maar gaan zoals het gaat, met dank aan vadertje.....?
Het wordt weer tijd om iets anders te ondernemen, want deze klaagzang voegt ook weinig toe, behalve wat vermaak misschien, haha
??

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.