Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-storing bezorgt RIVM minder coronagevallen

Het RIVM heeft vandaag minder nieuwe coronagevallen binnengekregen als gevolg van een storing. "Door een ICT-probleem bij de GGD heeft het RIVM niet alle meldingen ontvangen. Het dagcijfer van vandaag is daardoor niet compleet. In werkelijkheid ligt het cijfer hoger. Dit zal worden gecorrigeerd in de cijfers van de komende dagen, die daardoor hoger zullen uitvallen", aldus het instituut.
covid-19 test
© CC0 - Pikist.com
CC0 - Pikist.com

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu registreerde maandag 2904 nieuwe positieve tests, het laagste niveau sinds 16 februari dit jaar. Maar dat aantal - wat volgens de Rijksoverheid 2143 lager is dan het gemiddelde van de afgelopen week - blijkt dus niet te kloppen, wat te wijten is aan een IT-storing bij de GGD.

Wel weekdaling

Het aantal coronagevallen blijft per week wel gestaag afnemen. In totaal werden afgelopen dinsdag tot en met maandag 35.330 mensen positief getest. In de week daarvoor waren het er nog meer dan 49.000. In de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 5047 nieuwe coronagevallen per dag gemeld. Zondag kreeg het RIVM 4455 nieuwe gevallen binnen.

Het is vooralsnog niet bekend hoeveel het vandaag gemelde aantal afwijkt van de realiteit. Ook is niet bekend of de correctie in één of in enkele dagen wordt doorgevoerd en of dat dan al gelijk vanaf morgen (dinsdag 18 mei) zal zijn. Zowel de Rijksoverheid als ook het RIVM en de GGD hebben hierover nog niets gemeld.

Zoveelste storing

De vertekening van de officiële besmettingscijfers voor Covid-19 nu komt niet door een eerste storing in de IT-systemen van de GGD. Zo was er eind april al een storing die mogelijk de weekcijfers van het RIVM heeft vertekend. Toen konden mensen ook geen afspraken maken voor een coronatest of een coronavaccinatie. Die belemmering trad dus op naast het verstoren van de doorgifte van besmettingscijfers door de GGD's aan het RIVM. Eind vorig jaar was er ook al een flinke storing; de RIVM miste toen zo'n 6000 meldingen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in