Loopbaan

Carriere
banen

IT scoort goed in bestbetaalde opkomende banen

Schaarste aan specifiek talent stuwt de salarissen verder op – met name in de IT.

10 januari 2017

Schaarste aan specifiek talent stuwt de salarissen verder op – met name in de IT.

In de ranglijst met goedbetaalde opkomende banen in 2017 staan veel IT-banen. Dat blijkt uit onderzoek van recruitmentorganisatie Hays in de sectoren IT, Logistics & Supply Chain, Marketing & Sales, Engineering en Finance.

Hays stelde een top5 samen van goedbetaalde opkomende banen, waarvan 2 IT-rollen. De bewuste banen zijn groeiende vanwege externe factoren zoals schaarste aan talent, nieuwe technologieën en complexiteit van de functie, aldus Hays. En vanwege die schaarste worden de salarissen van die relatief nieuwe banen ook sterk opgestuwd.
 

Business Intelligence Manager

In de IT-sector is de relatief nieuwe baan Business Intelligence Manager aan de winnende hand, met een gemiddeld jaarsalaris van 80.000 euro. “De invulling van deze functie verschilt per organisatie, maar in alle gevallen speelt deze persoon een onmisbare rol door het alsmaar toenemende belang van data binnen organisaties”, zegt Veerle Koopal van Hays. Volgens Hays zijn met name door de toenemende schaarste BI-managers die technische kennis en bedrijfskundige inzichten weten te combineren met de juiste people skills zeer in trek.

Procurement en Sourcing Specialist IT

Ook in de sector Inkoop is IT booming. Met name de Procurement en Sourcing Specialist IT heeft een uitstekend salaris van gemiddeld 70.000 euro per jaar, becijferde Hays. Deze IT-specialist is verantwoordelijk voor IT-management op het gebied van IT-inkoop. Hij of zij voert de selectie van leveranciers zelfstandig uit en adviseert het IT-management op het gebied van IT-inkoop. Daarnaast behoort het beheren en afsluiten van IT-(raam)contracten tot de verantwoordelijkheden van de Procurement en Sourcing Specialist IT. “Er wordt geacteerd op het scheidsvlak van Procurement en IT, wat kandidaten voor deze functies schaars maakt”, aldus Koopal.

Cybersecurityspecialisten

Uit eerde onderzoek van Hays bleek al dat het vinden van cybersecurityspecialisten in Nederland vaak een lastige opgave blijkt.  Albert-Jan Pool, consultant bij Hays IT, schreef eind 2016 in een blog dat dit in de war on talent een groep is die extra schaars te noemen is. “Opvallend is overigens dat de grootste vraag naar IT-specialisten die een onderneming kunnen beschermen tegen cyberattacks niet van de bedrijven zelf komt, maar met name van kleinere consultancy-firma’s die zich in dit veld hebben gespecialiseerd.”

Cybersecurityspecialisten zullen volgens hem steeds nauwer met andere disciplines moeten samenwerken. Wat evenmin moet worden onderschat zijn de gewenste persoonlijkheidskenmerken, benadrukt Pool. “Juist door hun grote impact en belang mogen er weinig concessies worden gedaan waar het gaat om de vraag of iemand bij het team past of het DNA van de organisatie heeft of begrijpt. Hoe goed iemand ook is en los van een indrukwekkende staat van dienst: als er op dat punt onvoldoende match is, moet de zoektocht naar de juiste kandidaat echt worden voortgezet.”

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.