Management

Zakelijke software
hardware

IT-recycling in Nederland: Malafide hardwarehandelaren bellen wekelijks

Inkijkje bij het recyclen van IT-hardware.

10 mei 2021

Een stapel stokoude monitoren met ‘wij zijn nogal lelijk’ erop geschreven staat klaar voor vernietiging. PC’s van een ziekenhuis vertrekken morgen op transport naar Roemenië voor een nieuw leven. Bij IT Recycling in Uden krijgen duizenden apparaten een volgende bestemming. Toch verdwijnt er nog altijd veel gebruikte hardware naar het buitenland. “Bijna wekelijks komen er telefoontjes binnen van malafide handelaren.”

In de ene hand een kop koffie, in de andere een telefoon die maar blijft rinkelen. Steef Stadelmaier,  één van de eigenaren van IT Recycling, heeft het vandaag druk. Een bedrijf met landelijk aanzien wil een flinke partij servers afvoeren en vraagt of hij vanmiddag nog kan komen. Intussen bellen er ook nog klanten met de vraag of er nog even een printertje kan worden opgehaald.Geen probleem, zegt Stadelmaier. Laptops, toners, telefoons, kopieermachines: alle soorten hardware kunnen hier worden verwerkt op een verantwoorde manier.

Steef Stadelmaier.
Steef Stadelmaier.

Met een computer en een krat pils

IT Recycling is een van de grootsten in zijn soort in Nederland, maar ooit begon het als een tweedehands computerwinkeltje. “In die tijd hadden alleen studenten en ‘freaks’ een computer”, vertelt Stadelmaier. “Begin jaren negentig kocht ik gebruikte computers via advertenties in de krant en ik verkocht ze vaak aan studenten in Nijmegen die ik op feestjes ontmoette. Met een computer en een krat pils trok ik langs de verenigingen!” Hij begon naast zijn winkel een groothandel met een recycleservice ernaast. “Maar echt recyclen was het niet. We haalden met een busje soms wat pc’s op. Dat was een bijzaak waar we eigenlijk niets mee verdienden, we vonden het vooral leuk.”

In 2006 kwam de klad in de verkoop, omdat er in Nederland door de jaren heen steeds meer grote computerwinkels bijkwamen, waardoor de winstmarges kleiner werden. Stadelmaier importeerde zelf computers uit Amerika, maar het ondernemersrisico werd vanwege de scherper wordende concurrentie steeds groter. “Ik ben ermee gestopt. Uiteindelijk hield ik alleen nog mijn recycleservice over. Met twee zakenpartners ben die gaan professionaliseren.”

Aan ieder regeltje voldoen

Het plan kon alleen slagen met een professionele en nauwkeurige aanpak, besloot Stadelmaier. “Vanaf begin af aan besloten we om letterlijk ieder regeltje in Nederland na te leven. Het verwerken, het vervoer, de data vernietigen: alles ging volledig compliant met de wet, met waar nodig behalen van aanvullende certificering. Het busje waarmee we de computers ophaalden verdween en al snel gingen we naar een strakke organisatie die voldoet aan alle ISO-normen.”

Inmiddels heeft IT Recycling zo’n 6500 klanten, waaronder KPN, Phillips, Heijmans, Strukton en diverse overheden. Stadelmaier: “Het werkt zo: We komen langs, laden het spul in. De apparaten die nog waarde hebben kopen we, uiteraard in combinatie met datavernietiging. De rest sorteren we bij ons bedrijf voor verdere verwerking in Nederland, die op milieuvriendelijke wijze gebeurt.”

Stadelmaier heeft zijn koffie inmiddels op en begint een rondleiding. “Kijk. Zie je deze bak?” Hij wijst naar een container waarin een imposante verzameling printers en monitoren uit de jaren negentig ligt. “Dit is het slechtste afval dat er is.” Waarom? “Omdat er weinig metalen in zitten en het metaal dat er inzit is van lage kwaliteit. Deze monitoren worden daarom ‘opgewerkt’. Dat houdt in dat ze in steeds kleinere stukjes worden gemalen waarna het materiaal zichzelf scheidt. Een kabeltje bestaat bijvoorbeeld uit lood met een laagje pvc erom. Dat wordt bij de grote verwerkers gescheiden.”

Iets verderop staat een flinke stapel monitoren met een ouderwets ‘dikke’ achterkant. Het aanzicht zorgt onmiddellijk voor een nostalgisch gevoel. “Kijk!” Stadelmaier klopt met zijn vuist op een joekel van een roestig scherm. "Bij zo eentje hoef je je niet af te vragen of 'ie het nog doet! Deze maken ze al twintig jaar niet meer.”

Rusland & Roemenië

Stadelmaijer laat een pallet met servers zien, strak ingepakt in folie. ‘Deze servers zijn net verkocht en gaan naar Rusland en Roemenië, zoals de meeste apparatuur die we verkopen. Dit zijn servers en netwerkcomponenten van een ziekenhuis. Alles is door ons getest en de data is volledig gewiped. Dat doen we onder meer met software van Certus, waarmee je honderd schijven tegelijk kunt leeghalen. Een groot voordeel van softwarematige datavernietiging is dat de harddisk heel blijft en kan worden hergebruikt. Wanneer het softwarematig vernietigen niet helemaal lukt, kun je het altijd nog door de shredder gooien, dan vernietig je apparaten tot de laatste millimeters.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!