Loopbaan

Carriere
droombaan

IT-professionals hebben veel te kiezen

Vraag naar IT’ers blijft onverminderd hoog, stelt Monsterboard. Hierdoor moeten recruiters andere markten aanboren.

12 mei 2017

Vraag naar IT’ers blijft onverminderd hoog, stelt Monsterboard. Hierdoor moeten recruiters andere markten aanboren.

Door de toenemende schaarste in de IT-branche zoeken werkgevers breder naar kandidaten. Dat biedt vooral kansen voor jongeren en 55-plussers, blijkt uit het Monster Year Report 2017, waarin Monsterboard jaarlijks de arbeidsmarkt onder de loep neemt.

Monsterboard verwacht de komende jaren veel nieuwe vacatures en functies door de digitalisering van de samenleving. Bovendien bestaat 60% van de beroepen waarvoor personeel moet worden aangenomen in 2030 op dit moment nog niet.

Werkgevers zullen harder moeten werken om de juiste kandidaten te bereiken, verwacht Gian Zandonà, managing director van Monsterboard. “Een talent is straks niet meer iemand die de perfecte opleiding voor een bepaalde functie heeft gevolgd, maar eerder iemand die in staat is om zichzelf steeds opnieuw uit te vinden tijdens zijn carrière.” Volgens hem is het schaap met vijf poten niet meer te vinden. “Je kunt daarom als werkgever beter tijd steken in het ontwikkelen van het potentieel van een kandidaat in plaats van je blind staren op wat iemand allemaal al op zijn cv heeft staan.”

Overigens is nog maar de vraag of werkgevers hun deuren open zullen zetten voor oudere IT-professionals. Uit cijfers van UWV blijkt dat vorig jaar slechts 1% van de vervulde vacatures in de ICT werd ingevuld door een 55-plusser. Val alle beroepsgroepen is dit het laagste percentage. In de ICT is 13% van de professionals 55 jaar of ouder - tegen 19% in alle beroepsgroepen. Een aanzienlijk deel van de werkloze IT'ers in de kaartenbak van het UWV is boven de 50 jaar. Volgens Marieke Duijndam van UWV komt die groep maar moeizaam aan de bak. Oudere IT'ers zijn ook een stuk pessimistischer over hun kansen op de arbeidsmarkt dan hun jongere collega's.

'Waar blijft die salarisverhoging?'

Uit het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot dat volgende week wordt gepresenteerd blijkt dat maar liefst 86% van de IT’ers merkt dat de IT-arbeidsmarkt aantrekt. Maar slechts 20% ziet dit ook al terug op zijn salarisstrookje aan het eind van de maand. IT-bedrijven lijken vooralsnog de hand op de knip te houden, maar de vraag is: hoe lang houden ze dit nog vol?

De onvrede over de beperkte salarisontwikkeling (gemiddeld kregen IT’ers er het afgelopen jaar 2,5% bij), neemt toe. Een ruime meerderheid van de 2500 IT’ers die deelnamen aan de AG Connect Salary Survey noemt beloning – in de vorm van salaris, dertiende maand, et cetera – de arbeidsvoorwaarde die ze het komende jaar het liefst willen verbeteren. Als werkgevers hier gehoor aan gaan geven, betekent dit onherroepelijk dat IT-projecten duurder zullen worden voor opdrachtgevers.

Verreweg de meeste IT’ers die deelnamen aan de Salary Survey 2017 staan open voor een andere baan. Ik combinatie met onvrede over de hoogte van hun salaris – 36% van de IT’ers denkt dat hij minder dan marktconform verdient – ligt een massale uittocht op de loer. Ordina gaf vorige week toe dat de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar is gedaald als gevolg van het oplopend personeelstekort.

Vacatures staan steeds langer open en steeds meer personeel weet de uitgang te vinden naar klanten, met name in de financiële dienstverlening. Dat geldt niet alleen voor Ordina, maar ook voor andere branchegenoten. Ook ‘sexy’ bedrijven als Coolblue, Booking.com en Bol.com kapen IT-personeel voor de ogen van IT-dienstverleners weg.

IT-vacatures zijn hot

Net als vorig jaar werd er in de vacatures die op Monsterboard worden geplaatst het meest gevraagd naar functies in de IT-dienstverlening. Nieuw in de top-3 van meest gebruikte zoekwoorden op Monsterboard is ‘ICT’. Dit sluit aan bij de gestegen vraag naar IT-banen. In 2016 steeg de vraag naar IT-banen namelijk licht ten opzichte van vorig jaar, toen de vraag naar IT’ers ook al hoog was.

IT-professionals hebben veel te kiezen. Er stonden in 2016 maar liefst 204.000 IT-gerelateerde vacatures op Monsterboard. Bijna 12% van alle online geplaatste vacatures bij Monsterboard Nederland is in de branche Computer/IT services. Engineering services zakte een plaatsje maar is met 11,7% van de vacatures nog altijd goed voor een tweede plek, gevolgd door Computer software, dat goed is voor 5,9% van de online vacatures.

Software- en webontwikkelaars meest in trek

Net als vorig jaar zoeken werkgevers op Monsterboard het meest naar software- of webdevelopers. Maar er staan meer IT-functies in de ranglijst van meestgevraagde functietitels, met name op het gebied van enterprise software-implementatie & consulting en systeemanalyse.

Het afgelopen jaar werden er ruim 300.000 nieuwe CV’s geplaatst op Monsterboard.nl. Dat is een toename van 7,5% ten opzichte van 2015. Daaronder waren ook veel nieuwe CV’s voor banen in de IT/softwareontwikkeling.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.