Loopbaan

Carriere
studeren

IT-opleiding, overschat?

Het mooie aan IT is dat het een ‘vrij beroep’ is.

© CC0 - Pixabay varunkul01
19 februari 2019

In tijden van grote schaarste aan IT’ers wordt er druk omgeschoold, doen IT-opleidingen aan werving, en dreigen er instroombeperkingen door krapte aan docenten. Problematisch? Nou, hoeft niet. Want IT is een zogeheten vrij beroep, waarvoor dus geen diploma is vereist. Het kan wel helpen, maar is niet heiligmakend. Veel IT-toptalent is zonder formele opleiding begonnen, en ver gekomen.

Naast een algemeen tekort aan IT’ers, speelt er ook een flink tekort aan afstudeerders met een ICT-diploma. De vraag naar IT’ers loopt flink uiteen: van AI-deskundigen en datascientists tot implementatieduizendpoten en developers in specifieke talen. Studies en opleidingen kunnen hier nauwelijks aan voldoen.

IT doet er (niet) toe?

Deels is dit een kwestie van capaciteit. Tegenwoordig is immers elk bedrijf in grote of grotere mate afhankelijk van ICT. Waar begin deze eeuw nog de notie opsprong dat ‘IT er niet toe doet’, is dat anno 2019 heel anders. Toegegeven, de Amerikaanse techauteur Nicholas Carr bedoelde het niet zo letterlijk met die prikkelende kop voor zijn artikel in de Harvard Business Review (HBR). Wat ook de titel was voor het daaropvolgende boek.

Carr argumenteerde wel dat informatietechnologie niet langer voor grote concurrentievoordelen zorgde. De vooruitgang in IT en de algemene beschikbaarheid betekende dat nagenoeg elke onderneming wel toegang had tot de innovatieve mogelijkheden van informatie- en communicatietechnologie. De vergaande standaardisatie van IT-middelen leidde tot lagere prijzen en daarmee wijdverbreid gebruik. Tevens onmisbaar gebruik, schreef Carr toen al.

Democratisering en cloud

Deze ‘afdaling’ van ICT is sindsdien alleen maar verder doorgezet. Dankzij cloudcomputing ligt de lat nu nog lager wat toegang betreft: elke mkb’er en start-up kan tegen maandelijkse betaling enorm krachtige compute-, storage- en netwerkfaciliteiten benutten. Geen grote investering vooraf vereist. Ondanks deze democratisering (of dankzij?), is de situatie nu anders dan in de tijd van het opzienbarende Carr-epistel.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!