Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-opleider Bit Academy start nieuw omscholingstraject

De Bit Academy is naast zijn IT-opleiding op mbo-niveau ook een omscholingstraject begonnen. Via het zogeheten Upskill-programma worden geïnteresseerden in drie tot vijf maanden opgeleid tot full-stack web developer. Later volgt ook nog een programma om junior data scientist te worden.
Studenten van Bit Academy
© Bit Academy
Bit Academy

De Bit Academy onderscheidt zich van andere opleiders door te werken met een praktijkgericht programma en coaches die uit het bedrijfsleven komen. Op deze manier kunnen mensen die liever met de praktijk bezig zijn een opleiding volgen die beter bij ze past. Bovendien kunnen ze zo ook voorkomen dat een curriculum snel verouderd raakt.

Tot nu toe had de Bit Academy alleen een mbo-opleiding, maar het Upskill-traject stond al op de verlanglijst bij de Bit Academy. Door de coronacrisis kwam dit in een stroomversnelling terecht. “We willen sowieso een leven lang leren aanbieden voor studenten die bij ons klaar zijn. Daar past dit heel goed bij”, vertelt Dennis Berkhof, mede-oprichter van de Bit Academy.

Voor ieder wat wils

De bedoeling is dat professionals versneld omgeschoold worden tot ontwikkelaar op mbo-niveau. Het traject wordt echter op diverse manieren aangeboden. Zo is er een individueel traject voor mensen die flexibel en op hun eigen tempo willen leren. Zij kunnen nu al met de opleiding starten en krijgen via Slack begeleiding van coaches die uit het bedrijfsleven komen.

Die begeleiding door coaches is volgens Berkhof erg belangrijk. “Uit onderzoek blijkt dat MOOCs (Massive Open Online Courses, red.) door miljoenen mensen gedaan worden, maar dat 95 procent het niet afmaakt. Zij hebben er dan na twee video’s geen zin meer in. De 5 procent die de cursus wel afrond, had vaak al een behoorlijke basiskennis of een diploma. Maar wij willen dat mensen aangehaakt blijven. De coaches zijn een stok achter de deur.”

Mensen die behoefte hebben aan meer structuur en samenwerking kunnen zich aanmelden voor  een Full-time Pro-pakket. Met dat programma krijgen ze op vaste tijden les in een groep en werken ze gezamenlijk aan projecten. Binnen 16 tot 20 weken zijn ze klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Studenten met meer haast kunnen ook kiezen voor het Full-time Enterprise-traject, waarbij ze binnen 12 weken met een persoonlijke coach worden opgeleid.

Ondersteuning van start tot baan

Hoelang de opleiding precies duurt, hangt volgens Berkhof van de student zelf af. “Dat hangt ook af van je instapniveau en basiskennis.” Het traject stopt echter niet na de opleiding. “We hebben ook een after care-programma. Als je bij je eerste werkgever zit, blijven we nog in contact. Je krijgt dus echt hulp vanuit ons om goed te starten.”

Studenten krijgen bovendien hulp bij het vinden van die eerste baan. “We zetten ons netwerk in en hebben al bedrijven die dit interessant vinden. Het vervelende voor bedrijven bij de reguliere Bit Academy is natuurlijk dat ze nog drie jaar moeten wachten tot iemand klaar is. Bij dit traject hoeven ze maar drie maanden te wachten.”

Hoewel de opleiding officieel nog van start moet gaan, is aanmelden al wel mogelijk. Met de individuele trajecten kan zelfs al direct gestart worden.  “Hier zijn al tien mensen mee begonnen”, vertelt Berkhof. “En voor individuen is dit programma de hele zomer gratis.”

De klassikale programma’s beginnen volgende maand pas. De coronacrisis zorgt daarbij niet voor problemen: het gehele traject wordt online ingericht.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in