IT-omzetten nog niet op peil

27 mei 2011

Voor de meeste IT-bedrijven die een kwartaalverslag met harde cijfers uitbrachten, geldt dat de omzetten nog niet terug zijn op het peil van vorig jaar. Maar de krimp is doorgaans gering: gemiddeld zo’n twee procent. Daarbij moet echter wel worden vastgesteld dat dat vooral het gevolg is van de beeldbepalende grote spelers, zoals Getronics, Atos Origin, Logica, Capgemini en ook Ordina. Hun middelgrote concullega’s zagen hun omzetten vaak wel duidelijk achterblijven. Het feit dat ze daarbij wel uit de rode cijfers wisten te blijven, wijst er echter op dat deze bedrijven zich toch nog sterk genoeg weten om niet onder de kostprijs te hoeven offreren.

Ordina wist zijn kwartaalomzet – weliswaar op de schaal van één jaar en buiten beschouwing van afgestoten activiteiten – zelfs met vier procent te verbeteren. En kennelijk zonder concessies aan de operationele marges, want de winst (Ebitda) over die omzet groeide met veertien procent naar 4,1 miljoen euro. Nog geen resultaat om een uitbundig feestje voor te bouwen, maar wel een indicatie dat scheidend roerganger Ronald Kasteel de meest acute problemen van zijn strategisch wat zoekende bedrijf uiteindelijk toch redelijk onder controle heeft weten te krijgen.

Een ander bedrijf dat – anders dan het moederbedrijf KPN – redelijk geloofwaardig herstel kan claimen, is Getronics. Met een kwartaalomzet van 472 miljoen euro werd de 474 miljoen van 2010 nagenoeg geëvenaard. Bijzonder bemoedigend daarbij is dat deze handhaving van de omzet werd gerealiseerd zonder dat concessies werden gedaan aan de winstgevendheid. De Ebitda (winst voor belasting en afschrijvingen) steeg zelfs van 29 miljoen in het eerste kwartaal van vorig jaar naar 30 miljoen in dezelfde periode dit jaar.

Atos Origin boekte in de Benelux gedurende de eerste drie maanden een omzet van 220 miljoen euro, te vergelijken met 234 miljoen in het eerste kwartaal van vorig jaar. Over de bruto winst meldt het bedrijf weinig.

Ook Logica rapporteert over het eerste kwartaal een duidelijk lagere Benelux-omzet, van 139 miljoen euro. Een jaar geleden was dat nog 46 miljoen euro. Net als Atos Origin laat Logica niets concreets los over de marge op die omzet.

Capgemini laat over de gang van zaken in de Benelux niet veel meer los dan dat de omzet in het eerste kwartaal ‘stabiel’ was, wat neer zal komen op naar schatting een krappe 120 miljoen euro.

IBM hult zich, zoals meestal, in minzaam stilzwijgen over de resultaten op Benelux-niveau.

Qurius zag zijn omzet in het eerste kwartaal met 2 miljoen euro terugzakken naar 25 miljoen, maar zag niettemin kans wel z’n Ebitda te vergroten naar een bescheiden 3,2 ton.

Met een omzet van 20 miljoen leverde ICT-Automatisering 3 miljoen in. De Ebitda zakte van 1,1 naar 08 miljoen.

Ctac groeide met 1 mln naar een kwartaalomzet van 19 miljoen, maar hield daaraan slechts 2 ton Ebitda over, wat netto neer zal komen op net geen verlies.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!