Management

Software-ontwikkeling
dokter

IT na corona: eyeopeners voor de software-industrie

De maatregelen tegen COVID-19 hebben onder meer softwareproducenten in e-health en e-commerce een boost gegeven.

© CC0,  DarkoStojanovic
12 augustus 2020

De maatregelen tegen COVID-19 hebben onder meer softwareproducenten in e-health en e-commerce een boost gegeven.

De software-industrie heeft eerder positieve dan negatieve effecten ondervonden van de coronacrisis. Maar dat betekent niet dat alles bij het oude blijft, constateren Pieter van Bodegraven en Sjoerd Aarts, respectievelijk partner en senior investment manager bij investeerder Main Capital. In deze editie van de serie IT na corona, vertellen zij hoe bedrijfsprocessen snel anders moesten worden ingericht en hoe dat ook veel eyeopeners heeft opgeleverd.

Main Capital is goed thuis in de software-industrie doordat de investeerder zich uitsluitend op deze sector richt.

Welke impact heeft de coronacrisis
op Nederlandse software-industrie?

"De gevolgen zijn eigenlijk niet zo heel erg groot. Over de hele linie ligt de branche er sterk bij. Met software en zeker de B2B-software kapitaliseer je op een aantal langlopende macrotrends. Denk aan vergrijzing, behoefte aan communicatie en efficiencyverbetering. Als gevolg van de crisis is wel een aantal ontwikkelingen versneld. Daarom zie je dat bedrijven die zich richten op software voor kritische toepassingen zoals salaris, accounting en security het goed doen, maar ook de softwarebedrijven die communicatie, samenwerking (collaboration) en e-learning faciliteren. Verder zien wij dat software voor specifieke verticale markten, zoals zorg en overheid, ook goed bestand blijkt tegen deze crisis. De bedrijven in het portfolio van Main bijvoorbeeld hebben in het eerste halfjaar een omzetstijging van gemiddeld 15% tot 20% laten zien."

Doe mee aan de Main Software 50 Challenge

Al negen jaar organiseert investeerder Main Capital een ranglijst van bedrijven die productsoftware maken. De afgelopen edities groeide de belangstelling voor deelname en ook dit jaar verwacht Main Capital weer dat nieuwe bedrijven meedingen. De voordelen voor de positionering en (internationale) uitbreiding van een Nederlands softwarebedrijf zijn bij deelname groot.

Bedrijven die willen deelnemen moeten een vragenlijst invullen op de website van Main Software 50. De opgevraagde informatie blijft vertrouwelijk. Die wordt namelijk op een niet tot de brongegevens herleidbare wijze verwerkt in de index die de basis vormt voor de ranglijst. De lijst wordt gepubliceerd tijdens een evenement op 12 november, waar AG Connect dan ook aandacht aan besteedt. 

Welke impact heeft u het meest verbaasd?

De snelheid waarmee bedrijven de omschakeling hebben kunnen maken naar het remote werken van personeel. Het bleek dat de meeste IT-/softwarebedrijven hier goed voor waren uitgerust. Personeel blijkt heel goed de werkzaamheden vanuit huis te kunnen doen. Opmerkelijk is ook dat eigenlijk het hele traject van sales tot nazorg remote kan plaatsvinden. Met slimme contentmarketing komen klanten naar de website, verkoop kan in een videogesprek, de implementatie kan veelal op afstand en met onlinesupport en webinars kunnen werknemers vertrouwd raken met nieuwe software. Het is eigenlijk niet meer nodig om bij klanten langs te gaan, hoewel een persoonlijk contact van tijd tot tijd toch wel belangrijk blijft – zeker bij grote contracten – om te investeren in de relatie. 

Welke ontwikkeling is nu nog niet
zichtbaar maar wellicht later wel?  

De manier waarop bedrijven en de manier van samenwerken tussen werknemers worden ingericht. In veel gevallen moesten werknemers vanaf eind maart/begin april verplicht thuiswerken. Die verandering heeft zich snel voltrokken, maar is nog niet op een structurele manier geregeld. Ik denk dat er een verandering gaat plaatsvinden in de balans tussen thuis- of op afstand werken en werken op kantoor. Dan moet dat wel nog beter worden geregeld.

Met welke ontwikkeling/verandering moeten we oppassen?  

Softwareontwikkelaars waren de eersten die gebruikmaakten van remote werken. Zij deden dat al langer en zijn vaak goed geëquipeerd. Je ziet dat ze online ook efficiënter werken en hun output groter is. Maar developers hebben ook de neiging zich terug te trekken en je moet voorkomen dat ze in hun eigen bubbel gaan leven. Daarom denk ik dat het verstandig is ze straks toch ook weer op kantoor uit te nodigen voor het persoonlijke contact.

Welke ontwikkeling/verandering zal gunstig zijn?  

De toegenomen aandacht voor remote werken geeft een extra impuls aan de groei in oplossingen voor digitaal samenwerken. Er komt dus meer keuze in betere toepassingen. Dat geldt ook voor e-commerce. Doordat mensen niet meer naar fysieke winkels konden, heeft e-commerce een enorme boost gekregen. 

Maar misschien wel belangrijker is de snelheid waarmee organisaties maar ook werknemers hebben geaccepteerd dat zij met behulp van software knelpunten in hun bedrijfsprocessen kunnen oplossen. Dat is een heel goede ervaring voor toekomstige veranderingen.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (septembernummer, 2020). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

1
Reacties
Bop 17 augustus 2020 15:16

'Riemood werken': thuiswerken, of op afstand werken, zeg maar.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.