Innovatie & Strategie

Blockchain
agroforestry

IT helpt ook CO2 uìt de lucht te halen

Rabobank slaat twee vliegen in een klap

Agroforestry © Shutterstock henrique ferrera
1 maart 2022

Het toenemend energieverbruik van ICT - en de bijbehorende CO2-uitstoot -  is een belangrijk punt van zorg de komende jaren. Sommige IT-toepassingen helpen juist om veel CO2 vast te kunnen leggen. Het Acorn-initiatief van Rabobank levert boeren ook nog eens goede alternatieve inkomstenbronnen.

Boeren in veel ontwikkelingslanden leggen zich vaak toe op één gewas, bijvoorbeeld koffie, cacao of rijst. Ze zijn daardoor kwetsbaar voor misoogsten bij extreem klimaat of de gevolgen van plantenziekten of parasieten. En is de oogst een jaar goed, dan staan de prijzen onder druk vanwege overaanbod. Bovendien heeft een monocultuur ook een nadelig effect op de omgeving, de biodiversiteit en de waterhuishouding.

Een manier om hier verandering in te brengen, is het aanplanten van bomen -bijvoorbeeld fruitbomen- op een deel van het boerenland, bijvoorbeeld aan de randen van de akkers. Deze aanpak staat bekend als agroforestry. Die zorgt voor meer schaduw en een natuurlijker ecosysteem. De vruchten van de fruitbomen bieden de boer bovendien een nieuwe inkomstenbron.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!