Loopbaan

Carriere
Joran

IT-held in coronatijden: eenzaamheid bij ouderen tegengaan

'Zonder moderne communicatie toch contact met kleinkind'

24 april 2020

'Zonder moderne communicatie toch contact met kleinkind'

Nederland blijft massaal thuis na de overheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus Covid-19. AG Connect spreekt in deze periode met IT’ers die een steentje bijdragen; voor de Nederlandse IT, maatschappij en/of mensen. Joran van der Sluis (26), student Industrial Design Engineering aan Universiteit Twente, bedacht in samenwerking met Nedap het apparaat ‘Beppie’ waardoor ouderen zich minder eenzaam voelen.

Hoe werkt ‘Beppie’?

"Het is een apparaatje waarmee ouderen in verzorgingstehuizen zonder moderne communicatiemiddelen toch berichtjes kunnen sturen aan hun kleinkind, terwijl ze zelf papier gebruiken. Eigenlijk is Beppie dus een soort digitale brievenbus."

Heb je een voorbeeld?

"Een kleinkind wil een berichtje sturen aan zijn oma. Dat kan met Beppie via de app Telegram. Het bericht wordt met het apparaat dan voor oma uitgeprint als een soort ansichtkaart, inclusief een tekstvak waarin ze een antwoord kan schrijven. Dat antwoord kan om vervolgens in de brievenbus doen. Beppie maakt daar automatisch weer een scan van, die door Telegram naar het kleinkind wordt teruggestuurd."

Hoe ben je op het idee gekomen?

"Voor mijn studie volgde ik een vak waarbij we in gesprek gingen met zorgorganisaties. We zochten uit wat daar speelt. Duidelijk was dat ouderen in zorginstellingen vaak wat moeite hebben met technologie. Ze doen niet meer mee met nieuwe communicatiemiddelen en daarnaast zijn ze vaak eenzaam. We wilden de belevingswerelden van jongeren en ouderen met elkaar verbinden. Zo ontstond het idee voor Beppie."

Joran van der Sluis

Hoeveel werk was het om dit apparaat te bouwen?

"Omdat het onderdeel is van mijn afstudeeropdracht bij Nedap zit er veel voorbereidende tijd in. Maar dat raakte in een stroomversnelling. Toen de coronacrisis begon, hebben we er met een team echt de schouders eronder gezet om het te ontwikkelen en te bouwen. In een maand tijd is dat gebeurd. Eigenlijk enorm snel dus."

Wat zijn de reacties van ouderen?

Het apparaat is vorige week voor het eerst in gebruik genomen in twee verzorgingstehuizen in Enschede Het is nu nog lastig te zeggen. We mogen vanwege de maatregelen tegen het Coronavirus niet naar binnen, dus we kunnen het helaas niet zien. Het personeel heeft gelukkig een handleiding, is erover ingelicht en begeleidt de ouderen ermee. Dat geeft wat zekerheid. Volgens mij moet het helemaal goed komen.”

Is er al meer interesse in Beppie van andere organisaties?

"Er is wel een aantal verzorgingstehuizen dat ook interesse heeft. We hebben al aardig wat berichtjes gekregen. Maar dit is nog de beginfase, ik kan dus nog geen beloftes doen. Het is wel mooi dat er zoveel positieve aandacht voor is."

Welke tips heb je voor andere IT’ers die bezig willen of zijn met soortgelijke projecten?

“Je moet een super gedreven team hebben met mensen die er allemaal vet veel zin in hebben. Voor ons helpt het dat we een enorm mooi doel voor ogen hadden: namelijk de ouderen die nu opgesloten zitten in het verzorgingstehuis. Een praktische tip: ga lekker veel beeldbellen met elkaar en blijf zoveel mogelijk verbonden. Het is heel moeilijk om iets te ontwikkelen als je elkaar niet makkelijk kan spreken. Soms stond bij ons de videostream doorlopend open, terwijl we ‘gewoon’ aan het werk waren. Dan kun je elkaar toch makkelijk even wat zeggen."

Hoe zien de komende week eruit?

"Ik was de afgelopen maand enorm gefocust om dit van de grond te krijgen, dus ik ga nu vooral even bijkomen na een periode heel hard werken!"

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.