Loopbaan

Carriere
Kaars

IT-grootheden die in 2020 heen zijn gegaan

In coronajaar 2020 zijn ook IT-grootheden ons ontvallen.

31 december 2020

In coronajaar 2020 zijn ook IT-grootheden ons ontvallen.

Het jaar 2020 begon al negatief: met het overlijden van de vader van het Europese deel van het internet. In de loop van het jaar dat is getekend door de wereldwijde coronapandemie zijn er meer IT-topmensen heengegaan. Zoals Bill English, de mede-uitvinder van de eerste computermuis, en Larry Tesler, die copy-paste uitvond. 

Het jaar 2020 was nog geen negen dagen oud toen we hoorden dat professor Peter Kirstein op 86-jarige leeftijd overleden was. Kirstein speelde een belangrijke rol bij de verspreiding van twee internetstandaarden in Europa: Transmission Control Protocol en het Internet Protocol, ook wel TCP/IP genoemd. Die bijdrage leverde hem de titel "vader van het Europese internet" op. Kirstein is daarnaast bekend omdat hij de Britse koningin in 1976 haar eerste e-mailadres gaf. 

Grondleggers van
hedendaagse technologie

Slechts een maand later ontviel Larry Tesler ons. Tesler bedacht in de jaren 70 een manier om stukken tekst te knippen, te kopiëren en te plakken. Hij deed zijn uitvinding bij Xerox, maar werkte later bij Apple aan de Lisa- en Macintosh-computers. Via deze computers maakte het grote publiek kennis met 'cut', 'copy' en 'paste'. Deze technieken worden nu overal gebruikt.

Bill English
Bill English op het Mother of all Demos-evenement in 1968 ©CC SA 3.0 - Wikicommons

In augustus overleed nog een grondlegger van technologieën die we nu nog gebruiken: Bill English. English legde in 1963 samen met Douglas Engelbart bij SRI International het fundament voor een geheel nieuw type computer met grafische interface. Bij die computer hoorde ook een noodzakelijk nieuw attribuut: de computermuis. English bedacht de muis en perfectioneerde deze. 

Ook Russel Kirsch legde een flinke basis voor de hedendaagse technologie: hij maakte de pixel en is de vader van de scanner. In 1957 maakte hij de allereerste scanner, waarmee hij een foto van zijn zoon Walden in scande. Het werk van Kirsch leidde tot de creatie van methoden, algoritmes en opslagtechnieken voor digitale afbeeldingen, schreef TechCrunch eerder dit jaar. Kirsch overleed in augustus op 91-jarige leeftijd.

Eind augustus overleed ook Ann Syrdal, de grondlegger van de vrouwelijke computerstem. Syrdal droeg bij aan het verder ontwikkelen van spraaksystemen en ontwikkelde in 1990 de allereerste vrouwelijke stem. Haar werk legde de basis voor digitale assistenten als Siri en Alexa. 

Voormalige topmannen

Slechts een maand geleden ontviel ons Faqir Chang Kohli. Deze 96-jarige man was de oprichter van de Indiase IT-dienstverlener Tata Consulting Services en wordt de vader van de Indiase IT-industrie genoemd. In 1996 trad hij terug als CEO, maar hij speelde daarna nog wel een actieve rol bij het bevorderen van technologie om sociale problemen van India op te lossen. 

Naast Kohli overleed dit jaar ook de topman van Samsung: Lee Kun-Hee. Lee was al sinds 2014 bedlegerig na een hartaanval en overleed in oktober op 78-jarige leeftijd. Lee had sinds 1987 de leiding over Samsung. In 2008 legde hij zijn bestuursfunctie bij het concern neer, omdat hij veroordeeld was voor belastingontduiking. In 2010 keerde hij weer terug als voorzitter. Na zijn hartaanval nam zijn zoon Jay Y. Lee als vicevoorzitter zijn taken waar. 

Naast Lee overleed dit jaar nog een andere topman met een twijfelachtige reputatie. Bernie Ebbers overleed begin februari op 78-jarige leeftijd. Hij was de topman van het in 2002 door fraude failliet gegane Amerikaanse telecomconcern WorldCom. Ebbers zat ruim 13 jaar in de cel vanwege boekhoudfraude, maar werd in december vorig jaar vanwege ziekte vervroegd vrijgelaten. 

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
1
Reacties
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.