IT-falen deel oorzaak verlies CBR

14 december 2009
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) stevent af op een verlies van 8 miljoen euro. Kern van de problemen is de falende IT, concludeert de Tweede Kamer.

De integratie van verschillende IT-systemen zou het functioneren van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) veel makkelijker moeten maken. In de praktijk loopt het anders, bijvoorbeeld doordat veel verkeerde rijbewijzen worden afgegeven.

Vrachtwagenchauffeurs blijken na verleniging alleen nog een personenauto te mogen besturen en sommige mensen zien opeens dat zij een motorrijbewijs hebben terwijl ze nog nooit op een motor hebben gezeten, schetste SP-parlementariër Emile Roemer vanochtend in het Radio1-journaal.

De IT-problemen spelen al sinds begin dit jaar. Toen spitsten de klachten zich toe op de slechte planning, waardoor de wachttijden voor het afleggen van een examen sterk opliepen. Roemer en zijn collega Sander de Rouwe van het CDA willen nu dat Verkeerminister Camille Eurlings ter verantwoording roepen.

Het CBR werkt sinds 2008 aan Dyktion, een nieuw backend-systeem dat de individuele producten en diensten van het CBR moet samenbrengen. Een van de doelen is het CBR soepeler in te kunnen laten spelen op nieuwe producten, zoals nieuwe examens.

Andere oorzaken voor de negatieve cijfers zijn de gevolgen van een reorganisatie zoals pensioenverplichtingen van 8,6 miljoen euro.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.