Management

Datamanagement
IT een cruciale partner maken van het primaire proces

IT een cruciale partner maken van het primaire proces

CIO Carolien Besselink investeerde de afgelopen jaren flink in een datascienceteam dat onderzoekers ondersteunt.

CIO Carolien Besselink van Universiteit Utrecht © Universiteit Utrecht,  Ivar Pel
8 april 2020

CIO Carolien Besselink investeerde de afgelopen jaren flink in een datascienceteam dat onderzoekers ondersteunt.

De wetenschappelijke wereld botst soms met best practices uit de IT, zegt CIO Carolien Besselink van de Universiteit Utrecht. “Onderzoekers hebben nodig dat IT open is. Ze werken samen met onderzoekers van andere universiteiten en ze doen experimenten. We moeten ruimte bieden om dat te faciliteren. Dat knelt soms met security en met standaardisatie.”

Het is dus de balans zoeken voor de IT-afdeling van Besselink, maar ze is duidelijk dat uiteindelijk veiligheid het belangrijkste is. “Het is een heel ingewikkeld dilemma. We kiezen voor veiligheid. Dat gaat boven alles. Als data verloren gaan of op straat komen te liggen, schaadt dat niet alleen onderzoekers en hun onderzoek, maar ook de universiteit.”

De grootste investering van Besselink gaat daarom dit jaar ook naar security. “De universiteit investeert in zowel bewustwording als techniek. We hebben er al veel aan gedaan, maar we zien dat men steeds professioneler wordt. Vroeger had je scriptkiddies, nu zijn criminelen echt uit op onze wetenschappelijke data.”

Wat kunt u zeggen over het gehele IT-budget van de Universiteit Utrecht?

“Het draait bij ons natuurlijk om onderwijs en onderzoek. We zien dat de rol van IT sterk toeneemt. Daarom is ons IT-budget de laatste jaren ook gestegen. Het precieze bedrag kan ik niet delen.
Een van de belangrijkste ontwikkelingen is dat we steeds dichter bij het primaire proces komen; we worden een cruciale partner. Dat is ook wat ik ambieer. De IT-afdeling moet adviseren, proactief zijn, ideeën geven. Je hebt in de universitaire wereld ondersteuners en wetenschappers. Door de kracht van nieuwe IT vervagen de grenzen. De inbreng van IT beïnvloedt het onderzoek of het onderwijs. Denk aan blended learning of digitaal toetsen. We verwachten dit jaar 75% van de toetsen digitaal af te nemen. Dat is echt een enorm succes. Studenten geven ook aan dit een prettigere manier van toetsen te vinden. Docenten kunnen veel makkelijker de input verzamelen en hebben daardoor meer tijd voor andere dingen. Daarnaast hebben we als eerste universiteit van Nederland een virtual classroom. Met minder reizen door studenten en docenten dragen we zo bij aan een duurzame samenleving.”

Wat is de belangrijkste IT?

“Dat is zonder meer data, met name de wetenschappelijke data. Die data worden steeds meer een asset van de universiteit. Het is belangrijk dat de data er zijn, er toegang tot is en dat er onderzoek op te doen is.
Een uitdaging met data zit in het delen ervan. Wetenschappers werken ook samen met onderzoekers van buiten onze universiteit. Om data dan op het platform van een andere partij te delen, is lastig. Dat zou eenvoudig moeten zijn, maar dat is het niet. Ik ben daarom best trots dat we dit jaar een samenwerking met een andere organisatie hebben gerealiseerd.”

Wat besteedt u uit?

“Dat zijn een aantal grote systemen en de hosting. Een voorbeeld is het studenteninformatiesysteem. De partij die dat voor ons beheert, doet dat voor meer hogescholen en universiteiten. Zij hebben daar dus meer kennis van dan wij en kunnen dat waarschijnlijk ook beter dan wij dat zouden kunnen.”

Waar ligt u wakker van?

“Ik lig niet zo snel wakker. Je moet als CIO natuurlijk ook op je mensen kunnen vertrouwen, en dat doe ik. Maar de ontwikkelingen op security houden mij wel bezig.
Wat een zorg is, is de krapte op de arbeidsmarkt. Mijn team is alles. Met de professionaliteit van mijn mensen, daar bereik ik dingen mee voor de universiteit. We zitten natuurlijk wel dicht bij het vuur qua afstudeerders, maar aan die studenten wordt hard getrokken. We geven studenten stages of een baan als studentmedewerker, maar ik weet niet of we het als werkgever altijd winnen. Daarom proberen we ons als universiteit meer als IT-werkgever neer te zetten. Voor IT’ers is een universiteit niet de eerste plek waar ze aan denken als werkplek. Als mensen hier eenmaal werken, blijven ze vaak wel en vinden ze het leuk. De omgeving met studenten en wetenschap is natuurlijk een heel andere omgeving dan bij een bank bijvoorbeeld.”

Waar bent u trots op?

“Onlangs won een van onze onderzoekers, Rens van der Schoot, de initiatiefprijs van het Victorine van Schaickfonds. Hij noemde in zijn oratie dat de samenwerking met onze IT-afdeling cruciaal is geweest voor zijn onderzoek. Dat is de rol die ik onze afdeling wil geven: zorgen dat we meerwaarde bieden aan het primaire proces. Een ander voorbeeld is dat een van de onderzoekers naar Congo vertrekt om apengeluiden op te nemen om zo de biodiversiteit in die bossen te onderzoeken. Wij gaan hem helpen om met AI de verschillende geluiden te analyseren.
Dat de IT-afdeling dat kan, komt doordat we de afgelopen jaren flink hebben geïnvesteerd in een team dat onderzoekers verder helpt met IT. We hebben datamanagementsysteem Yoda ontwikkeld, op basis van een opensourceplatform, waarmee wetenschappers data op een veilige manier kunnen opslaan en delen. Daarvoor is bij andere universiteiten in binnen- en buitenland veel belangstelling.
In het team zitten ook datascientists. Zij werken echt mee aan een onderzoek om data-analyse te doen. Zij schrijven ook mee aan artikelen.  Dit team is van 1 fte naar 20 medewerkers gegaan. We hebben het van de grond af opgebouwd. Daar ben ik trots op.”

Hoe gebeurde dat voorheen?

“De rol van data is enorm toegenomen de afgelopen jaren. Er is geen onderzoek meer zonder IT. Vroeger deed de wetenschapper de dataverzameling zelf. We weten van mensen dat ze vroeger de data zelf bewaarden, en bijvoorbeeld op een schijf mee naar huis namen. 
Je kunt discussiëren over waar de taken van datagovernance en datamanagement van wetenschappelijke data liggen; bij IT of bij de gebruiker. Het belangrijkste is dat het gedaan wordt. Het voordeel van als je het bij IT legt, is dat je alles in één hand hebt qua middelden. Je hebt immers ook IT nodig om de opslag, beveiliging en verwerking van data te regelen. Wel moet je ervoor zorgen dat de IT-medewerker heel dicht bij de individuele onderzoeker staat.”

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (maartnummer, 2020). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.