Loopbaan

Branche
personeel gevraagd

IT-dienstverlening groeit, maar personeelstekort dreigt

IT-dienstverlening heeft de wind mee. Maar personeelstekort vormt een belemmering.

3 september 2018

IT-dienstverlening heeft de wind mee. Maar personeelstekort vormt een belemmering.

De omzet uit IT-dienstverlening in Nederland beleeft een groei. Het is in het tweede kwartaal van dit jaar met 6,1 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit CBS-cijfers. Grotere of verdere groei wordt echter geremd door gebrek aan personeel, stelt een forse 39,1 procent van de IT-dienstverleners.

Door de overkoepelende markt van zakelijke dienstverlening is een jaargroei van 8,6 procent genoteerd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze omzetgroei in het tweede kwartaal is groter geweest dan de afgelopen twee jaar. De omzet in de uitzendbranche groeide het hardst ten opzichte van een jaar eerder: met maar liefst 12,2 procent. Daarna komen ingenieurs (10,5 procent), rechtskundige dienstverleners (8,4 procent), gevolgd door schoonmakers en hoveniers (8.3 procent).

Haast overal zorg om personeel

IT-dienstverleners maken met 6,1 procent omzetgroei een goede ontwikkeling door, maar de vraag is of deze lijn doorzet. Terwijl tekort aan personeel als probleem wordt gezien voor zakelijke dienstverlening in het algemeen, geldt dat nog wat sterker voor IT-dienstverleners. In de IT noemt 39,1 procent van de dienstverleners gebrek aan mensen als de belangrijkste belemmering, tegenover 34,5 procent totaal door alle zakelijke dienstverleners.

Alleen de uitzendbranche (met 58,2 procent) en architecten- en ingenieursbureaus (40,5 procent) scoren hoger met hun zorg om het probleem van geschikte werknemers. In bijna alle branches wordt personeelstekort als de belangrijkste belemmering gezien, schrijft het CBS. "Alleen in het reclamewezen worden andere belemmeringen vaker genoemd. In die branche worden zowel onvoldoende vraag als financiële beperkingen door 16,4 procent van de ondervraagden als belangrijkste belemmeringen gezien, terwijl 10,8 procent een tekort aan arbeidskrachten als belemmering noemt."

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.