Loopbaan

Carriere
salaris

IT-bedrijven voelen loongolf naderen

Slechts 1 op de 5 IT’ers ziet oververhitting arbeidsmarkt al terug in verbeterde arbeidsvoorwaarden.

© Shutterstock
11 mei 2017

Slechts 1 op de 5 IT’ers ziet oververhitting arbeidsmarkt al terug in verbeterde arbeidsvoorwaarden.

De omzet van IT-dienstverleners staat onder druk door het snel oplopende tekort op de IT-arbeidsmarkt, maar de loontroefkaart wordt nog nauwelijks gespeeld.

Uit onderzoek van AG Connect en Berenschot dat op 18 mei wordt gepubliceerd, blijkt dat 86% van de IT’ers in loondienst bij een IT-bedrijf merkt dat de arbeidsmarkt aantrekt. Toch merkt slechts 20% dit aan verbeterde arbeidsvoorwaarden. En daar zijn IT’ers behoorlijk ontevreden over. Gevraagd naar welke arbeidsvoorwaarde zij het komende jaar het liefst verbeterd zien, antwoordt een overgrote meerderheid van de ruim 2500 IT-professionals die deelnamen aan de AG Connect Salary Survey dat dat salarisverhoging is.

Ruim een derde van de IT’ers is van mening dat hij minder dan marktconform verdient. En uit het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect blijkt dat 55% van de IT’ers overweegt weg te gaan bij zijn huidige werkgever vanwege het salaris. IT-professionals zijn sowieso steeds minder loyaal aan het worden: bijna 80% overweegt van baan te veranderen als er een interessant aanbod voorbijkomt. Slechts een klein deel hiervan (11%) is actief op zoek naar een baan. Omdat de arbeidsmarkt voor IT-professionals zo krap is hoeven veel IT’ers ook niet actief op zoek te gaan, want met name goede softwareontwikkelaars, securityspecialisten en data scientists en cloud-experts worden overspoeld met baanaanbiedingen. In extreme gevallen worden IT’ers zelfs dagelijks benaderd door headhunters en recruiters.

Dalende omzet door personeelstekort

Ordina maakte vorige week bekend dat de omzet in het eerste kwartaal van 2017 daalde als gevolg van het tekort aan IT-personeel. De IT-dienstverlener maakte bekend dat vacatures steeds moeilijker ingevuld kunnen worden en dat steeds meer personeel vertrekt naar concurrenten en klanten, met name in de financiële dienstverlening. Uit onderzoek van AG Connect blijkt dat Ordina niet de enige IT-dienstverlener is die hiermee kampt.

Vanochtend besteedde BNR aandacht aan het artikel van AG Connect. Het fragment is hier terug te luisteren. Een uur later reageerde Pablo Derksen, HR-directeur bij Sogeti, op de berichtgeving van AG Connect. Hoewel de omzet bij Sogeti - in tegenstelling tot Ordina - in het eerste kwartaal van dit jaar nog wel toenam, geeft hij toe dat de toenemende schaarste aan IT’ers hem kopzorgen bezorgt. “Het vinden van de juiste mensen wordt steeds moeilijker. En ook wij zien dat ons personeel regelmatig in de verleiding wordt gebracht voor een dienstbetrekking bij onze concurrenten of klanten.”

Nu nog geen loondruk

Een hoger salaris bieden om mensen te lokken en behouden is echter niet het eerste waar hij aan denkt. “Je houdt medewerkers tevreden door ze interessante projecten te bieden en te investeren in hun persoonlijke ontwikkeling.” Luister hier het fragment.

Derksen meldt dat hij nog geen loondruk ziet ontstaan. “Maar we betalen marktconform en uiteraard is salaris een belangrijke factor om mensen aan je te verbinden.” Dat blijkt ook uit de Salary Survey van AG Connect en Berenschot. Wij vroegen IT-professionals wat bepalend is voor tevredenheid over hun baan. Ruim driekwart van de respondenten vindt salaris hierbij zeer belangrijk, 22% noemt het enigszins belangrijk en slechts 2% vindt salaris onbelangrijk. Overigens worden sfeer en collegialiteit en uitdagende projecten nog net iets belangrijker gevonden.

IT-projecten worden duurder

Maar alles bij elkaar opgeteld lijkt er geen ontkomen aan: IT’ers met de juiste competenties zijn schaars, en die schaarste wordt de komende tijd eerder groter dan kleiner. En dat betekent dat opdrachtgevers weer zullen moeten wennen aan hogere prijzen voor hun IT-projecten. Schaarste leidt immers onvermijdelijk tot hogere prijzen, en wie over de schaarse IT’ers wil kunnen beschikken, zal dus de portemonnee moeten trekken.

Salary Survey 2017
Salary Survey

De resultaten van de Salary Survey 2017 worden op donderdag 18 mei bekendgemaakt tijdens het Salary Survey Event bij Berenschot. HR-professionals kunnen zich hier gratis aanmelden. De resultaten worden op 19 mei gepubliceerd in AG Connect. Voor de resultaten van vorig jaar: klik hier!

Fragment BNR

Luister hier naar het interview over de oververhit rakende IT-arbeidsmarkt en de salarisontwikkelingen voor IT'ers.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.