Loopbaan

Carriere
wedstrijd

IT-bedrijven troeven andere werkgevers af

IT-bedrijven eindigen hoog in ranglijst beste werkgevers van Nederland.

© Shutterstock
16 maart 2017

IT-bedrijven eindigen hoog in ranglijst beste werkgevers van Nederland.

Werkgevers in de IT scoren op alle fronten hoger dan gemiddeld als het gaat om goed werkgeverschap. Dat blijkt uit de ranglijst ‘Best Workplaces’ die volgende week officieel bekend wordt gemaakt.

In totaal behaalden dit jaar 8 IT-bedrijven de lijst van Best Workplaces. Welke bedrijven dit zijn wordt op 21 maart ’s avonds bekendgemaakt, als de ranglijst wordt gepresenteerd. Het Best Workplaces onderzoek 2017 van Great Place to Work is uitgevoerd onder ruim 35.000 respondenten bij 113 verschillende organisaties, van start-ups tot multinationals. Van deze organisaties dingen er 67 mee voor de lijst van Best Workplaces.

IT-bedrijven die deelnamen scoorden hoog op alle dimensies in het onderzoek in vergelijking met de andere werkgevers op de ranglijst van 2017. Het verschil is het grootst op het gebied van geloofwaardigheid, waar het verschil maar liefst 8 procentpunt is ten opzichte van het gemiddelde van alle deelnemende organisaties.

Dit zijn de opvallendste uitkomsten:

 • Geloofwaardigheid
  IT-bedrijven: 88% versus het gemiddelde van de Best Workplaces: 80%
 • Respect                            
  IT-bedrijven: 86% versus het gemiddelde van Best Workplaces: 79%
 • Eerlijkheid         
  IT-bedrijven: 89% versus het gemiddelde van Best Workplaces: 82%
 • Trots                    
  IT-bedrijven: 84% versus het gemiddelde van Best Workplaces: 83%
 • Kameraadschap
  IT-bedrijven: 91% versus het gemiddelde van Best Workplaces: 87%

 

Met de stelling “Het management vraagt om en reageert oprecht op suggesties en ideeën van medewerkers” is 90 procent van de medewerkers van IT-bedrijven het eens, in vergelijking met 80% voor alle Best Workplaces. IT-werkgevers scoren ook goed op de stelling “Het management betrekt werknemers in beslissingen die betrekking hebben op hun werk en werkomgeving” (IT 79% versus Best Workplaces 2017 70%). IT-bedrijven worden dus ook een stuk hoger gewaardeerd op samenwerking dan gemiddeld.

Plezier en verbondenheid

Organisaties die de lijst van Best Workplaces dit jaar gehaald hebben, worden veruit het beste beoordeeld op de onderlinge relatie tussen medewerkers als het gaat om plezier en verbondenheid. Ook scoren zij hoog op het geven van verantwoordelijkheid en het managen van hun medewerkers op basis van vertrouwen. Tegelijkertijd valt er voor deze organisaties nog winst te behalen als het gaat om het leveren van een bijdrage aan de gemeenschap.

Ruimte om mee te denken

René Brouwers, directeur van Great Place to Work, dat de ranglijst samenstelt: “Best Workplaces onderscheiden zich doordat alle medewerkers in de organisatie, van directieleden tot medewerkers op de werkvloer, mogen meedenken en feedback mogen geven op belangrijke beslissingen. Denk hierbij aan keuzes voor kantoorpanden en inrichting of bijdragen aan sessies om kernwaarden vast te stellen. Deze vorm van samenwerking zien wij steeds vaker en werkt alleen als er onderling vertrouwen bestaat en mensen ook de ruimte krijgen om mee te denken.”

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.