Management

Privacy
Webcam

IT-bedrijf ontslaat werknemer omdat hij zijn camera niet aan wil zetten

Rechter: werknemer heeft gelijk. 

© Poly
5 oktober 2022

Rechter: werknemer heeft gelijk. 

Een werknemer uit Diessen is door het Amerikaanse IT-bedrijf Chetu Inc. ontslagen, omdat hij weigerde om de hele dag zijn laptopcamera aan te zetten. De werknemer vond dit een te grote aantasting van zijn privacy, waar een rechter in meeging. 

De werknemer trad in januari 2019 in dienst bij het IT-bedrijf, schrijft het AD. Destijds had Chetu Inc. ook een vestiging in Rijswijk, maar de werknemer werkt altijd thuis. Afgelopen september werd een nieuw werkprogramma ingesteld, wat betekent dat de man de hele dag ingelogd moet zijn, zijn scherm moet delen en zijn camera aan moet zetten. De werknemer voelt zich echter niet comfortabel bij dat laatste. Bovendien acht hij het niet nodig dat de camera de hele dag aan staat: het bedrijf kan zijn activiteiten al volgen via zijn laptop en het delen van het scherm. 

Chetu Inc. laat de werknemer nog twee keer weten dat de webcam aan moet, maar de man blijft weigeren. Daarop besluit Chetu de man te ontslaan via een e-mail, waarin werkweigering als reden wordt gegeven. Onterecht, vindt de werknemer, want hij was bereid zich te laten controleren via de software op zijn laptop. 

Zaak voor de rechter

De werknemer is daarop naar de rechter gestapt, maar Chetu Inc. liet daar niets van zich horen. De rechter concludeert nu dat het aanzetten van de webcam volgens Europese wetgeving in strijd is met 'diens respect voor zijn privéleven' als daar geen rechtvaardige grond voor bestaat. Ook vindt de rechter de toelichting van Chetu erg summier, aangezien niet wordt toegelicht hoe ernstig die werkweigering is en waarom dat tot een ontslag op staande voet leidt.

Chetu Inc. moet de werknemer in kwestie achterstallig loon, een billijke vergoeding van 50.000 euro en een transitievergoeding van bijna 10.000 euro betalen. De rechter heeft daarnaast het concurrentiebeding opgeheven, wat betekent dat de man bij een concurrent aan de slag kan. 

Lees meer over
1
Reacties
Bop 06 oktober 2022 16:26

Zo, goede slag geslagen!

En terecht.

Ik zou helemaal gek worden van het gevoel konstant op de vingers gekeken te worden.
Specifiek die kamera: alleen bij vergaderingen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.