Beheer

Security
Privé

ISRG start nieuw project voor bescherming privacy

Prio moet geanonimiseerd data verzamelen mogelijk maken.

© CC BY-SA 2.0 Matt Soar
19 november 2020

Prio moet geanonimiseerd data verzamelen mogelijk maken.

De Internet Security Research Group (ISRG) is van start gegaan met Prio Services – een dienst die ervoor moet zorgen dat bedrijven informatie kunnen verzamelen over hoe mensen hun producten gebruiken terwijl de privacy van die personen absoluut gegarandeerd is.

ISRG is de Amerikaanse non-profitorganisatie die ook Let’s Encrypt heeft opgezet. Daarin geeft ISRG sinds 2015 gratis SSL-certificaten uit met als doel een honderd procent versleuteld internet. Met Prio wil de organisatie “een grote stap nemen om het publiek te beschermen tegen privacyschendingen.”

 

“Applicaties als webbrowsers, mobiele applicaties en websites generen metrieken. Normaal gesproken worden al die gegevens teruggestuurd naar de maker van de applicatie, maar met Prio worden de data in twee delen gesplitst die geanonimiseerd en versleuteld zijn. Elk deel wordt geüpload naar een andere processor die die gegevens niet deelt met de andere processor, waar het andere deel van de metrieken naartoe is gestuurd”, aldus ISRG in een blog.

SNIP's

Prio is ontwikkeld door Henry Corrigan-Gibs, een wetenschapper die verbonden is aan het MIT. Toen hij Prio in 2017 ontwikkelde, was hij nog student aan Stanford University. Prio maakt gebruik van SNIP’s de cryptografische methode secret-shared non-interactive proofs. Daardoor worden de data wel 5,7 keer trager verwerkt dan door systemen zonder een privacybeschermende technologie. Dat is echter aanzienlijk sneller dan andere technologieën als zero-knowledge proofs of correctness (NIZKs), die 267 keer zo traag zijn.

ISRG zorgt voor een data processing server. Organisaties die met Prio aan de slag willen, moeten zelf een server implementeren en ervoor zorgen dat hun applicaties de gegevens versturen naar de server van ISRG. De data kunnen dan verdeeld worden over de twee servers.

Mozilla startte al in 2018 testen met Prio voor het verzamelen van telemetrische data rond Firefox. Het bedrijf is daar erg tevreden over. Prio Services is voorlopig alleen beschikbaar voor enkele organisaties. Wat de kosten zullen zijn is niet duidelijk. Aan nieuwssite The Register meldt ISRG dat “Sommigen zullen op termijn gaan betalen voor deze service, maar velen krijgen waarschijnlijk toegang op basis van filantropische contributies.”

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.