Overslaan en naar de inhoud gaan

ISP's scherpen regels voor netneutraliteit aan door ACM-onderzoek

Internetproviders houden zich goed aan de Nederlandse regels voor netneutraliteit, constateert de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De aanbieders van toegang tot het internet geven geen enkele partij voorrang op de digitale snelweg en houden zich daarmee aan de wet. Dat concludeert de toezichthouder op basis van een analyse van de voorwaarden van internetbedrijven. Sommige ISP's hebben wel hun voorwaarden aangescherpt toen zij hoorden van het onderzoek.
Autoriteit Consument en Markt
© ACM
ACM

De ACM heeft nu voor het eerst bekeken of providers onpartijdig blijven als zij het internetverkeer aansturen. Het is bijvoorbeeld verboden om klanten van Netflix voor te trekken, zodat die eindgebruikers sneller video's af kunnen spelen dan klanten van HBO's vod-dienst (video-on-demand). Dit verbod op dergelijke 'voortrekkerij' van sommige soorten dataverkeer geldt sinds 2012: toen is in Nederland netneutraliteit opgenomen in de wet.

Wel voor QoS

Het is providers wel toegestaan om datadoorvoer voor internetverbindingen aan te passen voor kwaliteitsdoeleinden. Bijvoorbeeld voorrang geven voor klanten die videobellen, zoals via Skype, of data langzamer doorgeven als gebruikers een niet tijd-kritieke toepassing gebruiken, zoals e-mailen. Concurrenten binnen elk van die categorieën toepassingen moeten dan wel gelijk behandeld worden. Skype-verkeer 'versnellen' zonder FaceTime dezelfde prioriteit te geven, mag dus niet.

De ACM is het onderzoek naar netneutraliteit in de praktijk gestart om kennis te verzamelen over traffic management. Dit omvat een verzameling technieken die ingezet wordt om het internetverkeer op telecomnetwerken in goede banen te leiden. In dat kader onderzocht de ACM of Nederlandse telecomaanbieders maatregelen toepassen die onderscheid maken naar inhoud of toepassingen van het internetverkeer. Dat bleek niet het geval te zijn, meldt de toezichthouder nu.

Processen en voorwaarden

"Ook hebben alle aanbieders processen ingericht om ervoor te zorgen dat maatregelen op dit gebied worden getoetst aan de uitgangspunten van netneutraliteit", deelt de ACM mee. Opvallend is dat het onderzoek zelf nog een positief neveneffect gehad. Namelijk dat sommige internetaanbieders hun voorwaarden hebben aangescherpt toen zij hoorden van het onderzoek, om beter aan de regels te voldoen. Zij hebben naar aanleiding van gesprekken met de ACM informatie over traffic management verduidelijkt in de algemene voorwaarden. "Dat was een mooie bijvangst", aldus een woordvoerder van de ACM.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in