ISP’s creëren eigen flessenhals

17 november 2011

Zij verzamelden in de periode januari tot oktober gegevens van ruim 120.000 testruns die vele duizenden vrijwilligers over de wereld uitvoerden met behulp van het Glasnost-gereedschap. Deze software werd in 2008 ontwikkeld aan het Duitse Max Planck Institute for Software Systems (MPI-SWS), met als doel meer transparantie in de internetwereld te creëren.

De testresultaten variëren echter flink per land en per provider. Zo ligt het gemiddelde in de Verenigde Staten op 23 procent en liep het afknijpen op BT’s regionaal netwerk in Engeland wel op tot 74 procent van de testruns. De onderzoekers nemen alleen ISP’s in hun overzicht mee waarbij meer dan honderd testruns zijn uitgevoerd.

Vier Nederlandse tests

“In Nederland hebben we maar vier ISP’s die voldoende zijn getest: EURONET Orange Nederland B.V. Global AS, TISNL-BACKBONE Telfort B.V., PT KPN Internet Solutions en Ziggo”, zegt Marcel Dischinger, een van de ontwerpers van Glasnost. “Al deze ISP’s vertonen zeer vergelijkbare resultaten waarbij 80-87 procent van de tests geen tekenen van ‘traffic shaping’ vertonen. Er is in Nederland geen sprake van systematisch afknijpen.” Dischinger maakt wel een voorbehoud. “Gebruikers die hun ISP verdenken van het gebruik van traffic shaping, zijn meer geneigd Glasnost te gebruiken dan gebruikers voor wie de verbinding geen probleem oplevert. Ook levert Glasnost in enkele gevallen een vals positief resultaat, waarbij de software ten onrechte afknijpen constateert.”

Lokatie van Glasnost-gebruikers
Lokatie van Glasnost-gebruikers

Duidelijk is wel dat ISP’s regelmatig verkeersmanagement toepassen en dat het patroon sterk varieert per provider en per regio en ook per tijdstip op de dag. Vrijwel alle ISP’s hebben een clausule in hun voorwaarden die het mogelijk maakt bandbreedtemanagement toe te passen. Details over de inzet daarvan worden doorgaans niet verstrekt.

Dischinger ontwikkelde Glasnost – Russisch voor openheid – als onderdeel van zijn afstudeeronderzoek onder supervisie van Krishna Gummadi. Glasnost maakt dan een Bittorrentprotocol om up- en downloadsnelheden te meten. De software is gratis ter beschikking gesteld aan internetters over de gehele wereld die hun gegevens terugsturen naar een centrale server. Het gereedschap en ruwe data zijn beschikbaar via een speciale pagina bij Google.

Deep packet inspection

Syracuse University gebruikt de gegevens in het ‘The Network is Aware’-project, waaraan ook de TU Delft meedoet. Het project heeft een brede opzet en is gericht op het blootleggen van de inzet van deep packet inspection-technieken die aanleiding vormt voor conflicten op politiek vlak en in wet- en regelgeving. Onderzoeksleider Milton Mueller: “Wij onderzoeken hoe de mogelijkheden [van DPI, red] hebben geleid tot strategische interacties tussen netwerkaanbieders die hun zakelijke belangen najagen, overheden die controle willen uitoefenen, activisten die voor privacy of netneutraliteit strijden, politici en toezichthouders die reageren op publieke opinie en wetgevers en rechters die conflicten moeten oplossen.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!