Innovatie & Strategie

Personal Tech
Man meet iPhone

'iPhone 8 haalt september waarschijnlijk niet'

Geruchtenmachine draait alweer volop, twijfels over haalbaarheid van introductie in september nemen toe.

© CC0 - Pixabay Pexels
1 mei 2017

Geruchtenmachine draait alweer volop, twijfels over haalbaarheid van introductie in september nemen toe.

De iPhone 8 wordt met zelfs voor de iPhone ongewoon grote belangstelling verwacht. Zeker na de wat minder grote vernieuwingen in de iPhone 7 zal Apple voor dit jubileumtoestel alles uit de kast willen halen, verwacht men. Maar dat roept vragen op over de haalbaarheid.

Steeds sterker gaat het gerucht, dat het beeldscherm van de nieuwe iPhone voor problemen gaat zorgen. De iPhone 8 zou een OLED-scherm krijgen. Dat geeft mooiere, helderder kleuren, het scherm is dunner, reageert sneller, heeft een bredere kijkhoek, voordelen die Samsung al sinds de vorige Galaxy bewijst.

Niet genoeg iPhone 8-schermen

Om de overstap te maken moet Apple echter aan voldoende schermen zien te komen. En daar ontstaat een probleem: de belangrijkste leverancier van OLED's is Samsung. Samsung lijkt niet in staat om tijdig de extra productiecapaciteit te creëren nodig voor de grote vraag die Apples iPhone 8 uitlokt. Zelfs als Apple niet alle nieuwe modellen, die het in september zou lanceren, met OLED uitrust, zal het al snel om tientallen miljoenen schermen gaan. Verschillende analisten verwachten daarom dat de iPhone 8 met OLED-scherm op zijn vroegst eind oktober of in november leverbaar zal zijn.

Touch ID zorgt voor een 'uitdaging'

En dan moet er ook nog een probleempje met de vingerafdruksensor opgelost worden. Als de voorkant van de iPhone, zoals verwacht, uit één stuk glas zal bestaan, moet Apple kiezen tussen het verplaatsen van de vingerafdruksensor naar de achterkant van het apparaat of aanpassingen doorvoeren in de technologie. Samsung koos de eerste optie, en dat kwam het bedrijf op de nodige kritiek te staan. Het zou voor Apple gezichtsverlies betekenen als het ook tot die stap moest besluiten.

Maar het realiseren van een vingerafdruksensor die achter glas werkt, is wel een uitdaging. Het vergroot de afstand tussen de sensor en de vinger ten opzichte van de saffierlens in de huidige oplossing met een factor 5. Dat maakt een correcte uitlezing lastiger. Gezien de rol die de vingerafdruk speelt in bijvoorbeeld Apple Pay, kan Apple de eisen aan de juistheid van identificatie niet verlagen. Dat stelt Apple voor de uitdaging om de vingerafdruk met grotere precisie te nemen zonder het voor de eigenaar vervelender in gebruik te maken - of veel fouten te introduceren. Meer details kun je lezen in dit artikel op Apple Insider.

Apple heeft wel technieken ontwikkeld die tot hogere precisie leiden bij het nemen van vingerafdruk achter glas. Maar toepassing ervan in de praktijk blijkt 'een uitdaging'. Die uitdaging is volgens sommigen groot genoeg om tot uitstel van de introductie tot in 2018 te leiden.

Zo groot mogelijke accu

Een ander probleem waar Apples toeleveranciers nog mee worstelen, is de miniaturisatie die Apple wenst. Dit lijkt echter niet bij te dragen aan de kans op uitstel. Die wens tot miniaturisatie hangt naar verluidt samen met de beslissing om een zo groot mogelijke accu in de iPhone 8 te plaatsen - en dat is wel zo'n beetje de belangrijkste wens van alle smartphone-eigenaren. Het zou voor Apple dus een mooi punt kunnen zijn om mee te scoren. Ook het draadloos opladen dat Apple met de iPhone 8 wil introduceren, vergt nog wat werk. Toeleveranciers melden althans wat problemen met oververhitting.

Augmented reality en meer

Wat de iPhone 8 verder allemaal brengt? Bijna iedereen verwacht dat Apple zwaar zal inzetten op 'augmented reality', alleen al omdat topman Tim Cook daar bij verschillende gelegenheden over gesproken heeft. Wat dat dan precies in gaat houden voor de iPhone 8, dat is echter nog onduidelijk. Verder worden betere camera's verwacht die verticaal boven elkaar geplaatste zijn, voor betere dieptewerking. Ook aan de voorkant zou een systeem met twee camera's op elkaar ingebouwd worden. De iPhone 8 krijgt naar verluidt ook gezichtsherkenning. Dankzij True Tone - al bekend van de iPad Pro - kan het beeldscherm kleur en intensiteit aanpassen aan de omgeving.

Apple hult zich zoals gebruikelijk in stilzwijgen. Marketingtechnisch is de continue stroom geruchten en tegengeruchten natuurlijk ook veel aantrekkelijker dan het ruim van tevoren annonceren van de specificaties. Wat het wordt, zien we dus pas in september.Of oktober. Of november. Of ...

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.