Management

Personal Tech
Apples uitnodiging voor 7 september 2016

iPhone 7 komt de 7e

Het wordt inderdaad 7 september: dan annonceert Apple zijn nieuwe iPhone, en meer.

30 augustus 2016

Het wordt inderdaad 7 september: dan annonceert Apple zijn nieuwe iPhone, en meer.

Apple heeft de media en andere relaties uitgenodigd voor een groot evenement in San Francisco op 7 september aanstaande. Wat daar geannonceerd wordt, zegt Apple nog niet. Maar geruchten die de ronde doen, geven wel enkele aanknopingspunten.

Dat er nieuwe iPhones geannonceerd worden, dat lijkt wel zeker. Het is voor Apple inmiddels traditie om in september met nieuwe iPhones te komen. En de recente ontwikkeling op de smartphonemarkt laten ook zien dat Apple een nieuw toestel nodig heeft om de vraag naar zijn smartphone in stand te houden: In het tweede kwartaal van 2016 verkocht Apple opnieuw minder iPhones dan een jaar terug. En het was het derde keer op rij dat Gartner een teruggang in de iPhone-verkoop mat.

Verwachtingen iPhone 7 niet hooggespannen

Wat de nieuwe iPhones te bieden hebben, daarover hult Apple zich zoals te doen gebruikelijk in stilzwijgen. Een stilzwijgen dat de geruchtenmachine - ook traditioneel - altijd een enorme boost geeft. De meest ingrijpende verandering die algemeen verwacht wordt, is dat nu toch de traditionele aansluitmogelijkheid voor de hoofdtelefoon sneuvelt. Dat gerucht ging vorig jaar ook al eens, maar komt dit jaar uit meer hoeken. Zelfs mede-oprichter van Apple Steve Wozniak neemt dat gerucht nu kennelijk serieus. Hij waarschuwde Apple te elfder ure dat het geen goed idee is om de 3,5 mm-aansluiting te laten vallen. Dat zal veel consumenten tegen Apple in het harnas jagen, verwacht Wozniak. Zijn waarschuwing kwam rijkelijk laat, overigens, zo laat dat dat geen enkele invloed meer kan hebben op een eventuele beslissing van Apple.

Verder zijn de verwachtingen ten aanzien van de iPhone 7 niet al te hoog gespannen.

 

iPhone 7

iPhone 7 Plus

Beeldscherm

Diagonaal: 4.7-inch
Resolutie: 750x1334 px

Diagonaal: 5.5-inch
Resolutie: 1920x1080 px

CPU

Apple A10 + M10

Apple A10 + M10

RAM

2 GB

3 GB

Accu

1960 mAh

2910 mAh

Camera

12-megapixel camera
sensor 1/2,6
F1.9

2 x 12-megapixel camera’s
sensor 1/3 sensor
F1.9


Belangrijkste verschil met eerdere modellen zou in de kwaliteit van de camera liggen. Het apparaat krijgt daarnaast een nieuwe processor, maar wat dat oplevert zal pas na introductie blijken. En de oplaadbare batterij wordt wat ruimer bemeten. Op de iPhone 7 scheelt dat 15 procent ten opzichte van versie 6, op de iPhone 7 Plus 6 procent ten opzichte van de iPhone 6S. Maar het kan heel goed zijn dat Apple nog wat verrassingen in petto heeft, natuurlijk.

Eindelijk nieuwe Mac's

Naast de iPhone 7 worden ook vernieuwingen in de Mac-lijn verwacht. Dat wordt ook wel tijd. Veel modellen hebben inmiddels anderhalf tot bijna drie jaar geen update gezien. Volgens Bloomberg komt aan die veroudering in oktober een eind. Dan lanceert Apple een nieuwe MacBook Air met multifunctionele USB-C-aansluiting. Ook komt er een dunnere MacBook Pro met platter toetsenbord en een door OLED's gevormde rij digitale functietoetsen bovenaan het scherm; daarmee kunnen op de toepassing aangepaste functietoetsen worden gedefinieerd die het werken versnellen - Dynamic Function row heet die techniek volgens Bloomberg. En er zit een nieuwe iMac in de pijplijn waar men als optie grafische chips van AMD in kan laten zetten. Met LG zou Apple een los beeldscherm voor bij zijn computers ontwikkelen met 5K-resolutie.

Nieuwe besturingssystemen

Ook de besturingssystemen krijgen een opfrisser. Voor de draagbare apparaten brengt Apple iOS 10 uit, is de verwachting. Voor testers en nieuwsgierigen is deze versie al te downloaden; voor het grote publiek zal iOS 10 waarschijnlijk vanaf de tweede week van september gedistribueerd worden. En eind september al zou Apple voor zijn Mac-lijn het nieuwe besturingssysteem Sierra introduceren. Behalve de Dynamic Function Row brengt die Siri naar de desktop, ondersteuning voor Apple Pay-transacties op het web, verbeterde integratie van bestandsopslag met iCloud en de mogelijkheid het apparaat te ontgrendelen met de Apple Watch, zoals Apple eerder dit jaar al annonceerde.

Apple Watch en iPad vallen niet buiten de boot

De Apple Watch krijgt volgens de geruchten ook een upgrade, met snellere componenten en een dito GPS-systeem, om beter aan te spreken bij de buitensporters. Het zou zelfs kunnen dat er een camera opgenomen wordt.

En ook de iPad zou een opfrisser krijgen. Verbeterde ondersteuning van de Apple Pencil zou de belangrijkste vernieuwing zijn. Apple zou het mogelijk maken om met deze stylus aantekeningen te maken in Mail, de Safari-browser en iMessage. Nieuwe hardware zou uitgerust zijn met een sneller, responsiever scherm, dat mogelijk 10,5 inch groot wordt.

Wat van deze verwachtingen bewaarheid wordt? We zullen het 7 septemebr zien.

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.