Management

Personal Tech
Phil Schiller annonceert de iPhone 7

iPhone 7 gaat vooral niet over bellen

Ja, hij heet inderdaad iPhone 7. En ja, de 3,5 mm-aansluiting voor de koptelefoon sneuvelt.

Phil Schiller annonceert de iPhone 7 © Apple
8 september 2016

Ja, hij heet inderdaad iPhone 7. En ja, de 3,5 mm-aansluiting voor de koptelefoon sneuvelt.

Apple lanceerde gisteravond zoals verwacht de iPhone 7. Met betere processor, verbeterde accuduur, maar vooral veel nadruk op camera- en geluidskwaliteit. In Nederland vanaf 16 september te krijg, vanaf 769 euro.

"Een nieuw niveau van innovatie en precisie maakt dit de beste iPhone ooit", zei senior vice president worldwide marketing Philip Shiller bij de introductie.

De meeste nadruk daarbij krijgt de vernieuwde camerafunctie. iPhone 7 en iPhone 7 Plus zijn uitgerust met een 12 megapixel groothoekcamera, een lensopening van f/1.8, een verbeterde lens opgebouwd uit 6 elementen die helderder, levendiger en meer gedetailleerd beeld moet opleveren bij het schieten van foto's en video. De iPhone 7 Plus heeft daarnaast een tweede 12 megapixel camera met telelens. Dat levert een optische zoom van een factor 2 en digitale zoom van een factor 10 op.

Fotograferen zal ook sneller gaan, met minder afdrukvertraging, dankzij een nieuwe Image Signal Processor die ruim 100 milajrd operaties op een foto kan uitvoeren binnen 25 milliseconde. Een vernieuwde flitser is anderhalf maal zo helder als die van de iPhone 6s, en herkent en compenseert voor rode ogen dankzij een nieuw ontwikkelde sensor. De selfiecamera aan de voorkant is opgewaardeerd tot 7 megapixel en uitgerust met verbeterde beeldstabilisatie.

De speakers leveren twee maal zoveel volume als de iPhone 6s, en bieden ook hogere kwaliteit geluid, claimt Apple. En de iPhone 7-lijn is bestand tegen spatwater en stof volgens de IP67-standaard.

1 tot 2 uur langer zonder opladen

Op het voor de meeste kopers belangrijkste criterium belooft Apple ook verbetering: de iPhone 7 kent de langste gebruiksduur per acculading van alle iPhones to nog toe, claimt Apple. Voor de iPhone 7 scheelt dat bij normaal gebruik tot 2 uur (15 procent extra) ten opzichte van de iPhone 6s. Voor de iPhone 7 Plus is dat verschil ten opzichte van de 6s Plus maximaal 1 uur (5 procent) 

Die verbetering hangt samen met vernieuwingen in de A10-processor die de motor van de iPhone 7 vormt. Van de vier kernen in die processor zijn er twee geoptimaliseerd voor taken die veel rekenkracht vergen. In dergelijke situaties kan de A10 twee maal zo goed presteren als de A9 van de iPhone 6-lijn. De twee andere kernen zijn gespecialiseerd in taken die met minder rekencapaciteit toekunnen. Door daar de nadruk te leggen op efficiënt omspringen met energie, gebruiken ze maar een vijfde van de  stroom die de andere twee kernen gebruiken. Overall zou de A10 40 tot 50 procent beter presteren dan de A9.

Inderdaad, weg met de 3,5 mm-aansluiting

De 3,5 millimeter-aansluiting voor koptelefoons vervalt inderdaad, zoals de geruchten al lang wilden. Dat was volgens Apple nodig om de IP67-norm voor water- en stofdichtheid te halen.  Maar je hoeft niet meteen naar de winkel te rennen voor een nieuwe koptelefoon: er wordt een adapter meegeleverd om je oude aan te sluiten op de  iPhone 7. Later in oktober brengt Apple draadloze AirPods op de markt die dankzij de ingebouwde W1-chip betere geluidskwaliteit beloven dan nu met draadloze oplossingen bereikt wordt.

Verder valt op dat er geen model met 16 gigabyte opslag meer geleverd wordt. De kleinste uitvoering krijgt nu 32 gigabyte mee. Daarnaast zijn er modellen met 128 gigabyte en - qua capaciteit ongekend bij Apple - 256 gigabyte. De beeldschermen blijven ongewijzigd: 4,7 inch met resolutie van 1334 bij 750 pixels respectievelijk 5,5 inch met resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Wel heeft Apple het kleurenspectrum en de helderheid wat opgevijzeld. De home-knop met Touch ID blijft ook, zij het nu met haptische feedback.

De iPhone 7 en 7 Plus zijn nu al te bestellen en kunnen vanaf 16 september geleverd worden. De prijzen beginnen bij 769 euro voor de iPhone 7 en 909 euro voor de iPhone 7 Plus

 

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
William 12 september 2016 12:10

Wat onzin dat de 3.5mm jack aansluiting wegmoest in het kader van IP67 norm.
Samsung S7 heeft gewoon de aansluiting en is zelfs IP68 certified.

Daarnaast belachelijk dat de draadloze oortjes 170 euro moeten kosten.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.